Opleiding koken in de horeca

  • Meerdere sessies
  • € 3150,-
  • Eindhoven
  • 25 lessen

De kerntaak van de kok is het verrichten van voorbereidende werkzaamheden en het vervaardigen van producten op basis van recepturen. Belangrijk voor koks is dat zij de basistechnieken beheersen om deze daarna verder te ontwikkelen.

Waar wacht je op?

Leer de basistechnieken om deze daarna verder te ontwikkelen

Startdatums

wo. 02 oktober 2024 17:00 - 21:00

Aanmelden

Interesse? Meld je dan aan voor een van de bovenstaande startdata. Zijn er op dit moment geen startdata zichtbaar? Laat dan alvast je gegevens achter via het aanmeldformulier. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn en er een nieuwe startdatum beschikbaar is, krijg je een seintje van ons. 

Inhoud

De kok is werkzaam in de horeca, instellingskeuken, contractcatering en recreatie. Maar ook binnen die bedrijfstakken in verschillende soorten maaltijdverstrekkende en -producerende bedrijven onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Verder gaat het om volwassenen die zich, na een carrière in een andere richting, willen laten omscholen. Een belangrijk aandachtspunt is de beroepshouding van een kok. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten (in het bijzonder zelfstandigheid en flexibiliteit) en om veilig werken. Samen met de beheersing van vaktechnieken ontwikkelen koks op die manier voldoende zelfvertrouwen om hun weg te vinden in een beroep dat constant in verandering is.

De cursist stroomt uit met een mbo-certificaat koken in de horeca. Dit is bedoeld voor horecatalenten die een diploma willen halen om aan de slag te gaan als kok. Het gaat om talenten die graag met hun handen werken en zich puur focussen op vakinhoud.

Het scholingstraject voorziet in de enorme behoefte om nieuw keukenpersoneel (in combinatie met een scholingstraject) aan boord te krijgen en versneld inzetbaar te hebben. En om te investeren in professionaliteit en binding van bestaande medewerkers.

Vaktheorie

  • bedrijfsformules
  • inrichting van werkruimten
  • distributietechnieken
  • productietechnieken
  • grondstoffen en productievoorbewerking
  • kook- en bereidingstechnieken
  • afwerkingstechnieken
  • schoonmaak- en opdeeltechnieken
  • hygiëne
  • warenkennis
  • bestellen van ingrediënten

Praktijk

  • snij- en spuittechnieken
  • maken van diverse bouillons
  • bereiden van soepen en salades
  • maken van diverse aardappelgarnituren
  • diverse groentebereidingen
  • koude en warme sauzen
  • bavaroises en parfaits
  • bakken en braden van vis en vlees
  • kooktechnieken

Meer informatie

Studievoorwaarden

Kosten

Opleiding

3.150 euro, inclusief boekengeld en examen (evt. herexamen niet inbegrepen). Betaling is mogelijk in zeven termijnen van 450 euro.

Lesmiddelen

Kokskleding: 150 euro

Certificatie

Je ontvangt na succesvolle afronding een mbo-certificaat.

Toelatingseisen

Ten minste een diploma Basisberoepsgerichte of Kaderberoepsgerichte leerweg. Volledige beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift is noodzakelijk. Indien van toepassing is een diploma NT2 (Nederlands als tweede taal) verplicht.

Voor deelname aan het examen kok is geen specifieke vooropleiding vereist. Er geldt echter wel een aanwezigheidsnorm van 80% voor zowel de theorie als de praktijk. Voor deze opleiding is het ten zeerste aan te bevelen dat de cursist werkzaam is als kok zodat de lesstof regelmatig in de praktijk kan worden toegepast.

De minimale leeftijd voor deelname aan deze opleiding is 21 jaar.

Contact

Heb je vragen? Stel deze gerust aan Suzanne Vos. Suzanne is cursuscoördinator van Eindhoven Horeca en is te bereiken per mail: s.vos@derooipannen.nl.