Op buitenlandstage met de Erasmus+ beurs

Wat is de Erasmus+ beurs en waar komt het vandaan?

De Erasmus+ beurs is een beurs speciaal voor studenten die in het buitenland stage gaan lopen. De beurs wordt vanuit de Europese Unie gefinancierd om ervoor te zorgen dat verschillende nationaliteiten met elkaar in aanraking komen. De Rooi Pannen heeft een Erasmus accreditatie. Dat betekent dat studenten van alle niveaus bij De Rooi Pannen in aanmerking kunnen komen voor deze beurs. Deze beurs helpt jou namelijk om toch in het buitenland stage te kunnen lopen, als je niet alle kosten zelf kunt betalen. En die buitenlandstage is toch zo ontzettend belangrijk voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Kom ik in aanmerking voor deze beurs?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze beurs.

 1. Je gaat in het buitenland stagelopen, dus niet in Nederland of op één van de ABC-eilanden.
 2. Je stage is in een EU-land, dus in één van de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief de Franse overzeese gebieden Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion en de Franse overzeese gemeenschap Saint-Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, Zweden. Let op: sinds 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de EU.
 3. Het bedrijf waar je stage gaat lopen is erkend door de SBB.
 4. Er wordt niet of slechts gedeeltelijk gezorgd voor je accommodatie en eten & drinken.
 5. Je krijgt geen stagevergoeding of je stagevergoeding dekt niet alles kosten.

Uiteraard doen wij ons best om de beurs voor je aan te vragen, maar wij kunnen je helaas geen garantie geven dat je de beurs ook toegewezen krijgt, ook al voldoe je aan alle voorwaarden.

Hoe kan ik de Erasmus+ beurs aanvragen?

Voor een goede voorbereiding is het belangrijk dat je op tijd begint. Zorg ervoor dat je minstens 4 maanden (exclusief schoolvakanties) voor de start van de stage begint met de onderstaande stappen:

 1. Bekijk de video Internationalisering Erasmus+
 2. Volg het Stappenplan internationale stage voor studenten
 3. Vul Aanvraagformulier buitenlandstage in

Waarom eigenlijk stagelopen in het buitenland?

Er zijn veel redenen om stage te lopen in het buitenland. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een ervaring rijker bent. Ook dit kunnen belangrijke redenen zijn om in het buitenland stage te lopen:

 • Je leert een nieuwe cultuur kennen. Door in een ander land te wonen en te werken, krijg je een unieke kijk op de wereld. Je leert over andere gewoonten, gebruiken en waarden.
 • Je verbetert je taalvaardigheid. De beste manier om een taal te leren is door het gewoon te doen. Door in een ander land stage te lopen, krijg je veel gelegenheid om de taal te oefenen.
 • Je ontwikkelt je internationale vaardigheden. Een stage in het buitenland is een geweldige manier om je internationale vaardigheden te ontwikkelen, zoals omgaan met mensen uit andere culturen, samenwerken in een internationaal team en werken in een multiculturele omgeving.
 • Het staat goed op je cv. Een stage in het buitenland is een unieke ervaring die je cv een boost geeft. Het laat zien dat je initiatiefrijk bent, flexibel bent en openstaat voor nieuwe ervaringen.
 • Last but not least: het is leuk! Een stage in het buitenland is ook gewoon heel erg leuk. Je bent een stuk zelfstandiger dan als je thuis woont en er is genoeg tijd om leuke dingen met je (student)collega’s te doen. Lees hier verhalen van studenten die onder andere een stage in het buitenland hebben gelopen en hoe ze dit hebben ervaren. En gebruik hun tips!

Ik heb nog vragen over stagelopen in het buitenland. Hoe kom ik aan meer informatie?

Voor meer informatie over stage lopen in het buitenland kun je contact opnemen met de coördinator Internationalisering of de stage-coördinator van jouw school. Weet je niet wie dit is? Bekijk dan de schoolgids van jouw school op de website of vraag het na bij de receptie.

Neem contact op met je school

fietser op plein in centrum van Valencia in Spanje

Valerie liep stage in Valencia: "Ik had het niet willen missen!" Lees hier haar verhaal