Opleiding zelfstandig werkend kok

  • Meerdere sessies
  • € 3175,-
  • Tilburg

De kerntaak van een zelfstandig werkend kok is het plannen, organiseren, leiden en uitvoeren van de werkzaamheden in de keuken onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende.

De zelfstandig werkend kok bereidt alle gerechten zelfstandig. Ook komt hij met initiatieven voor aanpassing en variatie van de menukaart en voor de werkwijze in de keuken. Daarbij houdt hij rekening met de formule van het bedrijf waarin hij werkt. Een zelfstandig werkend kok is werkzaam in ambachtelijke bedrijven waar veel gerechten à la minute worden bereid en in procesmatige bedrijven of cateringbedrijven waarin grotere aantallen maaltijden worden bereid.

Het examen wordt afgenomen door de SVH. Het examen SVH zelfstandig werkend kok is ontwikkeld voor horecatalenten die een diploma willen halen om aan de slag te gaan als zelfstandig werkend kok. Het gaat om talenten die graag met hun handen werken en zich puur focussen op vakinhoud. De branchediploma’s van SVH zijn specifiek erop gericht om de performance van medewerkers op de werkvloer te verbeteren.

Bekijk in het aanmeldformulier ('Meld je nu aan') onderaan welke startdata beschikbaar zijn. De opleiding bestaat uit 25 lessen.

Waar wacht je op!
Meld je aan

Leer alle gerechten zelfstandig bereiden

Vaktheorie

  • kostprijsberekening
  • natuurkundige, scheikundige en chemische reacties in producten
  • vlees- en visbewerkingen
  • degen en beslagsoorten
  • productietechnieken
  • warenkennis
  • productkennis
  • receptenleer en werkplanning
  • hygiëne

Praktijk

  • voorbereiden en bereiden van complete menu’s
  • samen en individueel werken
  • bereiden van speciale soepen
  • schoonmaken en schubben van vis
  • verwerken van schaal- en schelpdieren, zoals oesters, kreeft, coquilles en garnalen
  • bereiding van orgaanvlees, zoals kalfszwezerik
  • konfijten
  • vliezen en pareren van vlees, zoals ossenhaas en lamsvlees
  • roken van vis- en vleesproducten
  • uitbenen van gevogelte en vlees
  • papillotte en vacuümbereidingen, fonceren
  • patisserie

Meer informatie

Studievoorwaarden

Kosten

Opleiding

3175 euro inclusief boekengeld en examen (eventueel herexamen niet inbegrepen). Betaling is mogelijk in zeven termijnen van 455 euro.

Lesmiddelen

Kokskleding: 150 euro

Certificatie

Je ontvangt na succesvolle afronding in Tilburg het diploma SVH Zelfstandig werkend kok. In Eindhoven ontvang je een mbo-certificaat.

Toelatingseisen

Een diploma kok niveau 2. Volledige beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift is noodzakelijk. Indien van toepassing: diploma NT2 (Nederlands als tweede taal) verplicht.

Voor deelname aan het examen zelfstandig werkend kok is het noodzakelijk om te beschikken over het diploma Kok niveau 2. Ook geldt er een aanwezigheidsnorm van 80% voor zowel theorie als praktijk. Voor deze opleiding is het ten zeerste aan te bevelen dat de cursist werkzaam is als kok binnen een erkend leerbedrijf.

De minimale leeftijd voor deelname aan deze opleiding is 21 jaar.

Contact

Heb je vragen? Stel deze gerust aan Bianca Struik. Bianca is cursuscoördinator van Tilburg Horeca en is te bereiken per mail: b.struik@derooipannen.nl.