Opleiding zelfstandig werkend kok

  • Meerdere sessies
  • € 3300,-
  • Tilburg
  • 25 lessen

Ben jij een horecatalent dat graag met zijn handen werkt? Werk je al in een horecakeuken maar wil je een diploma halen om straks zelfstandig aan de slag te kunnen? En wil je werken onder de verantwoordelijkheid van een leidinggevende? Dan is onze opleiding Zelfstandig werkend kok echt iets voor jou.

Waar wacht je op?

Ga straks zelfstandig aan de slag in een horecakeuken!

Aanmelden

Interesse? Meld je dan aan voor een van de bovenstaande startdata. Zijn er op dit moment geen startdata zichtbaar? Laat dan alvast je gegevens achter via het aanmeldformulier. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn en er een nieuwe startdatum beschikbaar is, krijg je een seintje van ons. 

Nieuwe opzet

We zijn op dit moment bezig het lesmateriaal te herschrijven van al onze opleidingen, cursussen en trainingen, in het bijzonder Kok en Zelfstandig werkend kok. We zijn van plan ook mbo-opleidingen en mbo-certificaten aan te gaan bieden voor deze twee opleidingen. In de toekomst kun je dan als cursist naast het SVH-diploma ook een mbo-diploma of mbo-certificaat halen. Omdat deze opleidingen op maat aangeboden gaan worden, maakt een intakegesprek onderdeel uit van je aanmelding. Je krijgt hiervoor een uitnodiging. De gesprekken vinden plaats in mei, juni en juli 2024.

Inhoud

In een serie van 25 lessen leer je plannen, organiseren, leiden en uitvoeren in een professionele keuken. Ook leer je initiatieven te nemen voor aanpassing en variatie van de menukaart en voor de werkwijze in de keuken. Daarbij houd je rekening met de formule van het bedrijf waarin je werkt.

Na het behalen van het SVH-diploma Zelfstandig werkend kok kun je zelfstandig aan de slag in ambachtelijke bedrijven waar veel gerechten à la minute worden bereid. Ook kun je gaan werken in procesmatige bedrijven of cateringbedrijven, waarin grotere aantallen maaltijden worden bereid.

Vaktheorie

  • kostprijsberekening
  • natuurkundige, scheikundige en chemische reacties in producten
  • vlees- en visbewerkingen
  • degen en beslagsoorten
  • productietechnieken
  • warenkennis
  • productkennis
  • receptenleer en werkplanning
  • hygiëne

Praktijk

  • voorbereiden en bereiden van complete menu’s
  • samen en individueel werken
  • bereiden van speciale soepen
  • schoonmaken en schubben van vis
  • verwerken van schaal- en schelpdieren, zoals oesters, kreeft, coquilles en garnalen
  • bereiding van orgaanvlees, zoals kalfszwezerik
  • konfijten
  • vliezen en pareren van vlees, zoals ossenhaas en lamsvlees
  • roken van vis- en vleesproducten
  • uitbenen van gevogelte en vlees
  • papillotte en vacuümbereidingen, fonceren
  • patisserie

Meer informatie

Studievoorwaarden

Kosten

Opleiding

3300 euro (vrijgesteld van btw) inclusief boekengeld en examen (eventueel herexamen niet inbegrepen). Betaling is mogelijk in zeven termijnen van 471,43 euro.

Lesmiddelen

Kokskleding: 150 euro

Certificatie

Je ontvangt na succesvolle afronding in Tilburg het diploma SVH Zelfstandig werkend kok. 

Toelatingseisen

Een (SVH-)diploma Kok niveau 2. Volledige beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift is vereist. Indien van toepassing: diploma NT2 (Nederlands als tweede taal) verplicht.

Voor deelname aan het examen Zelfstandig werkend kok is het noodzakelijk om te beschikken over het (SVH-)diploma Kok niveau 2. Ook geldt er een aanwezigheidsnorm van 80% voor zowel theorie als praktijk. Voor deze opleiding is het ten zeerste aan te bevelen dat je werkzaam bent als kok binnen een erkend leerbedrijf.

De minimale leeftijd voor deelname aan deze opleiding is 21 jaar.

Contact

Heb je vragen? Stel deze gerust aan Bianca Struik. Bianca is cursuscoördinator van Tilburg Horeca en is te bereiken per mail: b.struik@derooipannen.nl.