Het enthousiasme voor “de allermooiste branche die er is” spat ervan af bij mbo toerisme-alumnus Barbara

Barbara van Ham, een oud-student van De Rooi Pannen in Tilburg, heeft een bewogen weg afgelegd van toerismestudent tot zelfstandige reisspecialist. Haar loopbaan begon met een toerisme-opleiding bij De Rooi Pannen Tilburg en leidde tot een gevarieerde loopbaan, waarbij ze ook als docent terugging naar haar oude school. Ontdek waar Barbara's liefde voor toerisme haar in haar carrière heeft gebracht. Lees hier haar verhaal.

Barbara werkt als zelfstandig reisadviseur. Foto: Bas Haans Fotografie

De keuze voor een mbo-opleiding toerisme bij De Rooi Pannen

Als tiener had Barbara nooit gedacht dat toerisme haar roeping zou worden. “Ik bleef zitten op de havo en koos daarom voor het mbo. De Rooi Pannen Tilburg zat om de hoek en leek een logische keuze.” Terugkijkend op die beslissing, realiseert ze zich hoe cruciaal deze stap was. "Ik merkte al snel dat ik op mijn plek zat. Ik vond aardrijkskunde en topografie leuk en toerisme bleek een perfecte match."

Barbara benadrukt de waarde van haar mbo-opleiding toerisme: “Ik heb echt een leuke tijd gehad bij De Rooi Pannen en de opleiding is fantastisch. Het is een brede opleiding en je krijgt verschillende dingen geleerd, van guest experience tot marketing. Daarna kun je in de praktijk alles uitvoeren. Na je stage krijg je in veel gevallen een baan aangeboden en kun je bijna altijd direct aan het werk. Met deze opleiding ligt de wereld aan je voeten!”

Bekijk alle toerisme opleidingen

 

Waardevolle praktijkervaringen

“Je leert het meeste door te doen. Theorie is belangrijk, maar in toerisme is de praktijk waar het echt om draait." Barbara’s stage-ervaringen, zowel bij VVV in Den Bosch als op Lanzarote, zijn daarom erg waardevol voor haar. Bij haar stage bij de VVV richtte ze zich op groepsreserveringen en het samenstellen van uitjes. "Die ervaring heeft me echt geholpen om de praktische kant van toerisme te begrijpen", herinnert ze zich. Haar avontuur op de Canarische eilanden bracht een nog grotere uitdaging met zich mee. "Ik vond het spannend om het in het buitenland op stage te gaan, maar het heeft me uiteindelijk veel zelfstandiger gemaakt. Grappig genoeg had ik met collega's gewed dat ik binnen een maand mijn gasten in het Spaans zou kunnen helpen. En dat is gelukt! Deze ervaring heeft me laten zien dat je het snelst leert door gewoon te doen."

Sommige mensen denken dat ik alleen maar op vakantie ben, omdat ik zoveel reisfoto's heb.

Barbara van Ham oud-student Toerisme en zelfstandig reisadviseur

De volgende stappen in haar carrière

Na het behalen van haar mbo-diploma toerisme besluit Barbara om een hbo-studie te doen bij BUas. Zonder succes, want ze merkte dat ze toch gewoon in de reisbranche aan het werk wilde gaan. Ze werkte met veel plezier bij verschillende reisorganisaties. Hierna maakte Barbara een onverwachte draai in haar carrière door terug te keren naar De Rooi Pannen, dit keer als docent. "Ik wilde mijn enthousiasme voor de branche overbrengen op anderen. Ik benaderde De Rooi Pannen met de vraag of ik één dag in de week mee kon lopen om te zien of onderwijs iets voor me was. Uiteindelijk leidde dat tot een contract." Om les te kunnen geven moest ze weer terug de schoolbanken in. “Dat was het waard. Lesgeven in toerisme en marketing vond ik geweldig.” Tijdens de schoolvakanties besteedde ze haar tijd voornamelijk aan het begeleiden van groepsreizen als reisbegeleider. Uiteindelijk werkte Barbara bij verschillende scholen.

Barbara kwam terug naar De Rooi Pannen als docent. In de schoolvakanties was ze reisbegeleider.

Zelfstandig aan het werk als reisspecialist

Tegenwoordig heeft Barbara haar roeping gevonden als zelfstandig reisspecialist bij Travel Counsellors. "Ik focus me nu op maatwerkreizen. Mijn klantgroep is erg divers: jonge stellen, oudere stellen, families en vrienden. Het belangrijkste voor mij is het persoonlijke contact en het bieden van één aanspreekpunt voor mijn klanten." Deze rol combineert haar liefde voor reizen, organisatie, marketing en sociale contacten. Daarnaast geeft Barbara gastlessen bij De Rooi Pannen en helpt ze mee met het beoordelen van examens. “De lijntjes zijn altijd gebleven. Ik vind het leuk om die betrokkenheid te houden en het enthousiasme voor de branche te delen. De cirkel is nu wel rond.”

Op vakantie of aan het werk?

“Sommige mensen denken, bij het zien van mijn reisfoto’s, dat ik alleen maar op vakantie ben”, vertelt Barbara lachend. “Dat is natuurlijk niet zo. Eigenlijk ben ik juist altijd aan het werk, zélfs als ik op vakantie ben. Als ik voor mijn werk een locatie ga bezoeken, dan verken ik de bestemming zoals een toerist dit zou doen. Ik kijk dan bijvoorbeeld hoe lang het rijden is, of het geschikt is voor kinderen of rolstoelgebruikers, en ik bezoek en inspecteer hotels. Als ik zelf op vakantie ga, ben ik ook aan het analyseren. En natuurlijk kan ik dan misschien iemand anders weer enthousiast maken om die bestemming te bezoeken, dus daar denk ik dan ook gelijk aan!”

Barbara werkt nu als zelfstandig reisadviseur. Foto: Bas Haans Fotografie

Advies voor toekomstige of huidige toerisme studenten

Terugkijkend op haar ervaringen, heeft Barbara belangrijk advies voor toekomstige mbo-studenten: "Toerisme is meer dan altijd maar op vakantie gaan; het is anderen helpen hun droomreizen te realiseren. Je moet kunnen genieten van het zorgen voor mensen en het creëren van onvergetelijke ervaringen." Ze legt uit dat succes in toerisme vaak afhangt van je vermogen om te organiseren en puzzelen, vooral bij het samenstellen van reizen. "Het vereist creativiteit en vaardigheid in het in elkaar passen van verschillende onderdelen voor de perfecte reiservaring." Ze gelooft sterk in de kracht van praktische ervaring en moedigt studenten aan om buiten hun comfortzone te treden. "Ga naar het buitenland voor je stage. Ontdek allerlei culturen en doe reiservaring op."

Voor studenten die al voor toerisme hebben gekozen, heeft Barbara nog extra tips: “Volg blogs, kijk naar reisprogramma’s en bekijk reisfilmpjes op YouTube. Dit maakt je niet alleen enthousiast, maar je leert er ook veel van.” Wil je Barbara’s werk volgen en zien wat ze allemaal doet? Volg Barbara op Instagram.

Mensen gaan altijd op vakantie

Barbara's toekomst in de toerismebranche ziet er rooskleurig uit. "Mensen zullen altijd op vakantie gaan. De toerismebranche is veerkrachtig en ik ben trots om daar deel van uit te maken.” Met haar enthousiasme voor de branche, is ze vastberaden om haar passie voor reizen en haar kennis van de branche te blijven delen. Ze concludeert: “Toerisme is de mooiste branche die er is."