Van Breda naar de Spaanse kust: het avontuur van oud-student Joost Ripson

Als mede-eigenaar van LuLu Beachclub is hij een drukbezet ondernemer. Zijn horecareis begon jaren geleden in de klaslokalen van De Rooi Pannen. Joost bewijst dat je met passie en doorzettingsvermogen grote stappen kunt zetten.

“Bij De Rooi Pannen is het misgegaan”, lacht hij. “Op een goede manier.” Zijn avontuur begon in 1999, tijdens zijn eindstage bij Van der Valk op Curaçao. Als 19-jarige stond hij plots op eigen benen, in een penthouse hotel met elke dag zon, zee en cocktails. “Elke avond na mijn shift de kroeg in. Ik dacht: dit is het, dit wil ik doen!” Het buitenland had hem te pakken.

Van luxe champagnefeesten tot exclusieve events

Na Curaçao was de toon gezet. Joost ging naar de hogere hotelschool in Leeuwarden, met maar één doel: zijn stage in een Spaanstalig land doen. Het werd Barcelona, waar hij in het vijfsterren Hotel Arts werkte. Daar ontmoette hij chef-kok Sergio Arola, die zijn carrière een flinke boost gaf. “Samen maakten we de cocktailbar tot een van de populairste van de stad. Dat werd mijn springplank naar vele andere avonturen.” Het succes bleef niet onopgemerkt, want Joost kreeg zelfs de kans om een boek te schrijven over cocktails – zonder shaker.

Maar ondanks het succes in Spanje, trekt Nederland weer aan hem. Terug in eigen land gaat Joost aan de slag als brand ambassadeur voor Moët Hennessy. “Het was geweldig”, herinnert hij zich. Van luxe champagnefeesten tot exclusieve events – hij is overal bij. Maar de Spaanse zon blijft lonken, en al snel keert hij terug naar Barcelona om nieuwe horecagelegenheden te managen. “Als operationeel manager heb ik in vijf jaar tijd bijgedragen aan de oprichting van vier Harborclubs, een waardevolle leerschool die mijn ondernemersmentaliteit en conceptdenken heeft gevormd.”

Oud-student Joost Ripson lacht in de camera

Het ondernemen geeft me vrijheid. Ik bedenk iets nieuws en soms werkt het, soms niet. Maar dat is het mooie ervan!

Joost Ripson | Oud-student en mede-eigenaar LuLu Beachclub

De sprong naar eigen ondernemerschap

Na vele jaren in Spanje en talloze avonturen, vindt Joost zijn nieuwe uitdaging in Javea, Alicante. Daar wordt hij mede-eigenaar van Lulu Beachclub, een indrukwekkend horecabedrijf dat bezoekers trekt uit de wijde omtrek. “Het is hard werken, iedereen wil iets van je. Maar dat maakt het juist zo leuk!” Joost is verantwoordelijk voor alles: van het personeel aansturen tot de menukaart vernieuwen, nieuwe trends spotten en de kosten bewaken. “Het ondernemen geeft me vrijheid. Ik bedenk iets nieuws en soms werkt het, soms niet. Maar dat is het mooie ervan!”

De basis gelegd op De Rooi Pannen

Hoe Joost bij De Rooi Pannen terechtkwam, heeft ook zo zijn verhaal. “Ik was een vroege leerling”, vertelt hij. “Ik zat altijd met oudere jongens en meiden in de klas. Concentreren op school was niet mijn sterkste punt. Toen het tijd werd om na te denken over een vervolgopleiding, had ik echt geen idee.” Zijn ouders brachten De Rooi Pannen ter sprake. “Mijn vader zei: ‘Je leert een ei bakken, een knoop aan je pak naaien, jezelf voorstellen – dan weet je in ieder geval hoe je door het leven moet komen.’ Dat klonk logisch! Dat brede onderwijs sprak me aan, en het bleek de perfecte keuze.”

“Op De Rooi Pannen begon mijn liefde voor het vak. De kookpraktijklessen en de geur van verse sauzen; het opende mijn ogen.” Ook de discipline die hij leerde, vooral van zijn wijndocent, blijft hem bij. “Die man was streng, maar hij leerde me hoe belangrijk het is om jezelf altijd goed voor te bereiden. De lessen die hij me leerde gebruik ik nog steeds.”

Twee gevulde champagne glazen met daarachter een champagne fles en vier stukjes verse sushi

Zoek wat bij jou past. Sommige mensen willen een klein café, anderen een groot restaurant. Het is maar net waar jij gelukkig van wordt.

Joost Ripson | Oud-student & mede-eigenaar LuLu beachclub

Advies voor de nieuwe generatie

Zijn belangrijkste tip voor studenten van nu? “Hard werken loont, maar vergeet niet om ook eens bij anderen te kijken. Word geen slaaf van je eigen zaak. Zoek de schaalgrootte die bij jou past, zoals ik dat ook heb gedaan.” Joost citeert een wijze les die hij ooit kreeg van de beroemde chef Ferran Adrià: “Zoek wat bij jou past. Sommige mensen willen een klein café, anderen een groot restaurant. Het is maar net waar jij gelukkig van wordt.”

Voor nu richt Joost zich volledig op het verder laten groeien van Lulu Beachclub. “Misschien dat ik in de toekomst logies toevoeg, maar voor nu ben ik blij met wat ik heb. Als ik dit blijf doen, heb ik een heerlijk leven.” Met zijn verhaal laat Joost zien dat de wereld aan je voeten ligt als je maar durft te dromen en de handen uit de mouwen steekt. Van Breda tot aan de Spaanse kust – het avontuur ligt voor iedereen open!

Ontdek onze horecascholen

Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past! 

Lees meer over de school

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs!

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk hier de open dagen, meeloopdagen en Experience days