Zelfstandig werkend kok

  • Niveau 3
  • BOL, BBL
  • 2 of 3 jaar

Voel jij je in de keuken helemaal in je element? En lijkt het jou wel wat om zelf menu’s te bedenken en deze samen met je team te bereiden? Met de opleiding Zelfstandig werkend kok leer je creatief koken en leiding geven aan je collega’s in de keuken. Zo zorg jij ervoor dat gasten kunnen genieten van de lekkerste gerechten.

Welke studie moet je doen om kok te worden? 

Wil jij kok worden? Dan zijn er verschillende mbo-opleidingen die je kunt volgen. Je kunt een opleiding tot kok volgen in niveau 1, 2, 3 of 4. Zelfs zonder vmbo-diploma kun jij beginnen met een horecaopleiding. Kies dan voor de entreeopleiding horeca-assistent. Als je na één jaar dit diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar de niveau 2-opleiding Kok. Met een niveau 2- of vmbo-diploma kun je beginnen aan de mbo Zelfstandig werkend kok (niveau 3). Tot slot kun je jouw leertraject afsluiten met de niveau 4-opleiding Gespecialiseerd kok. Uiteraard kun je ook al eerder ervoor kiezen om te gaan werken in de keuken. 

Dit doe je als zelfstandig werkend kok 

Als zelfstandig werkend kok ben je te vinden in de keuken. De meeste tijd ben je bezig met het voorbereiden, koken en presenteren van gerechten. Je kunt ook nieuwe recepten bedenken of bestaande recepten een eigen twist geven. Je kunt zelfstandig aan het werk, maar je moet ook goed kunnen samenwerken in een team. Je kunt zelfs een team aansturen! Naast het beheersen van verschillende kooktechnieken, is het ook belangrijk dat je stressbestendig bent en goed georganiseerd te werk kan gaan. Het kan namelijk redelijk druk worden op bepaalde momenten, waardoor je goed het overzicht moet bewaken. 

Student en docent staan naast elkaar in de keuken van De Rooi Pannen

Zo ziet de opleiding eruit 

Tijdens de opleiding leer je hoe je een keuken organiseert en hoe je zelfstandig gerechten voorbereidt en bereidt. Je ontwikkelt je eigen kookstijl, werkt met verschillende keukenapparaten en leert hoe je een veilige en schone werkomgeving behoudt. Daarnaast oefen je met samenwerken, omgaan met stress en leidinggeven aan collega’s. 

Je volgt een combinatie van praktijk- en theorielessen. Denk aan koken en patisserie, maar ook aan vakken als Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Een deel van de opleiding stel je zelf samen met keuzevakken zoals ‘Aziatische keuken’, ‘bierkennis’, ‘brood en banket’, ‘ondernemen’ of ‘regionale specialiteiten’. Deze keuzevakken kunnen per locatie of studiejaar verschillen.

Zelfstandig werkend kok opleiding: BBL of BOL? 

Je kunt bij de opleiding Zelfstandig werkend kok kiezen uit twee varianten: BOL of BBL. Bij BOL ben je de meeste tijd op school te vinden en doe je tijdens je stage(s) praktijkervaring op. Dat is overigens niet de enige plek waar je deze ervaring opdoet, want ook op school krijg je les in echte keukens. Je krijgt instructies van een docent, maar gaat ook koken voor echte gasten. Wanneer je kiest voor de BBL-variant, ben je grotendeels aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Ongeveer één dag in de week kom je naar school voor lessen. 

Diploma op zak: en nu? 

De opleiding Zelfstandig werkend kok is een niveau 3-opleiding. Met dit diploma op zak kun je aan de slag in de keuken van een restaurant, hotel, eetcafé, cateringbedrijf of brasserie. Veel studenten blijven werken bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen of leerwerkervaring hebben opgedaan. Heb je de smaak goed te pakken? Dan kun je ook nog de niveau 4-opleiding Gespecialiseerd kok volgen. Ook deze opleiding wordt aangeboden in onze drie steden: Tilburg, Eindhoven en Breda.