Kok

  • Niveau 2
  • BOL, BBL
  • 2 jaar

Lijkt het werken in de keuken van een eetcafé of restaurant iets voor jou? En wil je aan de slag met verschillende kooktechnieken? Ontdek dan de opleiding Kok bij De Rooi Pannen in Tilburg, Eindhoven of Breda. Je leert alles om gasten een smakelijk etentje te bezorgen.

Koksopleiding mbo 

De opleiding Kok is een niveau 2-opleiding en wordt aangeboden bij De Rooi Pannen in Tilburg, Eindhoven en Breda. Alle drie de scholen beschikken over hun eigen restaurants en keukens, waarin jij als student veel praktijkervaring op gaat doen. Je leert verschillende kooktechnieken en maakt kennis met allerlei ingrediënten.  

Met jouw opgedane kennis en ervaring kun je aan de slag in de keuken van bijvoorbeeld een eetcafé of restaurant. Uiteraard kun je na de koksopleiding mbo-niveau 2 er ook voor kiezen om door te stromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend kok. Daar leer je creatief te koken en zelf menu's te bedenken én te bereiden. 

Tijdens de opleiding Kok merkte ik al snel dat ik het vrolijkst word van desserts maken!

Mandy Oud-student en chef-patissier

Welke koksopleidingen zijn er? 

Wanneer je kok wilt worden, zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. Op het mbo wordt er voor ieder niveau een koksopleiding aangeboden. Zelfs zonder diploma van een middelbare school kun je een opleiding tot kok volgen.  

Zonder vooropleiding kun je de Entreeopleiding horeca-assistent volgen, waarin je zowel gaat koken als serveren. Zodra je verder wilt met koken, kun je de niveau 2-opleiding Kok volgen. Deze opleiding duurt 2 jaar en zowel BOL als BBL is mogelijk. Ben je op zoek naar een niveau 3-opleiding tot kok? Bekijk dan de opleiding Zelfstandig werkend kok. Tot slot is er nog de opleiding Gespecialiseerd kok op mbo-niveau 4, waarbij je leert nieuwe recepten te bedenken en je eigen twist weet te geven aan bestaande recepten. 

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Bij De Rooi Pannen staat praktijkervaring centraal. Onze professionele keukens zijn jouw speelveld waar je experimenteert, proeft en leert. Naast vaktechnische vaardigheden, hechten we veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Communicatie, samenwerking en creativiteit zijn essentieel in de keuken. Daarom bieden we je alle ruimte om deze soft skills te ontwikkelen. Met gastlessen van ervaren chefs en workshops over de nieuwste culinaire trends, zorgen we ervoor dat je niet alleen technisch, maar ook persoonlijk groeit. 

Van kok tot sterrenchef: het verhaal van oud-student Cas 

Cas Pikaar volgde jaren terug de opleiding Kok bij De Rooi Pannen en is inmiddels een jonge sterrenchef. Hij had altijd al een liefde voor koken en kreeg tijdens de koksopleiding (mbo, niveau 2) pas echt vleugels. Na zijn opleiding ging Cas aan het werk bij een restaurant in Eindhoven. Daar viel hij al snel op door zijn talent en creativiteit. Samen met zijn vrouw Kelly, die de opleiding Horecaondernemer/-manager heeft gevolgd, openden ze Restaurant Pikaar dat in 2022 een Michelinster kreeg.  

Cas vertelt: "Ik moet bekennen dat ik een voorliefde heb voor klassieke gerechten en bereidingswijzen. Sauzen zijn voor mij ook heel belangrijk dus onze sauzen worden in huis gemaakt, daar ben ik dagelijks mee bezig. Je kunt uitgaan van een basisrecept en daar je eigen draai aan geven. Het is proeven, kijken, ruiken en nog eens proeven. Saus dient dan ook niet enkel als toevoeging, maar als leidraad in een gerecht. "

Lees het verhaal van Cas