Manager party-, event- en businesscatering

  • Niveau 4
  • BOL
  • 3 jaar

Word jij enthousiast van het organiseren van een 21-diner? Van de uitnodiging en styling tot het maken en serveren van gerechtjes en cocktails? Dan is de opleiding Manager party-, event- en businesscatering iets voor jou. Tijdens deze diverse opleiding leer je alles over de snel groeiende cateringbranche: van festivals en bruiloften tot aan congressen en bedrijfscatering.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat deze opleiding echt iets voor jou is als dit is wie jij bent:

  • Je bent ondernemend 
  • Je kunt leidinggeven  
  • Je werkt graag samen met anderen 
  • Je bent gastvrij 
  • Je bent goed in organiseren 
  • Je denkt in creatieve oplossingen 

Ook belangrijk. Om met deze opleiding te starten vragen we dat je een van deze diploma's of overgangsbewijzen op zak hebt:

  • Vmbo-diploma (kader, gemengd of theoretische leerweg)
  • Overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Dit ga je leren

Tijdens deze opleiding tot catering manager krijg je les in onze echte keukens en restaurants op school. Daar leer je verschillende kooktechnieken en gastvrij omgaan met echte gasten. Het verzorgen van gerechten voor feestjes, zakenlunches en bruiloften is slechts een onderdeel van het werk als cateraar. 

Je leert hoe je jouw producten of diensten het beste promoot door de inzet van marketing. Je leert draaiboeken opstellen, bestellingen plaatsen, personeel inroosteren, leidinggeven en ondernemen. Je krijgt theorielessen, maar je gaat vooral aan de slag in de praktijk. Tijdens de open dagen van De Rooi Pannen organiseer je samen met je medestudenten een pop-up-restaurant of foodfestival. Ook organiseren studenten ieder jaar een sponsorevenement om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. Tijdens deze projecten komen alle ins & outs van de cateringwereld voorbij.

De opleiding Manager party-, event- en businesscatering is ontstaan vanuit een samenwerking met ONCE (Officeel Netwerk Catering Events). Er is een enorme vraag naar goed opgeleid personeel. En dat je goed bent opgeleid kun je na deze 3-jarige opleiding wel zeggen!  

Studenten tijdens hun stage bij een cateringbedrijf. Ze dekken de tafels bij een evenement met foodtrucks.

Vakken 

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit.

  • Praktijk- en vaktechnieken keuken, restaurant en catering 
  • Financieel- en personeelsmanagement 
  • Marketing  
  • Digitale vaardigheden 
  • Trends & Styling 
  • Nederlands, Engels en Duits 
  • Rekenen 
  • Burgerschap 

Keuzevakken

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding eruitziet. Met deze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

  • Eetcultuur en wensen 
  • Organiseren interne evenementen 
Student tijdens haar stage bij een cateringbedrijf. Ze serveert een drankje aan een andere student.

Zo echt kan leren zijn

80% praktijk / 20% theorie 

Bij ons is leren niet net echt, maar écht echt. We hebben een eigen cateringbedrijfje; Catering Company.  Alles wat je leert, pas je zo direct toe in de praktijk. En natuurlijk ga je ook op stage, in binnen- óf buitenland.   

Praktijk en projecten staan centraal. Je werkt met studenten uit verschillende leerjaren. Bovendien heb je veel contact met het werkveld door gastcolleges, workshops, bedrijfsbezoeken en stages. Je sluit de opleiding af met een door jou zelf georganiseerd evenement.  

In leerjaar 1 loop je een periode van 266 uren stage en in leerjaar 3 doe je een managementstage van 798 uren. Bedrijven waar we veel mee werken zijn Ahoy, Libéma, TasteMore, De Kort Catering en Villa Pardoes. Een tof evenement om uit te lichten is Vrienden van Amstel Live: studenten van de opleiding Manager party-, event- en businesscatering hebben hier al vaker praktijkervaring opgedaan als floormanager of barmedewerker.

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Manager party, event- en businesscatering ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen.  

Aan het werk 

Met jouw diploma kan je gaan werken als manager in de catering- en evenementenbranche, bij attractieparken of hotels. Je kunt ook je eigen onderneming starten. Daarnaast komen onze studenten ook terecht in de dienstverlening, sales, handel en de uitzendwereld.  

Verder leren 

Natuurlijk kun je ook doorstuderen op het hbo. Ongeveer 40 tot 50 procent van onze studenten kiest hiervoor. Je bent met een niveau 4-opleiding toelaatbaar op iedere hbo-opleiding waar geen specifieke vakken voor gevraagd worden.  

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptop en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Studie in Cijfers: hoe scoort deze opleiding?

Toelichting

De Rooi Pannen heeft al decennialang een prima relatie met het lokale, regionale en zelfs (inter)nationale bedrijfsleven. Onze studenten profiteren daar volop van. Niet alleen vinden ze meestal snel een goed stageadres, maar ook creëert het voor hen prima baankansen na voltooiing van de opleiding. Met een beroepsgericht diploma van De Rooi Pannen zijn onze studenten niet alleen goed inzetbaar binnen hun eigen beroepsdeel, maar door hun persoonlijke ontwikkeling tijdens de opleiding zijn ze ook breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Kan ik na deze opleiding een cateringbedrijf starten?

Met deze opleiding word je klaargestoomd voor de cateringwereld. Je leert over het bereiden en presenteren van gerechten en drankjes, maar ook over inkoop, marketing en financieel- en personeelsmanagement. Aangevuld met de ervaring die je opdoet tijdens je stages, heb jij een goede basis om je eigen cateringbedrijf te starten. 

Wat is het verschil tussen een eventmanager en manager party-, event- en businesscatering?

Hoewel beide rollen overlappen, richt een manager party-, event- en businesscatering zich specifiek op de cateringaspecten van een evenement, zoals het plannen van menu's, het beheren van de cateringlogistiek en het coördineren van het cateringteam. Een eventmanager daarentegen heeft een breder takenpakket en is verantwoordelijk voor alle aspecten van een evenement, inclusief locatie, decoratie, entertainment en soms ook de catering. De manager party-, event- en businesscatering werkt vaak nauw samen met de eventmanager om ervoor te zorgen dat het eten en drinken perfect aansluit op de rest van het evenement.