Retailspecialist

 • Niveau 3
 • BOL, BBL
 • 2 jaar

Wil jij specialist worden in verkopen? En gaan voor het beste resultaat met de manier waarop jij jouw producten presenteert? Dan is de opleiding Retailspecialist iets voor jou! Met jouw expertise weet jij straks als geen ander hoe je de wensen van de klant vertaalt in een aankoop.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat de opleiding Retailspecialist echt iets voor jou is als dit is wie jij bent:

 • Je bent commercieel
 • Je bent klantvriendelijk
 • Je kunt goed instructies opvolgen

Ook belangrijk. Om met deze opleiding bij De Rooi Pannen te starten vragen we dat je een van deze diploma's of overgangsbewijzen op zak hebt:

 • Mbo-diploma (niveau 2 verkoper of een andere economische opleiding)
 • Vmbo-diploma (kader)

Dit ga je leren

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij werken in een winkel of showroom. Daarbij leer jij hoe je een verkoopgesprek voert met klanten. Tijdens de lessen is er veel aandacht voor klantvriendelijkheid en service verlenen. Een goede verkoper doet namelijk alles voor een blije klant. Je gaat je verdiepen in het bestelproces van artikelen en het aantrekkelijk presenteren ervan. Ook ontwikkel je jezelf tijdens de begeleidingsuren in vaardigheden als plannen, feedback geven en leiderschap. 

Een student van de mbo-opleiding Retailspecialist De Rooi Pannen Tilburg Handel & Ondernemen schudt een klant de hand

Vakken 

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit.

 • Verkoopoptimalisatie
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondersteunen en instrueren
 • Goederenbeheer
 • Nederlands en Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap

Keuzevakken

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding eruitziet. Met deze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

 • Persoonlijk profileren
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit

Zo echt kan leren zijn

Bij ons is leren echt echt. Alles wat je in onze theorie- en praktijklokalen leert, pas je direct toe. Bij een stagebedrijf of leerbedrijf of in ons eigen onderwijswinkelcentrum met PLUS-supermarkt, winkel, lunchroom en business center. Hoe dat er voor jou precies uitziet, ligt aan de leerweg waar jij voor gaat. Deze mbo-opleiding kun je volgen in de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 

BOL: school en stage

50% praktijk / 50% theorie

Binnen de beroepsopleidende leerweg (BOL) ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. De BOL-opleiding Retailspecialist volg je door middel van de praktijkroute. Dit houdt in dat je op school en in ons eigen winkelcentrum zowel theorie als praktijklessen volgt. Daarnaast loop je één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. 

BBL: school en werken

80% praktijk / 20% theorie

Wil je liever leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Je leert de fijne kneepjes van het detailhandelsvak bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school voor lessen. Je werkt 20 uur in de week en gaat één dag naar school. Voor deze leerweg is het belangrijk dat je verkoopervaring hebt.

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Retailspecialist ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen.  

Aan het werk

Met jouw diploma kun je aan de slag in de detailhandel of de groothandel. Je wordt bijvoorbeeld winkelmedewerker. Daarbij heb je de keuze uit allerlei branches, van food tot non-food. En je kunt denken aan allerlei winkels, zoals een modewinkel, supermarkt, drogisterij-parfumerie, bouwmarkt of tuincentrum.

Verder leren

Natuurlijk kan je ook doorstuderen na je opleiding. Veel studenten stromen met hun diploma Retailspecialist door naar de niveau 4-opleiding Retailmanager. Ook gewoon bij De Rooi Pannen! Verder leren bij een andere niveau 4-opleiding kan ook.

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptops en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.