Gastronoom/Sommelier

  • Niveau 4
  • BBL, BOL-BBL
  • 2 of 4 jaar

Weet jij welke wijn perfect past bij dat mooie visgerecht? Heb jij zo je eigen ideeën over de inrichting van die ene sterrenzaak? En vind je het daarnaast superleuk om leiding te geven? Dan is de opleiding tot gastronoom/sommelier iets voor jou. Je leert jezelf goed te verplaatsen in je gasten en hun wensen werkelijkheid te maken. Ook bouw je wijn- en gerechtenkennis op om zo goed advies te kunnen geven aan restaurantbezoekers. 

Waar wacht je op!

Kom kennismaken

Wat ga je leren?

Kies jij voor de BBL-opleiding Gastronoom/Sommelier, dan leer je alles over de vaktheorie en praktijk van het restaurant. Bij de BOL-BBL-opleiding doorloop je de lesstof van niveau 2 en 3 versneld en doe je een specialisatie op niveau 4. Je krijgt vaktheorie en praktijk serveren en kiest voor een keuzedeel: ondernemend gedrag, praktijkopleider of voorbereiden hbo. Bij beide leerwegen spijker je je Nederlands, Engels en Duits bij. Zo kan je allerlei gasten in het restaurant te woord staan. Ook komt er stukje rekenen en bedrijfseconomie bij deze opleiding kijken.

BBL of BOL-BBL?

Deze mbo-opleiding kun je volgen in twee leerwegen bij De Rooi Pannen: de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of de combinatie beroepsopleidende leerweg (BOL) met BBL. Welke leerweg past bij jou?

BBL: school en werken

Wil jij leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Je leert alles over gastronomie bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school om je kennis nog meer bij te spijkeren tijdens lessen. In twee jaar haal je je diploma Gastronoom/Sommelier.

BOL-BBL: school, stage en werken

Kies je voor de BOL-BBL-opleiding, dan ben je de eerste twee jaar het grootste deel van je opleiding op school te vinden. Je doet praktijkervaring op in onze eigen restaurants en tijdens je stage. De laatste twee jaar groei je verder als Gastronoom/Sommelier bij een erkend leerbedrijf.

Wat moet je nog meer weten?

Benodigde vooropleiding

Gastronoom/ Sommelier bol-bbl

  • Vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg of hoger

Gastronoom/ Sommelier bbl

  • Diploma Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw 

Doorstroommogelijkheden

Gastronoom/ Sommelier bol-bbl

Met dit diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. 

Gastronoom/ Sommelier bbl

Dit diploma geeft je onder meer toegang tot de Lerarenopleiding (HTV).

Kosten

Studenten van BOL-opleidingen, die op 1 augustus 2023 achttien jaar of ouder zijn, moeten lesgeld betalen volgens de les- en cursusgeldwet. Voor het schooljaar 2023-2024 is het lesgeld vastgesteld op € 1.357.

BBL-studenten krijgen als zij op 1 augustus 2023 achttien jaar of ouder zijn van school een factuur voor het te betalen cursusgeld. Voor niveau 1 en 2 bedraagt het cursusgeld € 270 per cursusjaar, voor niveau 3 en 4 is het cursusgeld € 654. Deze bedragen int de school voor het ministerie van OCW.

Geen schoolkosten

Als student hoef je behalve het les-/cursusgeld niets te betalen aan onze school. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij boeken, lesmaterialen en excursies voor jou betalen. De enige uitzondering zijn spullen die eigendom worden van jou, zoals vakkleding. Die dien je wel zelf te betalen.

Studie in cijfers

Toelichting

De Rooi Pannen heeft al decennialang een prima relatie met het lokale, regionale en zelfs (inter)nationale bedrijfsleven. Onze studenten profiteren daar volop van. Niet alleen vinden ze meestal snel een goed stageadres, maar ook creëert het voor hen prima baankansen na voltooiing van de opleiding. Met een beroepsgericht diploma van De Rooi Pannen zijn onze studenten niet alleen goed inzetbaar binnen hun eigen beroepsdeel, maar door hun persoonlijke ontwikkeling tijdens de opleiding zijn ze ook breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken