Luchtvaartdienstverlener

 • Niveau 4
 • BOL
 • 3 jaar

Hou jij van reizen en kun je goed met allerlei soorten mensen omgaan? En wat dacht je van een werkplek in de lucht of op een vliegveld? Met de opleiding Luchtvaartdienstverlener / Steward(ess) leer je alle ins en outs van deze internationale branche kennen in ons luchtvaartlokaal met incheckbalies en vliegtuig.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat deze luchtvaartdienstverlening / steward(ess) opleiding echt iets voor jou is als dit is wie jij bent:

 • Je wil graag reizen 
 • Je hebt gevoel voor taal 
 • Je bent spontaan 
 • Je bent vriendelijk 
 • Je houdt van afwisseling 

Ook belangrijk. Om met deze luchtvaartdienstverlening / steward(ess) opleiding te starten vragen we dat je een van deze diploma's of overgangsbewijzen op zak hebt:

 • Vmbo-diploma (kader, gemengd of theoretische leerweg)
 • Overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4 (start leerjaar 1)
 • Overgangsbewijs van havo of vwo 4 naar 5 (start leerjaar 2)
 • Mbo-diploma niveau 2

Bijzonderheden

Voor alle luchtvaartstages is de minimale leeftijd 18 jaar. Ook wordt er een bewijs van goed gedrag gevraagd en moet je 8 jaar aaneengesloten in Nederland wonen. Wil jij een steward(ess) opleiding volgen en ook daadwerkelijk de lucht in? Dan heb je een verklaring van geen bezwaar en een zwemdiploma nodig. Ook zijn er dan bepaalde medische eisen voor je lengte, zicht, gehoor en reuk. 

Dit ga je leren

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij werken als steward(ess) en in de luchtvaartdienstverlening. In het vliegtuig, maar ook op het vliegveld bij de incheckbalie en de gate. Je leert in ons eigen luchtvaartlokaal hoe je een vlucht uitvoert, hoe je zorgt voor veiligheid aan boord en het passageproces van a tot z. Dat betekent dat je weet hoe je gasten incheckt en hoe het boarden verloopt. Omgaan met allerlei gasten en culturen hoort daarbij. Je gaat je talen dus bijspijkeren, want op het vliegveld ontmoet je mensen van over heel de wereld. Ook word je voorbereid op de vaak lange dagen en onregelmatige werktijden die horen bij een baan in de luchtvaart. 

Vakken 

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit.

 • Theorie en praktijk cabine 
 • Theorie en praktijk passage 
 • Theorie en praktijk hospitality 
 • Nederlands, Engels en Duits 
 • Rekenen 

Keuzevakken

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding luchtvaartdienstverlening (mbo) bij De Rooi Pannen eruitziet. Met deze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

 • Spaans 
 • Culturele antropologie 
 • Veilig fit & gezond 

Zo echt kan leren zijn

60% praktijk / 40% theorie 

Bij ons is leren niet net echt, maar écht echt. We hebben ons eigen luchtvaartlokaal met echte incheckbalies en een cabine. Alles wat je leert, pas je zo direct toe in de praktijk. En natuurlijk ga je ook op stage, in binnen- óf buitenland.  

In het eerste jaar leer de basis van luchtvaartdienstverlening. Je krijgt dan veel theorie en leert 25% van de tijd in de praktijk. Je tweede jaar ben je al de helft van de tijd met praktijk bezig en het derde jaar bestaat zelfs 100% uit praktijk, want dan ga je twee keer op stage.  

Studenten gaan op stage bij allerlei bekende namen uit de luchtvaartdienstverlening. Denk aan vliegen bij TUI, Corendon, Transavia of aan de grond staan bij KLM of Swissport Griekenland. Ook een stage aan het frontoffice bij verschillende internationale hotels en bungalowparken is mogelijk.  

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Luchtvaartdienstverlening ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen.  

Aan het werk 

Met jouw diploma kan je natuurlijk aan de slag in de luchtvaart. Jij wordt steward of stewardess op de grond of in de lucht bij een luchtvaartmaatschappij zoals KLM of TUI of start bij een ander bedrijf in de luchtvaart. Ongeveer 40% van onze studenten kiest hiervoor na de luchtvaartopleiding. Maar ook bij andere bedrijven waarbij een opleiding in gastvrijheid goed van pas komt, kan jij je plekje vinden. Denk aan een baan bij Roompot of Van der Valk. 

Verder leren 

Met een mbo-opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Na de opleiding Luchtvaartdienstverlener / Steward(ess) kun je bijvoorbeeld naar de pabo, maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren in een bepaalde taal of om je ontwikkelen in leidinggeven. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptops en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Monique Couwenbergh

Decaan

m.couwenbergh@derooipannen.nl 0135002350

Studie in cijfers

Toelichting

De Rooi Pannen heeft al decennialang een prima relatie met het lokale, regionale en zelfs (inter)nationale bedrijfsleven. Onze studenten profiteren daar volop van. Niet alleen vinden ze meestal snel een goed stageadres, maar ook creëert het voor hen prima baankansen na voltooiing van de opleiding. Met een beroepsgericht diploma van De Rooi Pannen zijn onze studenten niet alleen goed inzetbaar binnen hun eigen beroepsdeel, maar door hun persoonlijke ontwikkeling tijdens de opleiding zijn ze ook breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.