Signspecialist

 • Niveau 4
 • BOL
 • 4 jaar

Wil jij leren hoe je visuele communicatie kunt ontwerpen die opvalt en impact maakt? En wil jij jouw ontwerpen in de winkelstraat, op een
bedrijfsauto of bord langs de snelweg zien? Met de opleiding Signspecialist kan het! Je maakt ontwerpen voor allerlei soorten visuele
communicatie. Met lichtreclame, belettering, bewegwijzering, prints en meer weet jij indruk te maken op de klant én het publiek.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat de opleiding Signspecialist bij De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving écht iets voor jou is, als dit is wie jij bent.  

 • Je bent creatief
 • Je bent nieuwsgierig 
 • Je bent leergierig
 • Je werkt graag met je handen 
 • Je bent handig met techniek
 • Je kunt een dromer zijn
 • Je hebt een diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Dit ga je leren

Tijdens de opleiding Signspecialist duik je in de wereld van sign. Wat dat betekent? Kijk maar eens om je heen. Lichtreclames, bewegwijzering, beplakte etalages: sign is overal. Je werkt in projecten en ontwikkelt hierbij je creatieve en technische basisvaardigheden. Je leert grafisch ontwerpen en digitale bestanden opmaken voor de productie van signproducten. Hiervoor werk je met machines, printers, computers en de programma’s Adobe Photoshop en Illustrator. Ook krijg je les in talen en rekenen en maatschappelijke thema’s. Een stukje marketing en communicatie komt ook bij je opleiding kijken. Zo leer je klantgericht denken en kan je straks bijvoorbeeld goed presenteren aan je opdrachtgever. In de tweede helft van de opleiding specialiseer je je in de richting waarin jij je verder wilt ontwikkelen en krijg je les in projectleiding en ondernemersvaardigheden. Jouw persoonlijke portfolio is aan het einde van je opleiding dus goed gevuld. 

Een student van de mbo-opleiding Signspecialist van De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving plakt een signontwerp op een raam

Vakken 

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit: 

 • Basisvaardigheden signspecialist
 • Digitale praktijk
 • Marketing en communicatie
 • Projectleiding
 • Ondernemersvaardigheden
 • Nederlands en Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap

Keuzevakken 

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding eruitziet. Met deze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

 • Wayfinding
 • Car- & interiorwrap
 • Voorbereiding hbo
Studenten van de mbo-opleiding Signspecialist van De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving weren samen aan een project

Zo echt kan leren zijn

70% praktijk / 30% theorie 

Bij ons is leren niet net echt, maar écht echt. We hebben ons eigen atelier waar je aan jouw projecten werkt en een designbedrijf waar opdrachten van echte opdrachtgevers worden uitgevoerd. Alles wat je leert, pas je zo direct toe in de praktijk. En natuurlijk ga je ook op stage, in binnen- óf buitenland.  

Je gaat in het derde jaar 710 uur en vierde jaar 640 uur op stage. Dat is in totaal wel 1350 uur dat je in de echte praktijk werkt. De meeste signbedrijven zijn allround en ontwerpen, produceren en monteren signproducten. Denk hierbij aan autobelettering, gevelreclames, spandoeken en lichtreclames. Bekende stagebedrijven zijn Glance en Vision, Kleefkracht en Q Signing. In je laatste jaar loop je aan het einde van het schooljaar stage. Zo kan je misschien wel je stage omzetten in een baan!

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Signspecialist ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen.  

Aan het werk 

Met jouw diploma kan je werken als zelfstandig signmaker. Je gaat in dienst bij een signbedrijf of reclamebureau. Hier ga jij bijvoorbeeld aan de slag als grafisch vormgever, sign monteur, print operator, allround signmaker, carwrapper of lichtreclamespecialist. Tijdens je opleiding specialiseer je je in de technieken en producten waar jij tijdens je baan mee wil werken.
 

Verder leren 

Natuurlijk kun je ook doorstuderen op het hbo. Je bent met een niveau 4-opleiding toelaatbaar op iedere hbo-opleiding waar geen specifieke vakken voor gevraagd worden. Zit jij bij deze opleiding op je plek? Dan is het misschien wel iets voor jou om door te stromen naar een kunstopleiding of naar communicatie, mediavormgeving of creative business op het hbo.

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptops en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Studie in cijfers