Wat is kosteloos onderwijs bij De Rooi Pannen?

Als je naar school gaat bij De Rooi Pannen, hoef je behalve het les-/cursusgeld niets te betalen aan onze school. Een uitzondering zijn de spullen die eigendom worden van jou, zoals vakkleding. Wij vinden namelijk dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen. Wat houdt ons kosteloze onderwijs nou eigenlijk in en hoe is dit mogelijk? Wij vertellen het je.  

Geen schoolkosten 

Bij De Rooi Pannen vinden wij het belangrijk dat iedereen ons onderwijs kan volgen en dat dit niet af moet hangen van het geld dat je kunt besteden. Daarom hebben wij besloten om kosteloos onderwijs aan te bieden. Volgens de les- en cursuswet is bepaald dat je wel het wettelijk verplichte lesgeld moet betalen aan het ministerie van Onderwijs. Ieder jaar wordt dit bedrag opnieuw vastgesteld. Meer over het lesgeld en de betaling daarvan kun je vinden bij de DUO.  

Boeken aanschaffen van een boekenlijst

Bij De Rooi Pannen hoef je geen boeken te bestellen vanaf een boekenlijst. Als je boeken nodig hebt bij je opleiding, dan zorgen wij ervoor dat je die krijgt. Je kunt de boeken lenen en gebruiken tijdens je opleiding. Veel boeken heb je niet nodig, want we werken ook digitaal. Natuurlijk ben je ook veel in de praktijk bezig. 

Een laptop in bruikleen

Bij De Rooi Pannen bieden wij jou een laptop aan om te gebruiken tijdens je gehele studietijd. Je werkt namelijk veel digitaal. De laptop krijg je in bruikleen aan het begin van je opleiding. Je mag deze gratis gebruiken, maar je betaalt wel een borg voor de laptop. Die krijg je terug aan het einde van de opleiding wanneer je geen schade hebt gehad. Je kunt op de laptops gratis gebruikmaken van Microsoft-software, zoals Word, Excel, PowerPoint en Teams. En ook nog leuk is, dat je de laptop na je studie mag overnemen voor een heel klein bedrag.  

Bij sommige opleidingen werk je met zware programma’s, zoals bij De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving of als je kiest voor het profiel MVI op het vmbo. Dan krijg je een laptop die geschikt is voor deze software. Als je een bbl-opleiding doet, krijg je vaak een laptop van je leerwerkplek en niet van ons.  

Excursies en studiereizen 

Wij zijn groot voorstander van praktijkgericht onderwijs. Bedrijfsbezoeken, gastcolleges en excursies/studiereizen zijn naast de stage in ons onderwijsprogramma opgenomen. Iedere opleiding organiseert één of meerdere excursies die je laat kennismaken met de branche. De excursies zijn verplicht en bieden wij nagenoeg kosteloos aan. In een uitzonderlijk geval vragen wij je wel om zelf de maaltijden te betalen. De excursie kan zowel in Nederland als in het buitenland zijn. De aard van de studiereizen/excursies hangt af van de opleiding die je gekozen hebt. Denk bij de opleiding Ruimtelijke Vormgever aan een excursie naar een conceptstore of museum, bij een horeca-opleiding zoals Horeca-assistent een bezoek aan een drank distilleerderij en bij een leisure-opleiding zoals Medewerker recreatie & sport een bezoek bij de Beekse Bergen.  

Vakkleding wordt van jou

De enige uitzondering van het kosteloze onderwijs is vakkleding. Bij de opleiding kok draag je bijvoorbeeld kokskleding en bij opleidingen in horecamanagement vaak een pak. De vakkleding wordt eigendom van jou. Je koopt deze in jouw maat en soms staat er zelfs je naam op. Dit is en blijft helemaal van jou en kan niet meer naar ons terugkomen. Daarom kunnen wij je dit niet aanbieden vanuit ons kosteloze onderwijs.  

Nog meer vragen?

Misschien heb je nog een vraag over ons kosteloze onderwijs. Vind je vragen en antwoorden hieronder. 

Waarom moet ik vakkleding zelf betalen?

Wij kunnen je een laptop en boeken in bruikleen geven, dat betekent dat je ze van ons leent en kunt gebruiken. Bij vakkleding kan dat niet. Die kunnen we namelijk na jou opleiding niet meer aan iemand anders lenen. Daarom zijn deze kosten voor jezelf. 

Moet ik het Office pakket kopen, zoals Word en Powerpoint?

Dat hoeft gelukkig niet. Je krijg van ons een emailadres en daaraan zitten een aantal programma's gekoppeld, zoals het Office-pakket. Je kunt dus kosteloos je programma's gebruiken tijdens je studietijd.