Als je een project écht mag uitvoeren…

Julie, tweedejaars student Ruimtelijk vormgever, heeft het winnende ontwerp van de feeststyling voor in het hoofdkantoor van de MBO Raad gemaakt. Hoe echt kan leren zijn! Julie heeft met de rest van haar klas keihard gewerkt om de opdracht uit te voeren. Lees hoe Julie aan haar idee kwam en hoe ze het project hebben uitgevoerd.  

Links: tweedejaarsstudenten presenteerden hun ontwerp. Rechts: Julie wint met haar ontwerp voor de decoratie.

Échte opdrachten 

De MBO Raad laat ieder jaar een mbo-school tegen het einde van het jaar feestelijke styling ontwerpen. Dit jaar was De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving & Signmaking aan de beurt. De tweedejaarsstudenten van de opleiding Ruimtelijk vormgever kregen de opdracht. Ze maakten een moodboard, deden onderzoek naar materialen, werkten 3 visuals uit en maakten tenslotte een ruimtelijk conceptboard. Iedere student presenteerde dit aan docenten en de opdrachtgever, MBO Raad. Hieruit werd winnares Julie gekozen. “Ik had niet verwacht dat ze mijn model het beste vonden. Ik vond dat er veel leuke modellen tussen zaten, dus ik was echt verrast dat ze mij kozen!” vertelt Julie enthousiast. “Het doet me goed en geeft me zelfvertrouwen, want wat ik maak vinden ze toch leuk!” 

Ontdek De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving & Signmaking

Julie's ontwerpen zijn voorzien van waaiers en houten panelen

Aan de slag! 

De hele klas heeft Julie geholpen met het tot leven brengen van haar ontwerpen. Julie vertelt: “Ik haalde mijn inspiratie uit een eerder project. Dit idee heb ik verder uitgewerkt in een totaal concept. Het winnende ontwerp zou door de hele klas worden uitgevoerd.” De klas werd in groepjes ingedeeld en zo hadden ze allemaal hun eigen onderdeel waarmee ze aan de slag konden. Het ene groepje verzorgde bijvoorbeeld de decoratie voor de trap en een pilaar, andere groepen waren bezig met een wand, de fruittafel en andere tafeldecoratie. Omdat Julie maar 3 visuals hoefde te maken, bleef er ook nog wat ontwerp-werk over. Er waren bijvoorbeeld nog geen lampenkappen ontworpen, dus daar is ook een groepje mee aan de slag gegaan, gebaseerd op de andere ontwerpen van Julie. “Omdat ik de ontwerper ben, mag ik wel aangeven of het ontwerp aansluit bij mijn design. Ik ben niet perse projectleider, maar ik geef wel tips.” 

Het eindresultaat van de ontwerpen van Julie in Woerden op het kantoor van de MBO Raad

Vrijheid en hulp van docenten 

De studenten hadden de vrijheid in het uitvoeren van het project. “Als we hulp nodig hebben, kunnen we dat vragen,” vertelt Julie. “De docenten hebben ons geholpen met o.a. de houten panelen. Die werden gemaakt met de lasercut-machine die in ons gebouw staat. De machine is sowieso erg ingewikkeld om in te stellen, maar wij mogen die ook niet in ons eentje bedienen. ”  

Ervaring opdoen 

De klas met tweedejaarsstudenten is naar het hoofdkantoor in Woerden geweest om de decoratie op te hangen. “Ik wist niet echt hoe lang we er mee bezig zouden zijn,” zegt Julie. “Het lag eraan hoe makkelijk we alles konden bevestigen. We hebben er uiteindelijk anderhalve dag hard aan gewerkt om alles op te hangen. Ik ben trots op het eindresultaat!” 

Julie's ervaring laat zien hoe leuk het is als je ontwerp werkelijkheid wordt. Haar tip is om inspiratie te zoeken op platforms zoals Pinterest, waar een overvloed aan creatieve ideeën te vinden is.