Het verhaal van Ricky Spijkers, oud-student en eigenaar van Gastrobar RIX

Ricky Spijkers is een geboren en getogen Tilburger. Hij behaalde zijn diploma bij De Rooi Pannen Tilburg Horeca en opende in 2019 Gastrobar RIX. Het is zijn missie om gasten culinair te verwennen. Onder andere door gebruik te maken van verse producten van hoge kwaliteit, maar ook door te blijven innoveren. Gastrobar RIX is het eerste restaurant in Tilburg met 3D geprint vlees.

Het verhaal van Ricky Spijkers, oud-student en eigenaar van Gastrobar RIX

Ondernemer boordevol innovatie ideeën 

Als chef-kok en ondernemer, maar ook als leermeester, is Ricky inmiddels een inspiratiebron voor velen. Sjef Hoevenaars, docent bij De Rooi Pannen, gaf les aan Ricky en benoemt dat Ricky als jonge student al boordevol creatieve ideeën zat.  

Ricky’s professionele reis begon met diverse functies binnen de Tilburgse horeca, maar het was bijna vanzelfsprekend dat hij zijn eigen horecaonderneming zou starten. Op 1 september 2019 werd deze droom werkelijkheid toen hij Gastrobar RIX opende aan het Piusplein in Tilburg. 

Als je maar plezier hebt 

Eén van die ideeën was het ‘Tilburgs Open Kampioenschap voor Thuiskoks’. Ricky en zijn team lanceerden dit initiatief twee maanden na de opening van Gastrobar RIX. Deelnemers mochten een diner voor 60 personen verzorgen vanuit de keuken van Gastrobar RIX. Niet veel later organiseerden ze de eerste Bootcamp Sunday. De enthousiaste deelnemers gingen wekelijks met een trainer op pad om vervolgens bij Gastrobar RIX van een gezonde en energierijke brunch te genieten. Tegelijkertijd ontwikkelde Ricky zijn eigen RIX-Bonbon in verschillende smaken. Het eerste jaar als ondernemer werd afgesloten met een galadiner, waarmee 2020 werd ingeluid als een jaar vol belofte en nieuwe plannen.

Er is een snelgroeiende vraag naar vegetarische producten om te voldoen aan de vraag van de flexitarische vleesliefhebbers.

Ricky Oud-student en eigenaar Gastrobar RIX

Het jaar van Corona: een uitdaging voor innovatie 

Toen in februari 2020 de eerste berichten over een nieuw virus de media bereikten, kon Carnaval nog net gevierd worden. Op 15 maart sloot de horeca, wat het begin markeerde van een uitdagende periode met tijdelijke sluitingen en strenge beperkingen. Deze omstandigheden dreven vele horecaondernemingen tot de rand van de afgrond. Ricky viel als startende ondernemer buiten de steunmaatregelen van de overheid, dus werd hij gedwongen om creatief te zijn. Hun flexibiliteit als ‘New Kid on the Block’ stelde hen in staat om met innovatieve acties indruk te maken op gasten, leveranciers en investeerders, die tot op de dag van vandaag betrokken zijn bij Gastrobar RIX. 

Over deze lastige periode zegt Ricky: “Met medewerking van de gemeente Tilburg konden we, ondanks Corona, onze eerste verjaardag vieren met een meergangendiner in een echt reuzenrad. De gasten genoten op hoog niveau van culinaire hoogstandjes. Ook de tweede lockdown hebben we met veel strijdlust aangevlogen. We maakten ‘Nootpakketten’ met spelletjes, borrelnootjes en drankjes voor thuis. Daarnaast lanceerden we het concept ‘Kok op de stoep’, waarbij onze chef bij gasten thuis de Parmesanic Truffle Pasta kwam bereiden. Een doorslaand succes!” Dankzij deze innovatieve concepten konden gasten ook thuis een echte Gastrobar RIX-beleving ervaren. 

Eigenaar van Gastrobar RIX, Ricky Spijkers, in de keuken van zijn restaurant. Voor hem staat de bekende pasta wat wordt bereid in een kaaswiel.

Vlees uit de 3D printer 

In een wereld die zich steeds meer bewust wordt van de impact van overconsumptie, zoekt ook RIX naar duurzame alternatieven. Het antwoord? 3D geprint vlees van Redefine Meat. “Er moeten dingen veranderen om onze aarde leefbaar te houden,” zegt Ricky. Redefine Meat is een internationale pionier in plantaardige vleesalternatieven en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het creëren van vegetarische vervangers die qua smaak, textuur en bite niet onderdoen voor echt vlees. Hun producten scoren ruim 90% bij blinde smaaktests, waardoor consumenten het verschil met traditioneel vlees nauwelijks proeven. “Er is een snelgroeiende vraag naar vegetarische producten om te voldoen aan de vraag van de flexitarische vleesliefhebbers. Redefine Meat is een zeer hoogwaardig vleesalternatief met een klasse apart,” legt Ricky uit. 

Online haatberichten 

Ondanks het succes, heeft de oorsprong van Redefine Meat in Israël Gastrobar RIX in een lastige positie geplaatst. Actievoerders hebben het bedrijf en zijn afnemers op een zwarte lijst gezet, waarbij ze digitaal worden belasterd. “De geschiedenis heeft ons wel geleerd dat pioniers worden tegengewerkt en dat nieuwe dingen eng zijn. Maar om daar een oorlog bij te betrekken die hier niets mee van doen heeft is natuurlijk ridicuul,” deelt Ricky in een statement via social media. 

Vooruitkijken met optimisme 

Ricky Spijkers laat zich niet weerhouden door tegenslagen; hij blijft positief vooruitkijken naar de toekomst. Met nieuwe acties op komst, bewijst Ricky dat hij klaar is voor de toekomst, vol vertrouwen en met een onverminderde passie voor innovatie en culinaire excellentie.