De liefde voor wijn
Tijdens haar opleiding twijfelt Daan nog: koffie, thee, speciaalbier of wijn? Het wordt wijn. “Niet alleen het drinken, maar juist het verhaal erachter spreekt mij enorm aan: waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt? Dat vond ik geweldig.” De liefde voor wijn groeit, en in 2019 besluit ze haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf te starten: Wijnzinnig!
De timing lijkt ongelukkig: twee weken nadat ze fulltime ondernemer wordt, breekt corona uit. Maar voor Daan blijkt het een zegen. “Ik heb een doe-het-zelf wijnproeverij ontwikkeld. Mensen gingen thuis borrelen. Ik verkocht volop wijnen en tapasplanken.” Maar eind 2020 slaat het noodlot voor haar toch toe: Daan moet onverwacht onder het mes voor een openhartoperatie. “Als ik een paar weken later naar de dokter was gegaan, hadden ze niks meer voor me kunnen doen.” Acht maanden lang ligt haar bedrijf stil. Maar ze knokt zich terug.
Zuivere wijn, eerlijk verhaal
Wijnzinnig! groeit uit tot een uniek bedrijf met een duidelijke missie: zuivere wijnen met een goed verhaal. “Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat je van zuivere wijnen geen hoofdpijn krijgt”, lacht ze. Haar assortiment bestaat inmiddels uit meer dan 120 zuivere wijnen, van wijnhuizen die volledig duurzaam werken. Een deel van het wijnassortiment is zelfs vegan en/of glutenvrij. En betaalbaar. “Vanaf €6,50 heb je al een goede fles zuivere wijn. En je kunt een geopende fles twee weken bewaren zonder dat de smaak verloren gaat.”
Wijnzinnig! levert op dit moment aan achttien horecazaken én aan vele particuliere levensgenieters. Daan organiseert wijnproeverijen, events, wijn-spijsavonden, trainingen aan horecabedrijven, en ze verkoopt duurzame, plasticvrije relatiegeschenken. “Ik denk mee van A tot Z. Van wijnkaart tot wijnkennis. En ik heb een wijnlokaal in Nijnsel, waar particulieren drie keer per week gewoon binnen kunnen lopen.”