De Rooi Pannen brouwt mee in bijzondere bierwedstrijd
Begin 2025 lanceerde Rutte, een Dordrechtse distilleerderij, een speciale wedstrijd: de Rutte Rijpend Bier Challenge. Rutte stelde eikenhoutenvaten van 200 liter...
Van een gezellige, leergierige student op De Rooi Pannen naar de eigenaresse van een bloeiend wijnbedrijf. Daan van der Pasch (32) laat zien hoe je met een flinke dosis lef, passie én een goed glas wijn je eigen pad bewandelt. “Ik vond werken op sterrenniveau te stijfjes. Ik wilde contact met mensen en verhalen delen. Daar ben ik voor gegaan.”
“De Rooi Pannen was echt mijn tweede thuis”, zegt Daan stralend. “Ik ging zó graag naar school. De sfeer, de leraren, de stages, alles klopte.” Daan groeit op in Olland en woont inmiddels al tien jaar in het centrum van het Brabantse, bourgondische Sint-Oedenrode. Op haar zestiende begint ze aan de opleiding Hotel- & hospitality-ondernemer (voorheen Horecaondernemer/-manager). Na het behalen van haar diploma rondt ze ook de opleiding Zelfstandig medewerker hospitality (voorheen Zelfstandig medewerker gastheer/-vrouw) succesvol af.
Daan kijkt met een warm gevoel terug op haar schooltijd. “Ik ben daar zelfs uit de kast gekomen. Dat was voor mij echt een hoogtepunt. Iedereen reageerde zó open en warm. Docenten en medestudenten zeiden zelfs: ‘Dit is gewoon Daan’.” Ook de stages maken indruk op Daan. Ze werkt onder andere op een cruiseschip van SS Rotterdam en bij Maison van den Boer. Maar vooral de stage bij Auberge De Zwaan in Oirschot is bepalend voor haar toekomst. “Dat was een fantastische tijd. Ik mocht alles doen: wijnen kiezen, personeel aansturen, linnengoed inkopen. En: de wijnleverancier van toen is nu mijn importeur.”
Ik denk mee van A tot Z. Van wijnkaart tot wijnkennis. En ik heb een wijnlokaal in Nijnsel, waar particulieren drie keer per week gewoon binnen kunnen lopen.
Daan | Oud-student en eigenaresse Wijnzinnig!
Tijdens haar opleiding twijfelt Daan nog: koffie, thee, speciaalbier of wijn? Het wordt wijn. “Niet alleen het drinken, maar juist het verhaal erachter spreekt mij enorm aan: waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt? Dat vond ik geweldig.” De liefde voor wijn groeit, en in 2019 besluit ze haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf te starten: Wijnzinnig!
De timing lijkt ongelukkig: twee weken nadat ze fulltime ondernemer wordt, breekt corona uit. Maar voor Daan blijkt het een zegen. “Ik heb een doe-het-zelf wijnproeverij ontwikkeld. Mensen gingen thuis borrelen. Ik verkocht volop wijnen en tapasplanken.” Maar eind 2020 slaat het noodlot voor haar toch toe: Daan moet onverwacht onder het mes voor een openhartoperatie. “Als ik een paar weken later naar de dokter was gegaan, hadden ze niks meer voor me kunnen doen.” Acht maanden lang ligt haar bedrijf stil. Maar ze knokt zich terug.
Wijnzinnig! groeit uit tot een uniek bedrijf met een duidelijke missie: zuivere wijnen met een goed verhaal. “Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat je van zuivere wijnen geen hoofdpijn krijgt”, lacht ze. Haar assortiment bestaat inmiddels uit meer dan 120 zuivere wijnen, van wijnhuizen die volledig duurzaam werken. Een deel van het wijnassortiment is zelfs vegan en/of glutenvrij. En betaalbaar. “Vanaf €6,50 heb je al een goede fles zuivere wijn. En je kunt een geopende fles twee weken bewaren zonder dat de smaak verloren gaat.”
Wijnzinnig! levert op dit moment aan achttien horecazaken én aan vele particuliere levensgenieters. Daan organiseert wijnproeverijen, events, wijn-spijsavonden, trainingen aan horecabedrijven, en ze verkoopt duurzame, plasticvrije relatiegeschenken. “Ik denk mee van A tot Z. Van wijnkaart tot wijnkennis. En ik heb een wijnlokaal in Nijnsel, waar particulieren drie keer per week gewoon binnen kunnen lopen.”
Ik heb zelf een concept bedacht en mensen betalen me ervoor om het met ze te delen. Dat vind ik echt heel gaaf.
Daan | Oud-student en eigenaresse Wijnzinnig!
Ook het sociale aspect staat centraal. Voor het inpakken van relatiegeschenken werkt Daan samen met mensen met een beperking. “Bijvoorbeeld jongeren met autisme of het syndroom van Down. Alles wordt plasticvrij verpakt. Duurzaam, eerlijk en met aandacht.” Dat geldt ook voor haar eigen private label: een wijnlikeur die ze vorig jaar lanceerde. “Ik zit al bijna op 400 verkochte flessen. Dat is toch gaaf?!”
Toekomstplannen voor de lange termijn maakt Daan niet meer. “Sinds mijn operatie leef ik in het moment. Ik geniet volop van wat ik doe. Ik heb zelf een concept bedacht en mensen betalen me ervoor om het met ze te delen. Dat vind ik echt heel gaaf.” Tot slot heeft Daan een tip voor collega-ondernemers en het bedrijfsleven: “Ga voor het contact, de beleving en je eigen verhaal. Dat is wat mensen raakt – en waarom ze bij je terugkomen. Geef dit mee aan studenten, zij zijn immers de toekomst. En geniet van de dingen die je doet, in dankbaarheid!”
Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Begin 2025 lanceerde Rutte, een Dordrechtse distilleerderij, een speciale wedstrijd: de Rutte Rijpend Bier Challenge. Rutte stelde eikenhoutenvaten van 200 liter...
Van student aan De Rooi Pannen Eindhoven Horeca tot chef-kok van Mystique in de Efteling: Teun van Berlo bewijst dat eigenwijsheid, passie voor het vak en een...
“Als Lady in Red mag ik iedereen een beetje extra thuis laten voelen," vertelt Amber, student Hotel- & Hospitality-ondernemer (voorheen...