Wijnzinnig!: van droom naar domein

Hoe Daan haar eigen smaak vindt

Van een gezellige, leergierige student op De Rooi Pannen naar de eigenaresse van een bloeiend wijnbedrijf. Daan van der Pasch (32) laat zien hoe je met een flinke dosis lef, passie én een goed glas wijn je eigen pad bewandelt. “Ik vond werken op sterrenniveau te stijfjes. Ik wilde contact met mensen en verhalen delen. Daar ben ik voor gegaan.” 

“De Rooi Pannen was echt mijn tweede thuis”, zegt Daan stralend. “Ik ging zó graag naar school. De sfeer, de leraren, de stages, alles klopte.” Daan groeit op in Olland en woont inmiddels al tien jaar in het centrum van het Brabantse, bourgondische Sint-Oedenrode. Op haar zestiende begint ze aan de opleiding Horecaondernemer/-manager. Na het behalen van haar diploma rondt ze ook de opleiding tot zelfstandig werkend gastvrouw succesvol af.  

Uit de kast en op het cruiseschip 

Daan kijkt met een warm gevoel terug op haar schooltijd. “Ik ben daar zelfs uit de kast gekomen. Dat was voor mij echt een hoogtepunt. Iedereen reageerde zó open en warm. Docenten en medestudenten zeiden zelfs: ‘Dit is gewoon Daan’.” Ook de stages maken indruk op Daan. Ze werkt onder andere op een cruiseschip van SS Rotterdam en bij Maison van den Boer. Maar vooral de stage bij Auberge De Zwaan in Oirschot is bepalend voor haar toekomst. “Dat was een fantastische tijd. Ik mocht alles doen: wijnen kiezen, personeel aansturen, linnengoed inkopen. En: de wijnleverancier van toen is nu mijn importeur.” 

Daan staat in een deuropening en lacht enthousiast richting de camera.

Ik denk mee van A tot Z. Van wijnkaart tot wijnkennis. En ik heb een wijnlokaal in Nijnsel, waar particulieren drie keer per week gewoon binnen kunnen lopen.

Daan | Oud-student en eigenaresse Wijnzinnig!

De liefde voor wijn 

Tijdens haar opleiding twijfelt Daan nog: koffie, thee, speciaalbier of wijn? Het wordt wijn. “Niet alleen het drinken, maar juist het verhaal erachter spreekt mij enorm aan: waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt? Dat vond ik geweldig.” De liefde voor wijn groeit, en in 2019 besluit ze haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf te starten: Wijnzinnig! 

De timing lijkt ongelukkig: twee weken nadat ze fulltime ondernemer wordt, breekt corona uit. Maar voor Daan blijkt het een zegen. “Ik heb een doe-het-zelf wijnproeverij ontwikkeld. Mensen gingen thuis borrelen. Ik verkocht volop wijnen en tapasplanken.” Maar eind 2020 slaat het noodlot voor haar toch toe: Daan moet onverwacht onder het mes voor een openhartoperatie. “Als ik een paar weken later naar de dokter was gegaan, hadden ze niks meer voor me kunnen doen.” Acht maanden lang ligt haar bedrijf stil. Maar ze knokt zich terug. 

Zuivere wijn, eerlijk verhaal 

Wijnzinnig! groeit uit tot een uniek bedrijf met een duidelijke missie: zuivere wijnen met een goed verhaal. “Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat je van zuivere wijnen geen hoofdpijn krijgt”, lacht ze. Haar assortiment bestaat inmiddels uit meer dan 120 zuivere wijnen, van wijnhuizen die volledig duurzaam werken. Een deel van het wijnassortiment is zelfs vegan en/of glutenvrij. En betaalbaar. “Vanaf €6,50 heb je al een goede fles zuivere wijn. En je kunt een geopende fles twee weken bewaren zonder dat de smaak verloren gaat.” 

Wijnzinnig! levert op dit moment aan achttien horecazaken én aan vele particuliere levensgenieters. Daan organiseert wijnproeverijen, events, wijn-spijsavonden, trainingen aan horecabedrijven, en ze verkoopt duurzame, plasticvrije relatiegeschenken. “Ik denk mee van A tot Z. Van wijnkaart tot wijnkennis. En ik heb een wijnlokaal in Nijnsel, waar particulieren drie keer per week gewoon binnen kunnen lopen.” 

Twee afbeeldingen met links Daan met een fles wijn in haar hand en rechts een productfoto van een fles wijn van bovenaf.

Ik heb zelf een concept bedacht en mensen betalen me ervoor om het met ze te delen. Dat vind ik echt heel gaaf.

Daan | Oud-student en eigenaresse Wijnzinnig!

Maatschappelijk én persoonlijk betrokken 

Ook het sociale aspect staat centraal. Voor het inpakken van relatiegeschenken werkt Daan samen met mensen met een beperking. “Bijvoorbeeld jongeren met autisme of het syndroom van Down. Alles wordt plasticvrij verpakt. Duurzaam, eerlijk en met aandacht.” Dat geldt ook voor haar eigen private label: een wijnlikeur die ze vorig jaar lanceerde. “Ik zit al bijna op 400 verkochte flessen. Dat is toch gaaf?!” 

Geen plannen, wel dromen 

Toekomstplannen voor de lange termijn maakt Daan niet meer. “Sinds mijn operatie leef ik in het moment. Ik geniet volop van wat ik doe. Ik heb zelf een concept bedacht en mensen betalen me ervoor om het met ze te delen. Dat vind ik echt heel gaaf.” Tot slot heeft Daan een tip voor collega-ondernemers en het bedrijfsleven: “Ga voor het contact, de beleving en je eigen verhaal. Dat is wat mensen raakt – en waarom ze bij je terugkomen. Geef dit mee aan studenten, zij zijn immers de toekomst. En geniet van de dingen die je doet, in dankbaarheid!” 

Ontdek onze horecascholen

Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past! 

Lees meer over de school

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs!

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk hier de open dagen, meeloopdagen en Experience days