Teun: "In de keuken is niets wat het lijkt en juist dát is de magie van koken"
Van student aan De Rooi Pannen Eindhoven Horeca tot chef-kok van Mystique in de Efteling: Teun van Berlo bewijst dat eigenwijsheid, passie voor het vak en een...
Koen van Dijk (19) wist op de basisschool al dat hij kok wilde worden en is nooit van koers gewijzigd. Hij zit inmiddels in het vierde en laatste jaar van de opleiding Gespecialiseerd kok, in augustus is hij klaar. Op dit moment gaat Koen één dag per week naar school en werkt hij 38 uur per week ‘aan de koude kant’ in de keuken bij Sense Restaurant in Den Bosch.
Britt Boeijen van creatief bureau Shoot My Food sprak met Koen en 5 andere aanstormende horecatalenten over het vak, hun leeftijdsgenoten en de toekomst.
"Ik heb het horecavirus goed te pakken. Het werk is verslavend. Je wordt echt aangeslingerd in de keuken. De stress, hectiek, het rennen; er zijn dagen dat ik aan niets anders dan koken denk.
Het valt me op dat de oudere en wat klassiekere chefs milder worden. Je krijgt tegenwoordig al snel kritiek over je heen, dus ze willen voorkomen dat ze het fout doen. Als je met de juiste argumenten komt, is er ruimte om je mening te geven. Hoewel ik dat in mijn eerste jaar niet deed. Je moet eerst luisteren en leren, vind ik. Nu sta ik steviger in mijn schoenen, voel ik me gewaardeerd en durf ik tegengas te geven als ik het niet eens ben."
Ik heb het horecavirus goed te pakken. Het werk is verslavend. Je wordt echt aangeslingerd in de keuken.
Koen | Student Gespecialiseerd kok
"Sommige leeftijdsgenoten vind ik slappe hap. Ze melden zich al ziek bij een kuchje. Ik vraag me echt af wat ze van huis uit hebben meegekregen, want met die houding moet je in de keuken niet aankomen. Het harde werken en relatief weinig verdienen in de horeca, schrikt jongeren sowieso af. Zelf voel ik zo’n grote passie voor het vak, dan speelt geld een kleinere rol. Iets moois aan onze gasten presenteren is het leukste wat er is.”
*Dit artikel komt uit 'Pannenkoek'. De vijfde editie van het vrije magazine dat creatief bureau Shoot My Food – telkens in een ander thema – uitgeeft. De tekst is van Britt Boeijen, de fotografie van Oene Sierksma. Benieuwd naar de rest van het magazine of wat Shoot My Food voor jou kan betekenen? Neem contact op met Britt Boeijen via britt@shootmyfood.com.
Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Van student aan De Rooi Pannen Eindhoven Horeca tot chef-kok van Mystique in de Efteling: Teun van Berlo bewijst dat eigenwijsheid, passie voor het vak en een...
“Als Lady in Red mag ik iedereen een beetje extra thuis laten voelen," vertelt Amber, student Hotel- & Hospitality-ondernemer (voorheen...
De liefde voor wijn groeit bij oud-student Daan van der Pasch. In 2019 besluit ze haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf te starten: Wijnzinnig! Een...