Cas leeft een droom voor velen; een koksopleiding, werken als Chef én een eigen restaurant met Michelinster

Cas Pikaar is een jonge sterrenchef die zijn droom leeft. Hij heeft een koksopleiding gevolgd bij De Rooi Pannen, waar hij zijn vrouw Kelly ontmoette. Samen runnen ze Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, dat in 2022 een Michelinster kreeg. Cas kookt met passie en respect voor de klassieke keuken, maar geeft er zijn eigen draai aan. Lees verder voor Cas' verhaal: over zijn culinaire avontuur, dat begon op De Rooi Pannen en hem naar de top van de gastronomie bracht. 

Cas Pikaar in de keuken van Restaurant Pikaar

Koksopleiding bij De Rooi Pannen 

Cas had altijd al een liefde voor koken. Hij begon met de koksopleiding bij De Rooi Pannen en pas daar kreeg hij echt vleugels. Bij De Rooi Pannen ontmoette hij ook zijn vrouw Kelly. Kelly komt uit een horecafamilie en studeerde Horecaondernemer/-manager. Zowel Cas als Kelly kijken terug naar een fijne studietijd. "Op het mbo waren de vrijheid en het vertrouwen van de leerkrachten erg belangrijk," vertelt Cas. "Met name Quinten van Iersel was een inspirerende leerkracht die veel vertrouwen gaf en zijn studenten stimuleerde de culinaire grenzen op te zoeken. " 

Bekijk alle horeca-opleidingen

Restaurant Doyy: de eerste erkenning 

Na zijn opleiding ging Cas aan de slag als chef bij Restaurant Doyy in Eindhoven. Daar viel hij al snel op door zijn talent en creativiteit. Hij won de prestigieuze Michelin Young Chef Award toen hij nog maar 22 jaar was. Dat was een bijzondere gebeurtenis, die hem veel aandacht en waardering opleverde. Cas bleef echter bescheiden en gedreven. Hij wilde zich blijven ontwikkelen en zijn eigen stijl vinden. 

Opening Restaurant Pikaar 

Cas en Kelly gaan graag uitdagingen aan. Dat bleek wel toen zij tijdens de eerste lockdown besloten een restaurant te openen: Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek. Ondanks het feit dat ze er zelf niet vandaan komen, hadden ze een succesvolle start. Tussen de twee lockdowns was Pikaar namelijk volgeboekt. Dat gaf veel vertrouwen voor de toekomst.  

Bij Cas en Kelly kwam ook het besef dat er meer is tussen hemel en aarde en dat hard werken alléén niet het doel kan zijn. Dat leidde met de geboorte van hun twee kinderen tot uitbreiding van het gezin én aangepaste openingstijden voor het restaurant. In 2022 werd het harde werken van Cas en Kelly ook nog eens beloond met hun eerste Michelinster. Zelf hadden Cas en Kelly dat scenario ook niet bedacht. 

Mijn signatuur is complex in haar eenvoud; rijk, fris, prikkelend en gewaagd.

Cas oud-student en eigenaar Restaurant Pikaar

Signatuur van Restaurant Pikaar 

Cas laat zich inspireren door gewone dingen, gaat er niet naar op zoek maar laat het zich overkomen. Alles wordt zelf gemaakt, met lokale - producten en op traditionele wijze. Dus geen fermentatietechnieken of extreme experimenten bij Pikaar; El Bulli of Noma zijn dan ook niet de voorbeelden waar Cas naar kijkt. Degelijke en gelaagde gerechten met herkenbare producten die de nostalgie naar boven halen, dat is waar Cas voor staat: "Mijn signatuur is complex in haar eenvoud. Rijk, fris, prikkelend en gewaagd." 

Cas vervolgt: "Ik moet bekennen dat ik een voorliefde heb voor klassieke gerechten en bereidingswijzen. Sauzen zijn voor mij ook heel belangrijk dus onze sauzen worden in huis gemaakt, daar ben ik dagelijks mee bezig. Je kunt uitgaan van een basisrecept en daar je eigen draai aan geven. Het is proeven, kijken, ruiken en nog eens proeven. Saus dient dan ook niet enkel als toevoeging, maar als leidraad in een gerecht. "  

Netwerk van koks 

Het onderlinge respect tussen sterrenchefs is groot, maar als sterrenkok kun je niet meer anoniem door het leven, zo heeft Cas wel ervaren. "Je collega-sterrenchefs komen bij je eten en alles wat je culinair doet wordt gevolgd," vertelt Cas. Niet alleen in Nederland, dat bleek wel tijdens een vakantie in Londen. John Williams, chef van The Ritz, kwam Cas daar persoonlijk verwelkomen en verwennen in zijn restaurant.