Naast haar BBL-opleiding Gespecialiseerd Kok, verkoopt Merlijne taarten en cupcakes via Instagram

De 21-jarige Roosendaler Merlijne de Doelder heeft duidelijke ambities. Met een diploma Kok, diploma Zelfstandig werkend kok en haar huidige opleiding voor Gespecialiseerd kok, plus haar zelf aangeleerde bakkennis, werkt Merlijne aan een zoete toekomst in de patisserie. Lees haar verhaal en laat je inspireren om zelf aan het bakken te gaan, door haar praktische baktips. 

Merlijne maakt taarten naast haar bbl-opleiding

Een passie voor koken 

“Ik heb de open dagen bezocht met mijn moeder, maar ik wist al heel lang dat ik de horeca in wilde als kok”, begint Merlijne. Ze legt uit waarom ze voor haar huidige studierichting koos: “Als zelfstandig werkend kok kan je je eigen draai aan gerechten geven, als gespecialiseerd kok laat je jezelf specialiseren in iets, zoals patisserie. ” Over haar toekomst zegt ze: “Misschien ga ik straks in een bakkerij werken, of eindig ik in een groot restaurant met een specialisatie in patisserie.” 

Bekijk de opleiding Zelfstandig werkend kok (niveau 3)

Bekijk de opleiding Gespecialiseerd kok (niveau 4)

Koude kant en patisserie 

Merlijne doet nu de BBL-opleiding Gespecialiseerd kok en werkt bij Restaurant Pouwe, waar ze haar passie voor patisserie in de praktijk brengt: "Ik sta aan de koude kant, waar ik verantwoordelijk ben voor ijs, bonbons en de lunch. Het is fantastisch om te zien hoe gasten genieten van de gerechten die ik maak." Over haar recente creaties vertelt ze: "Onlangs had ik de vrije hand en heb ik dropshot-bonbons gemaakt. Het was spannend om mijn eigen smaak te mogen kiezen, maar het werd goed ontvangen." 

Toen corona begon, kon ik niet werken of naar school. Ik begon meer te bakken; toen is mijn Instagram begonnen

Merlijne student Gespecialiseerd kok en onderneemster

Taarten van Merlijne 

Merlijne sport graag, heeft een zwarte band in karate en sinds een paar jaar is ze ook in haar vrije tijd aan het bakken gegaan. “Toen corona begon, kon ik niet werken of naar school. Ik begon meer te bakken; toen is mijn Instagram begonnen”, vertelt Merlijne over haar Instagram Taarten van Merlijne. Over het leren bakken zegt ze: “Ik heb taarten en cupcakes maken mezelf aangeleerd via YouTube, internet en kookboeken van mijn oma. Ik bak veel en probeer nieuwe dingen. Mijn familie vindt het absoluut geen straf om mijn probeersels te proeven.” Ze voegt toe: "Ik doe de fotografie ook zelf, want ik wil dat mijn creaties er net zo goed uitzien als ze smaken." 

Bakken thuis en in de klas 

"Veel van mijn inspiratie komt van wat we op school doen", vertelt Merlijne. Bij haar opleidingen heeft ze basisvaardigheden opgedaan in patisserie, zoals het maken van bonbons en tartelettes, maar ook gespecialiseerde vaardigheden zoals suikerblazen. De techniek van airbrushen heeft ze toegepast op bonbons en taarten, nadat ze dit eerst op school had geleerd. "Nadat ik airbrushen op school had uitgeprobeerd bij bonbons, kocht ik mijn eigen airbrush. Ik probeerde het thuis uit op een taart voor mijn moeder en besloot dat ik dit vaker wilde doen." 

Merlijne maakt ook bonbons en tartelettes op school en past de technieken thuis gelijk toe

Merlijne als ondernemer 

De opdrachten die Merlijne ontvangt variëren van cupcakes voor kinderfeestjes tot taarten voor babyshowers, inclusief speciale bestellingen zoals gender reveal cupcakes. "Laatst kreeg ik een envelop met het geslacht van een baby en maakte ik cupcakes met botercrème in de juiste kleur erin", vertelt ze enthousiast. Merlijne's favoriete projecten zijn grote taarten. "Die bieden me de ruimte om echt creatief te zijn. Er zijn verschillende lagen waar tussen ik ook nog veel kan doen. Bovendien kan ik me dan uitleven op hoe het eruit ziet. Dan ga ik aan de slag met kleuren, toefjes, suikerfiguurtjes en mijn airbrush."  

Toekomstplannen 

Over haar toekomst na De Rooi Pannen zegt Merlijne: "Ik zou graag mijn kennis van patisserie willen verdiepen en misschien zelfs werken in het buitenland. België lijkt me een mooie optie." Ze droomt ook van het openen van haar eigen zaak: "Ik wil groeien met Taarten van Merlijn, meer mensen bereiken en meer opdrachten binnenhalen. Het lijkt me geweldig om uiteindelijk mijn eigen patisseriezaak te starten. Dat is natuurlijk een grote uitdaging, vooral in deze tijden, maar ik ben bereid hard te werken om dat waar te maken." 

Merlijne maakte kennis met airbrushen op school en gebruikt het nu thuis ook

Baktips van Merlijne 

Omdat Merlijne heel veel inspiratie heeft gehaald uit anderen, en inmiddels ook flinke ervaring op heeft gedaan, deelt ze graag haar baktips voor de beginnende thuisbakker: 

  • Maak zoveel mogelijk zelf. Je kunt beginnen met een standaard mix voor cake of boter crème, maar gebruik dit alleen om ervan te leren.  
  • Bakken, bakken, bakken. Oefening baart kunst! 
  • Kijk bij bekende bakkers. Ik haal bijvoorbeeld inspiratie uit Heel Holland Bakt.  
  • Speur het internet af voor leuke tips. Op Pinterest kun je ook veel ideeën opdoen en vind je ook vaak hoe je iets zo maakt.