Praktijkervaring opdoen op Lanzarote; zo doet Kay dat

Kay studeert Leidinggevende toerisme en marketing en wil daarna naar de Hoge Hotelschool. Hij deed eerder al werkervaring op achter de receptie van een hotel en liep stage bij een high end-hotel in Amsterdam. Nu is hij een aantal maanden van huis en loopt hij stage op Lanzarote. Hoe ziet zijn dag er eigenlijk uit en wat mist hij het meest? Ontdek het in Kay's verhaal.

Kay op Lanzarote voor toerisme opleiding mbo

Keuze voor De Rooi Pannen 

Kay wist nog niet gelijk welke studie hij wilde doen: “Ik vond reizen en hospitality leuk. Ik was er ook over na aan het denken om naar de havo te gaan en dan verder te gaan studeren, maar ik besloot toch eerst een mbo toerisme te doen bij De Rooi Pannen Tilburg Toerisme, Leisure & Marketing. Op deze manier leer ik gelijk al veel over hotellerie, wat ik zo interessant vind, en kan ik daarna naar de hoge hotelschool.” 

Kay vervolgt: “Ik heb het enorm naar mijn zin hier. Ik heb ook echt een gezellige klas. Voor de zomervakantie pakten we vaak terrasjes na schooltijd. ” Kay vertelt lachend: "Gewoon, omdat het kon! Ik zit nu in het laatste jaar, dus dit schooljaar zie ik mijn klasgenoten minder omdat we allemaal op stage zijn. Vorig schooljaar was dus nog het moment om tijd door te brengen met elkaar." 

Over de docenten is Kay ook te spreken: “Ze zijn betrokken en doen echt hun best om studenten te helpen. Ik had geen extra begeleiding nodig, maar ik zag dat docenten meedachten en flexibel waren.” 

Ervaring opdoen bij bijbaan naast mbo toerisme 

Kay kreeg dankzij zijn studie Leidinggevende toerisme & marketing de kans om alvast werkervaring op te doen en kreeg een bijbaan bij Inntel Hotels Art Eindhoven. “Ik stond daar achter de receptie en heb veel geleerd door met de systemen te werken. Ik heb er een jaar met plezier gewerkt”, vertelt Kay. “Ik heb nu meer kansen omdat ik die werkervaring door mijn bijbaan heb gekregen. Ik ben bijvoorbeeld aangenomen bij mijn eerste stage omdat ik al deze ervaring had, want zo hoefden ze me niet in te werken. Ik zou het anderen ook aanraden!” 

Kay liep zijn eerste stage bij Hotel Okura

Kay liep zijn eerste stage bij de front office van Hotel Okura in Amsterdam

Eerste stageperiode voor Kay 

Kay’s eerste stage was bij Hotel Okura in Amsterdam. “Hotel Okura is een hotel van het hoge segment. Het leek me gaaf om die ervaring op te doen. Een uitdaging was wel het reizen; ik reisde iedere dag namelijk van Oirschot naar Amsterdam. Maar met de ervaring die ik nu heb, was dat me meer dan waard!” 

Onderdeel van mbo-opleiding toerisme 

Een stage in het buitenland is niet verplicht voor de opleiding, maar wel erg waardevol. “Op mijn vorige stage heb ik veel geleerd over communicatie, het ontwikkelen van een oog voor detail en het spreken van zakelijk Engels,” vertelt Kay. “Nu wilde ik me focussen op zelfstandigheid en talen, daarom koos ik voor een stage op Lanzarote.” 

Kay vervolgt: “Ik kon aangeven in welk land of welke plaats ik stage wilde lopen. Ik heb dus wel aangegeven dat ik op Lanzarote wilde werken, maar ik kon niet opgeven welk hotel. Maar dat was niet erg! Ik ben erg blij met mijn stageplaats.” 

Stage op Lanzarote 

Kay loopt fulltime stage bij de Front Office van Hoteles Lopez. Hij staat er achter de receptie en heeft vooral veel contact met de gasten. “Ik beantwoord e-mails, behandel klachten, beantwoord vragen en stuur housekeeping aan bij speciale verzoeken. Uiteraard checken we ook gasten in en uit,” aldus Kay. “Daarnaast horen er ook administratieve zaken bij, zoals facturen afboeken.”  

Kay loopt nu stage bij Hoteles Lopez op Lanzarote

Kay loopt nu stage bij Hoteles Lopez op Lanzarote

De dag van Kay 

Kay draait wisselende diensten. Naast ochtend, dag- en avonddiensten, heeft hij ook nog vrije tijd: "Ik had van de week een late dienst. Ik heb toen ’s ochtends koffiegedronken met een collega en toen hebben we samen in het restaurant geluncht. Daarna heb ik rustig aan gedoucht en toen was ik netjes 15 minuten voor aanvang van mijn dienst aanwezig op mijn werkplek. ” 

Hij vertelt verder: “Ik ga regelmatig het dorpje in. Ik kan ook voor 2 euro de bus pakken naar de andere kant van het eiland. Ik doe dat samen met iemand, want als ik alleen ben slaap ik vaak lekker uit. Als ik weet dat er iemand anders vrij is, gaan we samen wat doen.” 

Eat, sleep, repeat 

Kay verblijft in een appartement in het hotel. “Ik heb een eigen slaapkamer maar deel wel de badkamer,” zegt Kay. “Een keuken is hier niet. Gelukkig mogen wij altijd eten van het buffet beneden. We eten dan niet bij de gasten, want dat is niet netjes. Er is gewoon een personeelskantine.” 

“Ik mis het eten nog wel het meeste van thuis. Doe mij maar een broodje gezond, kaas of frikandellen,” vertelt hij lachend. “Maar ik mis mijn ouders stiekem ook wel hoor. Ik zal blij zijn als ik weer thuis ben, maar ik geniet hier ook écht. ” 

Als je eenmaal je weg hebt gevonden op je stage, dan kun je gaan genieten van de tijd die je hebt. De tijd vliegt voorbij!

Kay student Leidinggevende toerisme en marketing

Vind je eigen weg 

Kay heeft inmiddels zijn weg gevonden op Lanzarote en heeft advies voor studenten die nog stage gaan lopen: “Aan het begin zal het misschien wel even wennen zijn. Je kent je collega’s nog niet echt, de taal moet je je nog eigen maken en je mist thuis misschien wel. Probeer dan je weg te vinden; maak contact met collega’s, ga leuke dingen doen en spreek de taal zo veel mogelijk. Als je jouw weg eenmaal hebt gevonden, kun je echt gaan genieten van de tijd die je hebt. Zo’n stageperiode vlíégt voorbij; dat heb ik nu zelf ook gemerkt."  

Kay concludeert: “Het is zó waardevol om kennis te maken met andere culturen en gewoontes en daarbij ook hoe in een ander land een hotel wordt gerund. Ik zou een stage in het buitenland iedere student aanraden.”