Samen werken aan toekomstig horeca talent met Van Asch Horeca
De samenwerking met Van Asch Horeca draagt bij aan het ontwikkelen van jong horeca talent. Wil jij meer weten? Lees hier het verhaal.
Al drie jaar werkt De Rooi Pannen nauw samen met Van Asch Horeca om studenten praktijkgericht op te leiden binnen de horeca. De combinatie van persoonlijke aandacht, een maatschappelijk betrokken instelling en professionele begeleiding zorgt ervoor dat studenten met verschillende achtergronden kunnen groeien. Zo draagt deze samenwerking bij aan het ontwikkelen van jong horecatalent.
Van Asch Horeca, geleid door Maud van Asch en haar man Patrick, heeft een indrukwekkend portfolio van (momenteel) negen horecabedrijven in en rond Breda. Met een team van 290 medewerkers, verdeeld over fulltime- en parttimekrachten, is het bedrijf uitgegroeid tot een gevestigde naam in de regio. "We groeien steeds meer, maar proberen het familiegevoel te behouden", vertelt Maud. "Onze medewerkers zeggen vaak dat het voelt als een stukje uitbreiding van je familie.”
Maud is verantwoordelijk voor personeelzaken en het houdt zich samen met Patrick ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe horecaconcepten. Daarbij houdt Patrick zich voornamelijk bezig met de operationele kant van de bedrijven en heeft hij de leiding bij bouwprojecten. "Ondanks onze groei, proberen we een platte organisatie te blijven, omdat we geloven dat persoonlijke aandacht voor iedereen belangrijk is," legt Maud uit.
Drie jaar geleden begon de samenwerking met De Rooi Pannen toen een docent van de school contact opnam over een groep niveau 1-studenten. "Hij vroeg of wij een groep van acht studenten horeca-assistenten wilden begeleiden. Ze wilden deze studenten graag onderbrengen bij één bedrijf. Deze bijzondere groep studenten had speciale aandacht nodig”, vertelt Maud. “Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Hoewel we niet precies wisten wat we konden verwachten, besloten we de uitdaging aan te gaan.”
De studenten werden verdeeld over vier van de bedrijven van Van Asch Horeca, waar ze zowel in de keuken als in de bediening werden ingezet. "Het eerste jaar verliep niet zonder uitdagingen. We realiseerden ons dat we meer voorbereiding nodig hadden, maar het was een waardevolle ervaring voor zowel ons als De Rooi Pannen," zegt Maud.
“Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Hoewel we niet precies wisten wat we konden verwachten, besloten we de uitdaging aan te gaan.”
Maud | Eigenaresse Van Asch Horeca
Na dit eerste jaar volgde een grondige evaluatie. Daar kwam uit dat de begeleiding van de studenten verbeterd kon worden. "Onze leermeesters hebben een cursus gevolgd, specifiek gericht op het werken met niveau 1-studenten," vertelt Maud. De cursus, verzorgd door SBB, leerde de leermeesters hoe ze het beste met deze groep om kunnen gaan en daardoor ook beter kunnen begeleiden. "Het gaf ons goede handvatten voor een optimale samenwerking.
Daarnaast kwam er een betere introductie van de studenten binnen het bedrijf. "Ze werden van tevoren voorgesteld aan de bedrijfsleiders en we bespraken de huisregels. Dit zorgde ervoor dat ze beter voorbereid waren op wat er van hen werd verwacht. Ze leerden niet alleen over het horecavak, maar ook over discipline: op tijd komen, professioneel zijn en je aan afspraken houden," legt Maud uit.
Dankzij deze verbeteringen verliep het tweede jaar een stuk soepeler. Twee studenten kregen de mogelijkheid naast hun studie als bijbaan bij Van Asch Horeca te werken en bleven zelfs na hun stage. Het afgelopen jaar werd de groep uitgebreid naar tien studenten, verdeeld over vijf bedrijven binnen de organisatie. Daarnaast was er dit jaar een nieuw element: alle leermeesters van Van Asch Horeca brachten een bezoek aan De Rooi Pannen Breda Horeca. "We kregen een rondleiding op de school en een lezing over hoe het onderwijsprogramma in elkaar zit", legt Maud uit. "Het was heel erg leuk om te zien waar onze stagiaires les krijgen. Ook gaf het ons inzicht in de werkwijze van De Rooi Pannen. Het helpt ons enorm om te begrijpen waar de studenten vandaan komen en hoe we ze het beste kunnen begeleiden."
Ze vult aan: "We blijven elk jaar bijleren en de samenwerking verdiepen. We zien het als een investering in de toekomst van onze branche.”
We blijven elk jaar bijleren en de samenwerking verdiepen. We zien het als een investering in de toekomst van onze branche.
Maud | Eigenaresse Van Asch Horeca
De samenwerking met De Rooi Pannen biedt niet alleen kansen voor de studenten, maar ook voor het bedrijf en de medewerkers. "Onze leermeesters hebben geleerd dat er vaak een verhaal zit achter gedrag en houding en verder te kijken dan hun neus lang is en meer empathie te tonen. Dit verrijkt niet alleen de studenten, maar ook de leermeesters zelf. Je ziet ze door het jaar heen groeien en zichzelf ontplooien”, zegt Maud enthousiast.
Naast de niveau 1-studenten begeleidt Van Asch Horeca al jaren stagiaires vanuit De Rooi Pannen, zo ook BBL-studenten, waarvan er acht momenteel in dienst zijn. "We willen de jonge generatie enthousiasmeren voor de horeca, want het is een prachtig vak met veel mogelijkheden. Het is meer dan alleen een bijbaan; het kan een carrière zijn", benadrukt Maud.
In een tijd waar veel horecabedrijven kampen met personeelstekorten, wordt Van Asch Horeca gezien als een betrouwbare werkgever. "We hebben tijdens de coronaperiode ons personeel kunnen behouden en dat heeft ons na die periode geholpen. We zullen blijven investeren in de toekomst van de horeca", concludeert Maud.
Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
De samenwerking met Van Asch Horeca draagt bij aan het ontwikkelen van jong horeca talent. Wil jij meer weten? Lees hier het verhaal.
Dwaresa is één van de gezichten van de wervingscampagne van De Rooi Pannen. Maar wie is Dwaresa nou eigenlijk? Lees hier haar verhaal.
Met een passie voor gastvrijheid en een avontuurlijke geest heeft oud-student Ricardo Bout zich opgewerkt tot een internationale hotelmanager in Abu Dhabi. Zijn...