Een ongewone route
Olivier begon zijn schoolcarrière op het havo/vwo, maar al snel merkte hij dat deze route niet goed bij hem paste. “Het ging niet zo goed op de havo. Ik ben een dieseltje; ik heb wat tijd nodig om op gang te komen”, lacht hij. Hij maakte de overstap naar het vmbo, waar hij zijn diploma behaalde, en ging daarna terug naar het havo.
Olivier werkte al in de horeca en na het behalen van zijn havodiploma dacht hij dat de hbo-opleiding Food & Business goed bij hem zou passen. Maar na een half jaar voelde hij dat een meer praktische opleiding beter bij hem zou passen, dus stopte met zijn hbo-opleiding. “Mijn moeder raadde me aan om eens te kijken bij De Rooi Pannen”, legt Olivier uit. “En dat bleek een goede keuze. Die praktijkgerichte aanpak past echt bij mij.”
Van horeca-ervaring naar mbo
Dankzij zijn havodiploma mocht Olivier direct instromen in het tweede jaar van de mbo-opleiding Horecaondernemer/-manager. Hoewel hij het eerste jaar had overgeslagen, kon hij zijn studiegenoten goed bijhouden. Zijn uitgebreide horeca-ervaring, waaronder werk in verschillende restaurants, kroegen en clubs, hielp hem om snel zijn draai te vinden. “Die ervaring gaf me een voorsprong”, vertelt hij. “Ik heb in een cocktailbar gewerkt en veel geleerd over het vak. Dat kwam goed van pas tijdens mijn opleiding.”
Tijdens zijn stages bij De Rooi Pannen deed Olivier uiteenlopende ervaring op, van front office tot restaurantmanager. Een hoogtepunt voor hem was het pop-up restaurantproject, waarin hij leerde hoe je een restaurant opzet en runt. “Wij hadden het thema Forest Flavour, met gerechten uit de natuur”, vertelt hij. “Het was leuk om te zien hoe alles samenkwam en om zelf de cocktails en menukaart te ontwikkelen.”