Van jaarrekeningen naar keukenmessen: Joost opende samen met partner Nina brunchzaak June in Tilburg

Een horecazaak openen zonder horecaervaring; Joost durfde het aan. Hij opende afgelopen jaar samen met partner Nina de stijlvolle koffie- en lunchzaak June in de binnenstad van Tilburg. Tegelijk is hij één dag in de week bij De Rooi Pannen voor zijn opleiding Kok én draait hij mee in de keuken van June. Zijn bewogen verhaal lees je hier.  

Joost doet de koksopleiding en opende samen met Nina een koffie- en lunchzaak in Tilburg

Liefde voor lekker eten 

Joost van der Bruggen en zijn vriendin Nina Coumans zijn 2,5 jaar samen en hebben samen een liefde voor lekker eten. Nina werkte al in de horeca bij zaken als Pino’s en Dudok, maar Joost werkte voornamelijk op financiële afdelingen. Het kriebelde bij beiden om te gaan ondernemen en dan met name een horecazaak. Sinds september zijn ze dan ook samen de trotse eigenaren van de stijlvolle brunchzaak June op de Nieuwlandstraat in Tilburg, waar voorheen Prins Heerlijk te vinden was. “We waren al een tijd op zoek naar een pand hier in de omgeving”, vertelt Joost. “Toen Prins Heerlijk in Januari 2023 aankondigde te stoppen, hebben wij ze direct benaderd. We waren gelijk verliefd op de klassieke uitstraling en lichtinval door de grote ramen.” 

Verbouwen en opbouwen 

Voor ze het pand konden betrekken, moest er nog een hoop verbouwd worden. Voor de stijlvolle inrichting en stylingkeuzes werd geen interieurstylist ingehuurd, want dat deden Joost en Nina zelf. “Veel horecagelegenheden zijn vrij donker. Wij wilden vooral dat de grote raampartij ten goede kwam en daarvoor konden we het beste een licht en rustig interieur creëren. Bovendien zitten we hier midden in het centrum en daardoor mocht het interieur ook wel wat meer ‘randstedelijk’ en Scandinavisch”, vertelt Joost. “Ik geef wel de credits aan Nina, die is héél goed met styling. We hebben wel samen veel op Pinterest gekeken, maar zij had hier de leiding in. Ik ben trots op hoe het er hier nu uitziet.” Joost voegt toe: "Trouwens, naast onze inrichting, zijn onze gerechten ook zeker Instagram-waardig. Dat was ook een belangrijk onderdeel van ons ‘concept’.”  

June is stijlvol ingericht en ook de gerechten zijn Instagram-waardig

Zonder kookervaring de keuken in 

Joost en Nina hadden hun eigen visie en ideeën voor de menukaart, die vooral veel verschillende smaakbelevingen moest bevatten om een brede doelgroep aan te trekken. “Toen we met onze chef-kok bezig waren om het menu te bepalen, besefte ik dat ik zelf ook in de keuken wilde staan”, vertelt Joost. “Ik had natuurlijk geen ervaring in de keuken, behalve thuis koken.” Toen de plannen voor June steeds meer definitief werden, ging hij op zoek naar een cursus of opleiding. En zo kwam Joost bij De Rooi Pannen uit: “Ik kende De Rooi Pannen wel, maar ik wist niet dat er zulke opleidingen bestonden.” In september startte hij met de opleiding Kok in Tilburg. Deze opleiding is onderdeel van het Leven Lang Ontwikkelen-aanbod van De Rooi Pannen. Naast onze (v)mbo-opleidingen, kun je via een Leven Lang Ontwikkelen een opleiding, cursus of workshop doen om je bij-, na- of om te scholen.  

Bekijk een Leven Lang Ontwikkelen

Koksopleiding in Tilburg 

“Iedere dinsdag zit ik in de schoolbanken. Of eigenlijk juist niet in de schoolbanken, want ik leer vooral veel praktische dingen”, vertelt Joost. Het lesprogramma bestaat onder andere uit het leren van basistechnieken van het koken, bijvoorbeeld snij- en spuittechnieken en andere kooktechnieken. Joost vervolgt: “Ik leer voornamelijk veel van de traditionele Franse keuken, waar vlees en vis vaak de hoofdrol spelen. Bij June stappen we heel erg af van die traditionele keuken, want al onze gerechten zijn vegetarisch. Ik ben wel blij dat ik een goede basis leer, zodat ik daarna die ervaring bij ons in de keuken in kan zetten. Mijn doel na deze opleiding is dan ook dat ik op een bepaald niveau mee kan draaien in de keuken en ook nieuwe recepten ga ontwikkelen.” Bij de opleiding wordt ook theorie behandeld, zoals voorraadmanagement. “Maar dat kende ik al, omdat ik in de financiële administratie vaak met inkoop te maken had”, zegt Joost. 

Ik ben blij dat ik bij de koksopleiding een goede basis leer. Mijn doel na deze opleiding is dan ook dat ik op een bepaald niveau mee kan draaien in de keuken en ook nieuwe recepten ga ontwikkelen.

Joost van der Bruggen mede-eigenaar June en deelnemer opleiding Kok

Verschillende achtergronden in de groep 

De groep waarin Joost de opleiding volgt is divers en allen met een andere achtergrond. “We zitten allemaal op hetzelfde niveau en het is fijn om ook bij een ander af te kijken”, aldus Joost. “De meesten kiezen voor de opleiding omdat ze een hogere functie willen, bijvoorbeeld van keuken-assistent naar kok. Eén andere studiegenoot wil na de opleiding ook een horecaonderneming starten.” Voor mensen die een horecaonderneming willen starten, heeft hij overigens ook nog tips: “Zorg dat je je onderzoek doet en je voorbereid bent, want een zaak openen is niet niks. Het is hard werken, maar als je hart er ligt, moet je het gewoon doen!” 

Toekomstplannen  

Ondanks dat June goed draait en vaak vol zit, denken Joost en Nina altijd over ontwikkelingen. “Ik had niet verwacht dat June al vanaf het begin zo goed zou draaien, want in het weekend zitten we vaak vol. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat we succesvol zijn. Nu willen we gewoon draaien en daarna kijken we wat voor mogelijkheden er nog meer zouden kunnen zijn voor June”, vertelt Joost. Hij concludeert: “Ik ben blij met mijn keuze voor De Rooi Pannen en zou de opleiding Kok zeker aanraden voor mensen in een vergelijkbare situatie, of die een overstap naar de horeca zouden willen maken. ” 

Een Leven Lang Ontwikkelen bij De Rooi Pannen

Ontwikkel je, net als Joost, een leven lang met onze cursussen en opleidingen. Wij organiseren meerdaagse (én eendaagse) trainingen, cursussen en opleidingen voor iedereen die van ons praktijkgerichte onderwijs wil proeven. 

Bekijk ons cursus- en opleidingenaanbod