Eelko, docent Nederlands: “Ik zoek de link met branchevakken om mijn lessen leuk en ‘echt’ te maken”

Na jaren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, startte Eelko een halfjaar geleden bij De Rooi Pannen als docent Nederlands. De kleinschaligheid van de school sprak hem het meeste aan en hij merkt op alle vlakken dat hij hier op zijn plek zit. Hij vindt het leuk om met deze doelgroep te werken en de link te leggen tussen het vak Nederlands en branchevakken. Hoe het hem vergaat als docent Nederlands en waar hij het meeste trots op is, lees je hier.   

Eerdere werkgevers 

Na de pabo begon Eelko van Leest zijn schoolcarrière in het basisonderwijs. “Ik vond het leuk en ik ben een tijdje basisschooldirecteur geweest. Na 13 jaar maakte ik de overstap naar het voortgezet onderwijs. Ik haalde mijn tweedegraads bevoegdheid voor het vak Nederlands en vond het leuk om aan de slag te gaan met deze nieuwe uitdagende doelgroep. Ik werkte eerst namelijk op het speciaal onderwijs en maakte daarna de switch naar regulier vo. Toen belandde ik op een grote school en merkte ik dat het te groot en onpersoonlijk voor me was”, zegt Eelko. Jaren eerder kwam hij al in contact met De Rooi Pannen. “Ik had toen nog geen graad voor Nederlands, daarom kon ik nog niet direct aan de slag. Die ben ik toen gaan halen. Eerst ging ik dus aan de slag op het vo, maar afgelopen jaar bleek er een vacature open te staan bij De Rooi Pannen. Het plekje was vrij, dus ik was van harte welkom.” 

Van harte welkom bij De Rooi Pannen 

Eelko geeft sinds een halfjaar Nederlands aan de leisure- en toerismeopleidingen bij De Rooi Pannen Breda Toerisme, Leisure & Marketing. “Ik ben er nog steeds onwijs blij mee. Ik zit hier echt op mijn plek. De kleinschaligheid, het warme bad waarin ik terecht ben gekomen, het contact met de studenten dat ik nu al heb en de mooie dingen die ik nu al heb meegemaakt”, vertelt hij trots. “Bij De Rooi Pannen hebben ze ook echt de perfecte neventaak voor mij gevonden. Naast lesgeven heb ik namelijk marketing- en communicatietaken. Ik heb voor de pabo communicatie gedaan en ik fotografeer ook. Dat maakt dat ik dat niet enkel met plezier doe, maar ook mijn kennis en ervaring direct in kan zetten.” 

Uniek aan werken bij De Rooi Pannen 

“Ik krijg best wel een vrijheid in mijn werk. Natuurlijk werk ik met de studenten toe naar de examens, maar ik mag kiezen wat ik in de lessen aanbied en hoe”, vertelt Eelko. “Wat ik zo leuk vind aan het onderwijs bij De Rooi Pannen, is dat ‘echt leren’ centraal staat. Studenten leren met echte gasten in het onderwijshotel, de onderwijsrestaurants, de brasserie en het Hospitality Experience Center. Voor mijn vak is het soms wel lastig, want hoe ‘echt’ kan je het oefenen van leesvaardigheid en schrijfvaardigheid bijvoorbeeld maken tijdens deze praktijksituaties? Samen met andere docenten van branchevakken kijk ik dan hoe we het vak Nederlands kunnen integreren met het branchevak, of hoe we een link kunnen leggen naar Nederlands. Ik vind die uitdaging leuk.” 

Het mooiste aan mijn werk vind ik de omgang met de studenten. De band die je met ze opbouwt en het echte contact dat je krijgt met studenten waarin je investeert. Dat maakt mijn vak het leukste dat er is.

Eelko van Leest docent Nederlands

Betrokken team en aanspreekcultuur 

"Het team waar ik in werk is open en betrokken. Toen ik net startte kwam ik binnen in een warm nest. Collega’s hebben me vriendelijk welkom geheten en waren gelijk geïnteresseerd. Als het even minder met je gaat, heb je altijd wel iemand die het opmerkt en je erover aanspreekt. Dat vind ik zo fijn hier”, aldus Eelko. “Sowieso heerst er bij De Rooi Pannen een aanspreekcultuur. Er is een lage drempel als het gaat om feedback vragen bij collega’s of om iets aan te geven. Iedereen staat open voor elkaar. We zijn een kleine school en kennen elkaar allemaal. Dat is fijn, want zo kun je betrokken blijven bij elkaars leven. Ook niet onbelangrijk, want je brengt veel tijd met elkaar door.” 

“Niet alleen het team en de school is betrokken,” vertelt Eelko, “maar zelfs het College van Bestuur. Wat ik echt mooi en bijzonder vond, was de kennismakingslunch met andere nieuwe collega’s en het College van Bestuur. Dit vond ik uniek en was een positieve ervaring. Ik vond ook echt dat het College van Bestuur belangstelling had (en heeft) naar alle medewerkers toe. Dit waardeer ik echt!” 

Over De Rooi Pannen

Hoogtepunten 

In zijn nog korte tijd bij De Rooi Pannen, kan Eelko wel al een paar hoogtepunten noemen: “In mijn derde maand mocht ik met leerjaar 2 mee op studiereis naar Europapark. Ik vond het heel leuk om zowel studenten als collega’s te leren kennen, en het was ook gewoon heel erg gezellig. Wat ik ook een hoogtepunt vond, was de tweede open dag die wij in januari hadden. Ik was een aanspreekpunt en ik ben er trots op dat het goed is verlopen.” 

Echt Trots 

Of Eelko trots is om bij De Rooi Pannen te werken? “Ik ben zéker ECHT TROTS om bij De Rooi Pannen te mogen werken. Het voelt als een solide organisatie waar mensen ook graag willen werken. Ik werk in een prachtig pand, midden in het centrum van Breda, en het is een fijne plek met fijne collega’s. Ik ben ook trots om tegen oud-collega’s te vertellen waar ik nu werk. Als ik het met iemand over De Rooi Pannen heb, wordt er altijd positief gereageerd. Mensen werken hier gewoon graag, net als ik. Ik ga met plezier naar mijn werk”, sluit Eelko af.  

Werken bij De Rooi Pannen

Lijkt werken bij De Rooi Pannen jou ook wel wat? 

Bekijk onze vacatures