Grand Tirolia Kitzbühel: stage in Oostenrijk in Dirndl-jurk

In Kitzbühel, een bekend skigebied in Oostenrijk, ligt het luxe hotel Grand Tirolia Kitzbühel. Het hotel heeft circa 160 kamers en ligt op een unieke plek in de Alpen, omringd door skipistes in de winter en een golfbaan in de zomer. Nick en Kim, studenten Horecaondernemer/-manager, lopen sinds augustus 2023 stage in dit prestigieuze hotel. Kim draagt zelfs de bekende Dirndl-jurk tijdens haar stage. Nick is gastheer in de avondbediening. Lees hier hoe Nick en Kim genieten van het all-season resort.  

Oostenrijks landschap met laagstaande zon, met hotel Grand Tirolia Kitzbühel centraal op de foto

De rol van school

De meeste hotels in Oostenrijk zijn seizoensgebonden (zomer - of winter hotel) en dat maakt het moeilijk om een goede stageplaats te vinden. Margit, docent en onderdeel van BPV -commissie voor opleiding Horecaondernemer/ -manager in Tilburg, vond deze parel in de Oostenrijkse Alpen. Grand Tirolia Kitzbühel sluit met haar doelstellingen goed aan bij de pijlers van De Rooi Pannen: kleinschalig, praktijkgericht en ondernemend. Margit had dan ook meteen een klik met de leiding van het hotel. 

Individuele passie en inzet 

Grand Tirolia Kitzbühel heeft een prachtige omgeving, maar dat is niet hun meest unieke kenmerk. Zoals ze zelf aangeven: "De ligging en luxe van het hotel zijn een belangrijk gegeven, maar het echte hart van het hotel is het personeel; hun individuele passie en inzet zijn bepalend voor de sfeer in Hotel Grand Tirolia Kitzbühel." 

Het personeel en stagiairs komen uit heel Europa. Zij zijn apart gehuisvest in een appartementencomplex waar ze een eigen kamer hebben met een gedeelde keuken. Onderling is Engels de voertaal, dus daar kunnen onze Nederlandse studenten zich prima redden. De opleiding van De Rooi Pannen Horeca is van een hoog niveau en dat maakt dat studenten van de Nederlandse hospitality-opleiding meer dan welkom zijn. Door de vele faciliteiten van Grand Tirolia Kitzbühel is er ook veel gevarieerd personeel nodig. 

Grand Tirolia Kitzbühel: een luxe faciliteit voor in- en ontspanning 

Het vijfsterrenhotel nodigt uit tot activiteiten en ontspanning. Grand Tirolia Kitzbühel heeft een uitgebreide welness- en spa-afdeling en wordt omringd door fantastisch alpenlandschap met een golfbaan en skipistes. Grand Tirolia Kitzbühel ontvangt gasten uit de hele wereld. In het zomerseizoen is het hotel volgeboekt met wandelaars en golfers. In de winter zitten de kamers vol met winter - sporters. Het hele jaar door laten de gasten zich na een sportieve dag verwennen in de wellness of genieten de gasten overdag van de rust en het uitzicht. Tussen de seizoenen door zijn er vaak conferenties, bruiloften en ander events in de zalen van het hotel. 

De eerste stagiairs vanuit De Rooi Pannen 

Nick en Kim, beiden vierdejaarsstudent van de opleiding Horecaondernemer/-manager in Tilburg, mogen de spits afbijten en zijn de eerste stagiairs van De Rooi Pannen Tilburg Horeca bij het hotel. Ze hebben het erg naar hun zin. Voor aanvang van hun dienst krijgen ze via een app een briefing van de manager waarin hij vertelt wat er die dag staat te gebeuren. Bij de start van de stageperiode kregen Nick en Kim een korte introductie over het hotel en een hospitalitytraining afgestemd op Hotel Grand Tirolia Kitzbühel.

Bekijk de opleiding Horecaondernemer/-manager

Ik wilde graag naar Oostenrijk omdat ik erg van skiën hou en dat kan ik hier fijn combineren met mijn stage.

Kim Vierdejaarsstudent Horecaondernemer/-Manager

Stagelopen in Oostenrijk

Kim vertelt over haar keuze voor Oostenrijk: "Ik wilde graag naar Oostenrijk omdat ik erg van skiën hou en dat kan ik hier fijn combineren met mijn stage. Ik vind het hier ook heel mooi en het is prima om te werken in de wat koudere temperatuur. Daarnaast ligt het gewoon in Europa en zijn mijn ouders niet al te ver van mij vandaan!"

Nick en Kim zijn allebei in de bediening begonnen. Hierdoor kunnen ze wennen aan de Duitse taal die door het merendeel van hun gasten gesproken wordt. Als het hotel in november wordt klaargemaakt voor het winterseizoen, zullen ze andere taken met meer verantwoordelijkheden krijgen. Nick is maître in de avondbediening en Kim werkt in de bediening bij het ontbijt. Uiteraard is de bedrijfskleding aangepast aan de plaatselijke gewoontes die passen bij het hotel. Kim draagt de bekende Dirndl -jurk en vindt dit eigenlijk best leuk. “Het hoort er gewoon bij.” 

Tevreden gasten geven de grootste voldoening 

Nick wil zich meer gaan bezighouden met het organiseren van evenementen, feesten en partijen die plaatsvinden in het hotel. Hij kijkt nu al mee met het organiseren van bruiloften in één van de zalen. Kim bemant straks de receptie en leert zo om gasten uit de hele wereld te ontvangen, vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Nick: “Tevreden gasten die blij zijn met wat je voor ze kunt betekenen, geeft uiteindelijk de grootste voldoening.”