Niels: “Als je hier in de praktijk aan het werken bent voel je je wel een beetje het mannetje”

Van toffe stageplekken tot grote dromen. Al onze studenten hebben wel een verhaal te vertellen. Dit keer Niels. Hij zit in het derde leerjaar van de opleiding Horecaondernemer/-manager van De Rooi Pannen Tilburg Horeca. Dit is zijn echte verhaal.

Student achter balie bij onderwijshotel

Hoe ben je bij deze opleiding terecht gekomen?

“Ik wilde graag carrière maken in de muziek, maar de kans dat je daar doorbreekt is ongelofelijk klein. Om die reden heb ik dan ook gekozen voor zekerheid en besloten om een opleiding in de horecabranche te volgen. Ik heb hiervoor al een andere opleiding gedaan; Mechatronica. Daarna heb ik de havo geprobeerd, omdat ik eigenlijk heel graag naar de Rockacademie wilde. Dit bleek uiteindelijk toch net even een stapje te ver, ik heb de havo toen ook niet afgemaakt. Op dat moment werkte ik al een paar jaar bij Hotel-Restaurant de Bengel, waar ik nu nog steeds werk en zo ben ik eigenlijk ook bij de opleiding Horecaondernemer/-manager terecht gekomen.”

Waarom heb je voor De Rooi Pannen gekozen?

“Allereerst staat De Rooi Pannen gewoon heel erg hoog aangeschreven. Daarnaast heeft mijn leidinggevende van Hotel-Restaurant de Bengel ook zelf aan De Rooi Pannen in Tilburg gestudeerd. Ik ben toentertijd in Eindhoven en Tilburg gaan kijken. In Tilburg zitten de horecaopleidingen gevestigd in het oude klooster; dat is natuurlijk wel heel erg indrukwekkend. Als je hier in de praktijk aan het werken bent, dan voelt dat niet aan als school. Dan voel je je wel een beetje het mannetje, netjes in pak en het echte contact met de gasten.”

Bekijk alle horecaopleidingen 

Wat vind je tot nu toe het leukste aan de opleiding?

“Het leukste hier is toch wel dat je het vak ‘bier' kan volgen. Iedere keer als ik dat tegen vrienden vertel dan zeggen ze dat ze ook naar deze school willen. Ik heb vorig jaar geleerd waar de verschillende bieren allemaal vandaan komen en hoe je het verschil kan proeven. Ook leerde ik wat een speciaal bier zo speciaal maakt en hebben we een aantal excursies gedaan. We zijn naar een bierbrouwerij in Baarle-Nassau geweest en een keer naar La Trappe brouwerij in Moergestel.

Ik zou wel graag nog meer over bier willen leren. Als er op het werk de vraag komt vanuit de gast om een biertje aan te raden, dan roepen ze mij er altijd bij en dan kan ik er ook wel een leuk verhaaltje bij vertellen. Ik heb het hier ook al eens met meneer Kint over gehad, een docent van mijn opleiding. Hij heeft namelijk zelf een opleiding tot zytholoog gevolgd in Gent. Ook is hij thuis een brouwerijtje aan het opstarten en heeft hij bijvoorbeeld ook het De Rooi Pannen biertje gebrouwen.”

Wat hoop je nog echt te leren binnen de opleiding?

"Momenteel zit ik in het derde leerjaar bij De Rooi Pannen Tilburg Horeca, dus over acht weken zit het echte ‘school’ gedeelte er voor mij eigenlijk al op. Na dit schooljaar ga ik nog twee keer op stage. Daar zou ik het managen van werkzaamheden nog wel wat verder willen ontwikkelen. De afgelopen periode is dit wel aan bod gekomen, maar naar mijn mening zijn we daar niet heel erg diep op ingegaan. Ik zou het fijn vinden om vanuit school nog wat meer tips te krijgen daarover. Onderwerpen zoals; hoe kan je het beste delegeren, zonder dat dit vervelend over komt, hoe ga je om met je personeel en hoe neem je de leiding over je team.”

Heb je al een bedrijf gevonden waar je volgend jaar stage gaat lopen?

“Het eerste half jaar ga ik naar Center Parcs de Kempervennen, samen met twee klasgenoten. Dit is erg dicht bij mijn huis en dat is ook een bewuste keuze geweest. Ik drum namelijk graag in mijn vrije tijd en dan kan ik dit blijven doen en ook onderdeel blijven van de band waarin ik speel. Bij Center Parcs De Kempervennen heb ik specifiek gezocht naar een managementstage, dus dat hoop ik daar in de praktijk wel echt te leren. Daar heb ik echt heel veel zin in!

Voor mijn stage in de tweede periode heb ik nog niet gesolliciteerd, maar ik zou wel graag naar de Efteling willen. Ook weet ik heel goed wat ik niet wil. Ik hoef bijvoorbeeld absoluut niet in een sterrenrestaurant te werken. Het restaurant waar ik nu werk is meer echt een eetcafé, daar is ook de ruimte om een grapje te maken met je collega's maar ook met de gasten. Deze informele en gezellige sfeer spreekt mij wel echt enorm aan. Dat is iets wat ik zelf heel erg belangrijk vind en ook het liefste in wil werken. Ik weet ook van mezelf dat ik daar erg goed in ben.

Wat betreft de Efteling, dat vind ik gewoon echt een heel mooi bedrijf. Alle werknemers hebben daar dezelfde passie, je zal daar nooit een onvriendelijk werknemer tegenkomen. Ze zijn allemaal trots op het feit dat ze bij de Efteling werken, dat vind ik echt iets heel moois. Dat gevoel van trots ervaar ik hier op school ook wanneer ik in het hotel aan het werken ben, dan ben ik ook wel trots op het feit dat ik dit allemaal in zo'n mooi pand kan leren.”

De informele werksfeer van een eetcafé spreekt mij enorm aan. Dat is iets wat ik zelf erg belangrijk vind en ook het liefste in wil werken.”

Niels student Horecaondernemer/-manager

Wil je graag nog verder studeren?

“Nee, ik ben nu 22 en ik vind het wel goed zo. Ik wil graag lekker gaan werken en op mezelf gaan wonen zodra dit kan. Het liefst zou ik dan bij Hotel-Restaurant de Bengel blijven werken. Afgelopen maand zijn er twee leidinggevenden weggegaan omdat zij een nieuwe baan hebben gevonden. Ik hoop dan ook dat ik langzaamaan deze functie kan vervullen. Ik zie mijzelf daar de komende tien tot vijftien jaar echt nog wel werken.”

Wat zou je graag zelf nog willen toevoegen?

“Vooral op het gebied van praktijk is dit echt een hele goede school. Je hebt totaal niet in de gaten dat je op school bent wanneer je in het hotel staat, op dat moment zie je de andere studenten ook niet. De gasten hebben écht interesse in je en stellen bijvoorbeeld ook vragen over wat je buiten school doet. Wat ook superleuk is om te zien is dat sommige mensen niet eens in de gaten hebben dat het een onderwijshotel is. Wanneer er mensen aan de balie staan komt het wel eens voor dat ik iets moet navragen bij mijn docent, dan verbazen de gasten zich daar nog wel eens over.

De kamers zijn prachtig, je kunt superlekker eten in de restaurants, je leert koken, je leert serveren, je leert alles over smaakcombinaties. Echt van alles en nog wat. Mocht ik later toch besluiten om iets anders te gaan doen dan zal ik altijd iets hebben aan de kennis die ik hier binnen de opleiding heb opgedaan. Ik ben straks de persoon in de vriendengroep die het lekkerst kan koken en het meeste weet van verschillende gerechten.”