De reis van oud-student Ruimtelijk Vormgever Melanie: van schoolbanken naar eigen baas

Het verhaal van Melanie Groenen bij De Rooi Pannen is bijzonder en begon al vroeg: in groep 7 wist ze namelijk al dat ze naar De Rooi Pannen wilde. De kleinschaligheid gaf haar zelfvertrouwen en zorgde ervoor dat ze voor haar mbo-opleiding weer voor De Rooi Pannen koos. Haar opleidingen leidden tot de oprichting van haar eigen onderneming: Grennn. Lees hier Melanie’s verhaal.   

Jonathan en Melanie aan het werk bij Grennn

Onderwijskeuze en vroege visie 

Toen Melanie nog in groep 7 zat, wist ze al dat De Rooi Pannen de juiste school voor haar was. Ze voelde zich daar helemaal op haar plek. Door de persoonlijke aandacht kreeg ze meer zelfvertrouwen en presteerde ze beter. Toen daarna bleek dat ze iets met vormgeving wilde gaan doen, was het niet vanzelfsprekend dat dat bij De Rooi Pannen zou zijn. “Ik wilde me breed oriënteren en ben ook bij Sint Lucas gaan kijken, maar bij De Rooi Pannen was er meer persoonlijke benadering. De gemoedelijke sfeer gaf de doorslag,” vertelt ze.  

Een blijvende band met docenten 

Ze volgde de opleiding Ruimtelijk Vormgever. En ze staat, jaren na haar opleiding(en), nog steeds achter deze keuze. Ze benadrukt de waarde van de persoonlijke benadering bij De Rooi Pannen: “Ik ben sinds afgelopen jaar wat meer betrokken bij De Rooi Pannen en mijn oude leraren kenden mij ook nog. Ik heb ruim tien jaar geleden mijn diploma behaald, maar mijn oud-docenten wisten nog wie mijn vrienden waren en waar ik woonde en werkte. Mijn mentor uit het laatste jaar wist zelfs nog welke schilderijen ik had gemaakt. De docenten luisteren écht. ” 

Ik had ideeën voor kinderspeelgoed en ik wilde ondernemen, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Toen ik met Grennn begon, vielen de puzzelstukjes op hun plek.

Melanie oud-student Ruimtelijke Vormgeving en ondernemer

Creatieve vrijheid en passie 

Niet alleen stages, maar ook projecten zorgen voor de nodige praktijkervaring. “Het leukste project vond ik het Printemps-project, waarbij wij de inrichting voor een winkel in Parijs moesten maken,” vertelt Melanie. “We mochten 2 weken doen wat we wilden: proefjes doen, materialen zoeken, foto’s maken. Alles nog zonder opdracht, zodat je je creativiteit de vrije loop kon laten. Ik had iets gemaakt met suiker. Daarna kwam de opdracht: we moesten een winkel maken, met een stoel in de ruimte. Ik ben nog steeds trots op wat ik toen maakte. Het model heb ik bewaard en ligt bij mijn vader op de zolder. ” Lachend sluit ze af: “Ik herinner me die opdracht nog als de dag van gisteren.” 

Van studie naar werkvloer 

“Toen ik klaar was met mijn studie, wist ik niet precies wat ik wilde. Ik dacht, ik ga eens rustig nadenken,” vertelt Melanie. Ze had altijd wel het idee dat ze wilde ondernemen en haar interesse lag ook bij kinderspeelgoed, maar ze wist niet precies waar ze moest beginnen. Ze ging daarom werken bij de lokale supermarkt en groeide daar uiteindelijk door tot filiaalmanager van zelfs 2 locaties. “Ik ben in deeltijd verder gaan studeren, want ik wilde meer kennis over het ondernemerschap. Het leukste vind ik nog steeds om echt op de werkvloer te staan.” 

Het begin van Grennn 

In 2020 richtte Melanie samen met haar partner Jonathan Grennn.nl op. Bij Grennn maken en verkopen ze duurzaam speelgoed, zoals speelbakken voor zand, rijst en confetti. Het speelgoed van Grennn, dat kinderen helpt in hun ontwikkeling, werd snel populair. Sinds de start van Grennn, zijn er al twee verhuizingen naar grotere locaties geweest. 

Eigenaren Grennn voor hun pand

Samenwerking met De Rooi Pannen 

Bij Grennn lopen meerdere studenten van De Rooi Pannen stage en daarnaast werd Melanie vorig jaar benaderd door de directrice van De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving. Er is nu een mooie samenwerking waarbij Grennn artikelen levert voor de kerstpakketten van medewerkers van De Rooi Pannen. Daarnaast is Melanie betrokken bij het lesprogramma van de opleiding Ruimtelijk Vormgever en geeft ze gastlessen en voorlichtingen. “Ik vind het leuk om nóg meer te kunnen betekenen voor deze jongeren,” vertelt Melanie trots.  

Advies voor studiekiezers 

Voor jongeren die overwegen een opleiding te volgen bij De Rooi Pannen, heeft Melanie de volgende boodschap: “Probeer je goed te oriënteren. Ga kijken op verschillende scholen, bezoek open dagen en schrijf je in voor meeloopdagen. Leg je focus niet op één opleiding en één school, maar probeer breder te kijken. Niet alleen kan dat je interesse in een ander vakgebied prikkelen, maar het kan je ook bevestiging geven voor de opleiding en school die je al in je hoofd had.” Melanie voegt eraan toe voor studenten die nog zoekende zijn binnen het vak Vormgeving: “Kijk waar je écht energie van krijgt. Als het niet lukt, vraag om ondersteuning. Accepteer ook als iets niet bij je past.”