Unieke samenwerking tussen de opleiding Luchtvaartdienstverlening en Swissport

Voor de studenten van De Rooi Pannen in Tilburg is luchtvaartdienstverlening meer dan een opleiding. Het is een avontuur dat hen naar het buitenland brengt. Tijdens hun stage bij Swissport, een wereldwijde afhandelaar van bagage en passagiers, werken ze op de luchthavens van Kos en Kreta. Daar passen ze hun kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Ze leren ook over de Griekse cultuur en genieten van het strand en de zon. In dit verhaal vertelt Nezar Ahmed, een van de stagiairs, over zijn ervaringen. 

Partner voor praktijkervaring 

De Rooi Pannen Toerisme, Leisure & Marketing heeft nu al zes jaar stagiairs bij Swissport Luchtvaartdienstverlening Griekenland op de luchthavens op Kos en Chersonissos op Kreta. Hiervandaan vliegen verschillende maatschappijen naar internationale en veel lokale bestemmingen. Swissport handelt bagage af bij de incheckbalie en is een afhandelaar, zoals dat heet. Ook voor het inchecken van passagiers, het controleren van reisdocumenten en het aanvragen van een visum kunnen passagiers bij Swissport terecht. 

Anne Gille Smits, docent en stagecoördinator bij de opleiding Luchtvaartdienstverlener, zegt: "Swissport is een partner waarmee we een win-winrelatie hebben; wij leveren goed opgeleide stagiairs en Swissport verzorgt de praktijkopleiding op een bijzondere locatie. Hierdoor leren de stagiairs om echt zelfstandig te zijn."  

Luchtvaartdienstverlener achter balie

Hetzelfde inchecksysteem als op het vliegveld 

Studenten van De Rooi Pannen hebben op school al een goede voorbereiding gekregen voor hun stage bij Swissport. Ze hebben namelijk al ervaring opgedaan met inchecksystemen waarin de gegevens van de passagiers staan, zoals het IOS en het Altea-systeem. Swissport werkt met hetzelfde systeem, dus de stagiairs konden snel aan de slag. 

Ze hebben ook het examen Passage en Cabine gedaan, waardoor de studenten het vakjargon op de luchthavens en bij de luchtvaartmaatschappijen kennen. Bovendien beheersen ze het Engels op hoog niveau, inclusief het jargon. 

Bekijk de opleiding Luchtvaartdienstverlener

Ik heb veel van de Griekse cultuur geleerd tijdens mijn stageperiode. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten

Nezran student Luchtvaartdienstverlener

Het leven op Kos of Kreta 

Nezar kijk terug op een fijne stageperiode, waarbij hij zo'n vijf maanden op Kos is geweest. Hij deelde een appartement samen met zijn medestudenten. Vanuit dit appartement waren ze binnen twintig minuten op de luchthaven. De zee lag zelfs nog dichterbij, namelijk op maar 3 minuten afstand. De keuze om tussen de werkuren door naar het strand te gaan was daardoor snel gemaakt.

Het rooster van Nezar had veel gebroken diensten. Bijvoorbeeld van 8.00 tot 12.00 's ochtends en van 18.00 tot 22.00 uur 's avonds. Nezar vertelt: “We hadden een goede relatie met het Griekse personeel en onze Griekse supervisor, waardoor die diensten geen probleem waren. Tussendoor konden we naar het strand of naar de andere eilanden. We hebben veel geleerd over de Griekse cultuur, zoals de taal, het eten en de muziek. Het was een onvergetelijke ervaring.”