Van hbo-opleiding naar Mhbo-traject: Maxine gaat eindelijk met plezier naar school

Na de havo startte Maxine (23) met de pabo om lerares basisonderwijs te worden. Toen bleek dat deze opleiding niet bij haar paste, stopte ze met de opleiding en ging ze in de food-sector aan het werk. Uiteindelijk koos ze voor het mhbo-traject Hotelmanagement en zit nu in het tweede jaar. Waarom ze voor dit traject koos en hoe het nu gaat? Lees hier Maxine’s verhaal.  

De haven van Malta, student Maxine die daar stageliep, van havo naar mbo

Na de havo naar Pabo 

Na de havo startte Maxine met de hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo), maar dit bleek helaas geen goede match. Toch wist Maxine dat ze weer terug naar school wilde. “Ik had het zwaar op de pabo, dus toen ik opnieuw ging kijken naar een nieuwe opleiding, wist ik dat ik niet gelijk naar het hbo wilde”, vertelt Maxine. "Ik hoorde over de verkorte mbo-opleidingen bij De Rooi Pannen en het traject richting horeca sprak mij wel aan. Vooral omdat het een tussenstap zou zijn naar het hbo." 

Mhbo-traject Hotelmanagement 

Het mhbo-traject Hotelmanagement zit zo in elkaar dat je na je havo-diploma, in 5 jaar zowel je mbo-, als je hbo-diploma kunt behalen. “Het eerste jaar op De Rooi Pannen krijg je alle vakken en doe je 1 keer per week praktijkervaring op. In het hotel, restaurant of in de keuken op school en tijdens je stage bij een restaurant. Ook doe je in dit jaar al projecten met Breda University of Applied Sciences (BUas). Ik zit nu in het tweede jaar en ik heb net een buitenlandstage achter de rug. Het komende halfjaar ga ik weer aan de slag met projecten op BUas, maak ik een ondernemersplan en heb ik examens. Alles wat we doen op De Rooi Pannen bereidt je eigenlijk voor op het hbo”, vertelt Maxine. “En zo stroom ik volgend schooljaar in het tweede leerjaar in bij de bachelor Hotel Management bij BUas. Dat jaar is dan gericht op theoretische lessen, het jaar erna op een buitenlandstage en lessen en het laatste jaar kan ik een minor kiezen en studeer ik af.” 

Binnenstad Malta

Van havo naar mbo: leren op De Rooi Pannen 

Op De Rooi Pannen volgt Maxine een verkorte variant van de opleiding Horecaondernemer/-manager (HOM). “Ik denk wel dat het tempo bij De Rooi Pannen hoger is dan de normale HOM-opleiding. Dat is ook wel logisch, want eigenlijk ‘proppen’ we een opleiding van 4 jaar in 2 jaar. We krijgen wel dezelfde deadlines, maar gaan veel sneller door de stof heen”, vertelt Maxine. “Ik ben blij dat ik voor deze weg heb gekozen. Bij mijn vorige opleiding had ik wel veel twijfels, dat heb ik nu helemaal niet gehad. Het is ook een hele mooie school. Er hangt een goede sfeer en er zijn leuke mensen. Docenten zijn erg betrokken en als er iets is, dan kunnen we een docent altijd vragen stellen. Dat vind ik fijn aan De Rooi Pannen. Ik ga ook echt met veel plezier naar school. Ik krijg er gewoon erg veel energie van!” 

Ervaring opdoen in de praktijk 

“Ik had verwacht dat ik op het mbo vooral veel praktijkervaring op zou doen, en dat klopt ook. Dat heb ik echt gekregen”, vertelt Maxine. Ze vertrok voor 5 maanden naar Malta voor haar buitenlandstage: “Het afgelopen halfjaar liep ik stage bij het George Urban Boutique Hotel. Ik stond daar achter de receptie als front office medewerker. De eerste paar weken werd ik getraind en daarna zelfstandig ingezet. Mijn taken bestonden uit het in- en uitchecken van gasten, het afhandelen van klachten, het aannemen van de telefoon en het helpen van zakelijke gasten bij onze vergaderzalen. Later heb ik ook nog even op de back office gestaan. Dat paste niet helemaal bij mij, maar ik heb er wel weer een leuke ervaring bij.” 

Mijn grootste droom is om ooit een eigen hotel te hebben. Nu wil ik eerst meer ervaring opdoen en connecties maken.

Maxine tweedejaars mhbo Hotelmanagement

Kennismaken met hbo-onderwijs en BUas 

Met het mhbo-traject maken studenten echt kennis met BUas. “Ik ben nu regelmatig bij BUas te vinden. Voor een project kun je soms wel 2/3 weken achter elkaar bij BUas aan het werk zijn, maar soms ben je er ook weken niet”, aldus Maxine. “Dat er alleen maar in het Engels wordt lesgegeven, zal straks wel even wennen zijn. Ik denk ook dat de manier van lesgeven anders zal zijn dan bij De Rooi Pannen en het werktempo wat hoger zal liggen”, vertelt Maxine. “Maar ik verwacht dat het goed gaat komen. Ik heb meer ervaring en verstand van zaken, zeker ook vanwege de stages, waardoor ik veel meer zelfvertrouwen heb. Hoewel ik bij de pabo voelde dat het te hoog gegrepen was, ben ik nu minder zenuwachtig en meer relaxt om straks op het hbo te beginnen. Ik voel nu; het komt wel goed.” 

Dromen en doelen 

Maxine denkt ook regelmatig na over wat ze na haar studie wil gaan doen, of waar ze zichzelf over 10 jaar wel ziet werken. “Mijn grootste droom is om ooit een eigen hotel te hebben. Als dat zou lukken, zou dat een droom zijn die uitkomt. Ik probeer ook realistisch te zijn en ik weet niet of het echt gaat lukken. Het is wel een fijn doel om naartoe te werken,” zegt Maxine. “Een doel dat dichterbij staat is het werken in een managementfunctie. Als operational manager bijvoorbeeld, dan blijf ik namelijk nog steeds in het hotel actief met gasten en werknemers. Juist dat contact met gasten vind ik zo leuk. Of misschien eindig ik ooit wel op een andere functie, bij reserveringen of sales/marketing. Uiteraard wel binnen de hospitality.” 

Maxine concludeert: “Nu wil ik vooral meer ervaring opdoen en connecties maken. Ik wil het liefste na mijn studies binnen een grote hotelketen terechtkomen, zodat ik op verschillende plekken op de wereld kan werken. Ik wil de wereld ontdekken.”