Bram: “Ik wil later denk ik carwrappen.. maar ontwerpen is ook tof!”

Van toffe stageplekken tot grote dromen. Al onze studenten hebben wel een verhaal te vertellen. Dit keer Bram. Hij volgde de opleiding Medewerker Sign niveau 2 aan De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving & Signmaking en stroomde door naar de niveau 4-opleiding Signspecialist. Dit is zijn echte verhaal. 

student wrapt busje met kleurfolie

Waarom heb jij gekozen voor de opleiding Signspecialist? 

“Tijdens mijn vmbo-opleiding Bouwen, Wonen en Interieur heb ik veel met stickers en machines gewerkt. Ik vond dit zo leuk om te doen, dat ik besloot te starten met de niveau 2-opleiding Medewerker Sign bij De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving & Signmaking. Deze heb ik afgerond en ik ben dit jaar doorgegaan met de niveau-4 opleiding Signspecialist! Als Signspecialist ontwerp je producten zoals lichtreclames en belettering, maar ook prints en wayfinding. Dat zijn bijvoorbeeld bordjes met aanwijzingen tijdens festivals. Daarna bereid je alles voor, zodat je de ontwerpen machinaal kunt maken. Het is een opleiding waar je echt van alles doet. Van het ontwerpen met Adobe InDesign tot aan het creëren van de ontwerpen met verschillende machines.”   

Wat is het verschil tussen de opleidingen Medewerker Sign en Signspecialist?  

“Tijdens de opleiding Medewerker Sign leer je voornamelijk de machines kennen en omgaan met de verschillende materialen. Je moet de verschillende waardes per materiaal goed kennen, voordat je begint te werken met de machines. Gelukkig mag je al vrij snel aan de slag tijdens de praktijkuren. Tijdens deze lessen maken we gebruik van verschillende machines, waaronder hele grote printers, plotters en lasers.  

De opleiding Medewerker Sign is gericht op het maken van signs, terwijl je bij Signspecialist ook bezig bent met het klantonderzoek en ontwerpen. Onze schoolprojecten zijn opgedeeld in drie onderdelen: onderzoek doen, ontwerpen en uitvoeren. Onderzoek doen is soms minder leuk, maar wel heel belangrijk. Ik ben momenteel bezig met een nieuwe stijl ontwikkelen voor een eigen gekozen bedrijf. Hiervoor doen we concurrentieonderzoek, vergelijken we prijzen van materialen en analyseren we de stijl van het bedrijf. Ik merk dat ik het liefst bezig ben met ontwerpen en uitvoeren. Ontwerpen is leuk, omdat je direct iets vets hebt. Maar je hebt ook opdrachten waarbij je er niet uitkomt en gewoon aan de slag wil! Soms ben je echt úren bezig. Je bent vaak evenveel tijd kwijt met het ontwerpen als met het uitvoeren.”

De vlaggen die ik gemaakt heb staan in de gang van school. Dat is tof om te zien.

Bram student Signspecialist

Wat vind je het leukst om te doen tijdens je opleiding? 

“We krijgen les in ontwerpen aan de hand van grafische software zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Het is tof om deze programma’s helemaal onder de knie te krijgen. Je leert vanaf de eerste schooldag al werken met Adobe Illustrator, maar dit blijft toch lastig. Tijdens deze lesuren ben je veel bezig op de computer. Ik denk dat ik daarom de uitvoer tijdens de praktijkuren het leukst vind. Dan ben je toch écht met het product bezig. We hebben dit jaar voor een surfwinkel het design voor op een surfboard en voor op beachvlaggen ontworpen. Nadat we ons idee hadden gepresenteerd, mochten we het ook daadwerkelijk uitvoeren. Het surfboard is op schaalniveau gemaakt, maar we hebben wel zes verschillende vlaggen op ware grootte ontwikkeld. Deze staan in de gang op school. Dat is wel tof om te zien.”  

Kun je jouw eigen stijl ontdekken tijdens de praktijklesuren?  

“Tijdens de praktijklessen ben ik veel zelfstandig aan het werk. Als het me niet lukt dan lopen er docenten rond die me verder kunnen helpen, maar ze laten ons vooral zelf ontdekken en proberen. Fouten maken is ook goed, want daar leer je van. Verder kunnen we gebruik maken van atelieruren. Als ik na schooltijd graag verder wil werken aan een project, of zelf iets wil maken, kan dat tijdens deze uren. Ik vind carwrappen, een complete auto bestickeren met speciale vinylfolie, heel leuk om te doen. In het atelier staan losse deuren en spiegels van auto’s die je kunt gebruiken. Soms hebben ze zelfs een volledige auto klaar staan die we mogen gebruiken.”  

Je krijgt veel vrijheid voor je eigen creativiteit. Zo kun je echt doen wat je leuk vindt.

Bram student signspecialist

Weet je al welke richting je op wil na je opleiding? 

“In jaar drie en vier van de opleiding ga ik een half jaar stage lopen. Ik wil het liefst overal een kijkje nemen, zowel bij bedrijven die zich richten op de uitvoer als op het ontwerpen van signs. Ik weet nog niet zo goed wat ik wil, dus heb ook heel veel zin in de stages, dan gaat de tijd toch wat sneller en mag je écht dingen maken voor bedrijven. Tijdens de opleiding Medewerker Sign liep ik drie maanden stage waar ik veel dingen mocht maken. Zo heb ik bijvoorbeeld doosletters gemaakt. Dit zijn vaak verlichte 3D-letters die gemaakt worden van aluminium en kunststof. Ik mocht één van deze doosletters van tien meter hoog en vijf meter breed monteren op een flatgebouw. Telkens als ik met de bus richting school langs dit gebouw rijd, denk ik: ik heb gewoon op een hoogwerker gestaan en deze doosletter op wel veertig meter hoogte gemonteerd! Dit was heel leuk om te mogen doen en het is vet om vervolgens je eigen werk terug te zien.” 

Waarom heb je gekozen voor De Rooi Pannen Tilburg Vormgeving & Signmaking?  

“Ik woon in Veghel, waardoor ik iedere dag 1,5 uur met de bus naar school reis. Dit is in de ochtend niet altijd even leuk. Gelukkig is de opleiding wél heel leuk en zeker de moeite waard. De opleiding Signspecialist is ontzettend breed, waardoor je van alles een beetje ontdekt. Je krijgt ook veel vrijheid voor je eigen creativiteit. Zo kun je echt doen wat je leuk vindt. Ik ben zelfs gestart met een eigen bedrijfje in drukwerk. Dit is begonnen als een hobby naast mijn opleiding. Ik krijg wel eens de vraag van bedrijven of ik bijvoorbeeld shirts wil bedrukken. Soms ontwerp ik zelf iets en soms hebben ze al een ontwerp en voer ik het alleen uit. Textieldruk is redelijk simpel, waardoor ik dit makkelijk vanuit huis kan doen met mijn eigen persmachine en kan combineren met mijn studie!”