Oud-student Tim is chef én mede-eigenaar van restaurant Smit Vis aan de Haven

Als kind stond hij al met zijn handen in de keuken. Zijn moeder runde een vishandel, zijn opa een taxibedrijf, en zijn vader zette dat familiebedrijf voort. Ondernemen zit Tim Smolders (30) in het bloed. Toch koos hij zijn eigen pad: de horeca. Vandaag de dag is hij chef én mede-eigenaar van restaurant Smit Vis aan de Piushaven in Tilburg. “Als mensen enthousiast zijn over mijn gerechten, maakt me dat oprecht gelukkig.” 

De Rooi Pannen als thuisbasis 

Tim groeide op in Goirle en kwam op jonge leeftijd terecht bij De Rooi Pannen. Hij begon op het vmbo en maakte in het derde leerjaar kennis met de horeca. “Vanaf dat moment wist ik: dit is mijn wereld. Ik houd van bezig zijn, van creëren, van mensen blij maken. De horeca past bij mij.” 

Na het vmbo volgde hij de koksopleiding niveau 2, ging fulltime werken, en keerde in 2014 terug op school voor de BBL-opleiding tot zelfstandig werkend kok. “Ik wilde vooruit, de toekomst tegemoet. De Rooi Pannen voelde altijd goed. Ik had er nooit problemen, voelde me er op m’n plek. De sfeer was bijna huiselijk. De docenten stonden altijd voor je klaar – of je nu een vraag had of gewoon een praatje wilde maken.” 

Twee foto's naast elkaar van Tim in het restaurant Smit Vis aan de Haven.

De lessen, de praktijk, de vernieuwing – er zat altijd iets in wat me triggerde om meer te willen leren.

Tim | Oud-student Horeca, chef en mede-eigenaar Smit Vis aan de Haven

Herinneringen die blijven 

Bij De Rooi Pannen voelde het voor Tim nooit als ‘gewoon school’. “De lessen, de praktijk, de vernieuwing – er zat altijd iets in wat me triggerde om meer te willen leren.” Een van zijn mooiste herinneringen is de studiereis naar Parijs. “We bezochten daar Les Halles, een grote inkoophal. We kregen een kijkje in het gebruik van de Franse keuken en wat je allemaal uit een product kunt halen. Daarnaast leer je docenten tijdens zo’n reis op een andere manier kennen. Dat soort ervaringen neem je voor altijd mee.” 

Van afwas tot chef 

Tim begon zijn carrière in de afwas van een eetcafé in zijn woonplaats. “Ik liep er ook stage. De eigenaar zag dat ik het leuk vond, en al snel mocht ik de keuken in. Maar na een tijdje wist ik ook: ik wil meer. Vanaf dat moment ging het snel. Ik keerde terug naar De Rooi Pannen om verder te leren en groeide door.” 

Vervolgens kwam Smit Vis aan de Haven op zijn pad. “Ik mocht daar als chef-kok aan de slag. En – het allermooiste – ik kreeg de kans om het in de toekomst over te nemen. Mijn droom is altijd geweest om een eigen zaak te hebben. Dat ik dat kan bereiken, voelt fantastisch.” 

Twee foto's naast elkaar van verschillende gerechten in restaurant Smit Vis aan de Haven.

Gasten komen niet alleen om te eten, maar voor de beleving. Daarin wil ik blijven verfijnen. Alles draait om kwaliteit en aandacht.

Tim | Oud-student Horeca, chef en mede-eigenaar Smit Vis aan de Haven

Vis, vers en verfijning 

Zijn restaurant richt zich bijna volledig op vis – dagvers, duurzaam en zonder kant-en-klare producten. “We zitten prachtig aan het water. Gasten komen niet alleen om te eten, maar voor de beleving. Daarin wil ik blijven verfijnen. Alles draait om kwaliteit en aandacht.” De winkel die eerder nog onderdeel was van het bedrijf, is inmiddels gesloten. “De focus ligt nu volledig op het restaurant. Daar wil ik alles uithalen.” 

‘Je eigen toekomst maak je zelf’ 

Tim ziet dat het mbo soms nog een negatief imago heeft, en dat vindt hij onterecht. “Er zijn zoveel mensen die hbo doen, maar daarna geen werk kunnen vinden of in een baan terechtkomen die helemaal niet bij ze past. Dan denk ik: volg een mbo-opleiding waar je echt gelukkig van wordt. Niet om aan een bepaald beeld te voldoen, maar om je eigen toekomst op een mooie manier in te vullen.” 

Voor hemzelf is de horeca nog elke dag een bron van inspiratie. “Het mooiste is het moment dat iemand zegt: wat hebben we lekker gegeten. Die oprechte waardering, daar doe je het voor.” 

Zelf heeft hij inmiddels ook een leerling onder zijn hoede gehad. “Ik vind dat heel leuk om te doen. Ik behandel ze zoals ik zelf ook behandeld had willen worden. Je blijft altijd leren, van elkaar. En alle feedback die je krijgt, is er om je beter te maken.” Met zijn verhaal laat Tim zien hoe waardevol praktijkonderwijs kan zijn. En dat passie, toewijding en een goede opleiding samen kunnen leiden tot een droom die uitkomt! 

Ontdek onze horecascholen

Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past! 

Lees meer over de school

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs!

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk hier de open dagen, meeloopdagen en Experience days