
Leren, plakken, doorgroeien: Kleefkracht als springplank voor signmakers
Margot begon bij Kleefkracht als stagiaire en bleef na haar stage letterlijk plakken. Nu begeleidt ze huidige studenten tijdens deze leerzame periode. Lees hier...
Als kind stond hij al met zijn handen in de keuken. Zijn moeder runde een vishandel, zijn opa een taxibedrijf, en zijn vader zette dat familiebedrijf voort. Ondernemen zit Tim Smolders (30) in het bloed. Toch koos hij zijn eigen pad: de horeca. Vandaag de dag is hij chef én mede-eigenaar van restaurant Smit Vis aan de Piushaven in Tilburg. “Als mensen enthousiast zijn over mijn gerechten, maakt me dat oprecht gelukkig.”
Tim groeide op in Goirle en kwam op jonge leeftijd terecht bij De Rooi Pannen. Hij begon op het vmbo en maakte in het derde leerjaar kennis met de horeca. “Vanaf dat moment wist ik: dit is mijn wereld. Ik houd van bezig zijn, van creëren, van mensen blij maken. De horeca past bij mij.”
Na het vmbo volgde hij de koksopleiding niveau 2, ging fulltime werken, en keerde in 2014 terug op school voor de BBL-opleiding tot zelfstandig werkend kok. “Ik wilde vooruit, de toekomst tegemoet. De Rooi Pannen voelde altijd goed. Ik had er nooit problemen, voelde me er op m’n plek. De sfeer was bijna huiselijk. De docenten stonden altijd voor je klaar – of je nu een vraag had of gewoon een praatje wilde maken.”
De lessen, de praktijk, de vernieuwing – er zat altijd iets in wat me triggerde om meer te willen leren.
Tim | Oud-student Horeca, chef en mede-eigenaar Smit Vis aan de Haven
Bij De Rooi Pannen voelde het voor Tim nooit als ‘gewoon school’. “De lessen, de praktijk, de vernieuwing – er zat altijd iets in wat me triggerde om meer te willen leren.” Een van zijn mooiste herinneringen is de studiereis naar Parijs. “We bezochten daar Les Halles, een grote inkoophal. We kregen een kijkje in het gebruik van de Franse keuken en wat je allemaal uit een product kunt halen. Daarnaast leer je docenten tijdens zo’n reis op een andere manier kennen. Dat soort ervaringen neem je voor altijd mee.”
Tim begon zijn carrière in de afwas van een eetcafé in zijn woonplaats. “Ik liep er ook stage. De eigenaar zag dat ik het leuk vond, en al snel mocht ik de keuken in. Maar na een tijdje wist ik ook: ik wil meer. Vanaf dat moment ging het snel. Ik keerde terug naar De Rooi Pannen om verder te leren en groeide door.”
Vervolgens kwam Smit Vis aan de Haven op zijn pad. “Ik mocht daar als chef-kok aan de slag. En – het allermooiste – ik kreeg de kans om het in de toekomst over te nemen. Mijn droom is altijd geweest om een eigen zaak te hebben. Dat ik dat kan bereiken, voelt fantastisch.”
Gasten komen niet alleen om te eten, maar voor de beleving. Daarin wil ik blijven verfijnen. Alles draait om kwaliteit en aandacht.
Tim | Oud-student Horeca, chef en mede-eigenaar Smit Vis aan de Haven
Zijn restaurant richt zich bijna volledig op vis – dagvers, duurzaam en zonder kant-en-klare producten. “We zitten prachtig aan het water. Gasten komen niet alleen om te eten, maar voor de beleving. Daarin wil ik blijven verfijnen. Alles draait om kwaliteit en aandacht.” De winkel die eerder nog onderdeel was van het bedrijf, is inmiddels gesloten. “De focus ligt nu volledig op het restaurant. Daar wil ik alles uithalen.”
Tim ziet dat het mbo soms nog een negatief imago heeft, en dat vindt hij onterecht. “Er zijn zoveel mensen die hbo doen, maar daarna geen werk kunnen vinden of in een baan terechtkomen die helemaal niet bij ze past. Dan denk ik: volg een mbo-opleiding waar je echt gelukkig van wordt. Niet om aan een bepaald beeld te voldoen, maar om je eigen toekomst op een mooie manier in te vullen.”
Voor hemzelf is de horeca nog elke dag een bron van inspiratie. “Het mooiste is het moment dat iemand zegt: wat hebben we lekker gegeten. Die oprechte waardering, daar doe je het voor.”
Zelf heeft hij inmiddels ook een leerling onder zijn hoede gehad. “Ik vind dat heel leuk om te doen. Ik behandel ze zoals ik zelf ook behandeld had willen worden. Je blijft altijd leren, van elkaar. En alle feedback die je krijgt, is er om je beter te maken.” Met zijn verhaal laat Tim zien hoe waardevol praktijkonderwijs kan zijn. En dat passie, toewijding en een goede opleiding samen kunnen leiden tot een droom die uitkomt!
Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Margot begon bij Kleefkracht als stagiaire en bleef na haar stage letterlijk plakken. Nu begeleidt ze huidige studenten tijdens deze leerzame periode. Lees hier...
Tot eind 2024 was Bob Hutten eigenaar van het toonaangevende familiebedrijf Hutten. Inmiddels begeleidt hij jonge ondernemers en denkt hij na over een regionale...
Oud-student Eva vertelt hoe zij haar reis heeft ervaren en waarom ze opnieuw voor De Rooi Pannen heeft gekozen. Lees hier het verhaal!