Van havo naar mbo – Jasper volgde het mhbo-traject bij De Rooi Pannen en BUas

Jasper woonde in Rotterdam en had zijn havo-diploma behaald, maar in plaats van direct naar het hbo te gaan, koos hij voor een mhbo-traject. In vijf jaar twee diploma’s: het mbo-diploma Leidinggevende toerisme & marketing en hbo-bachelor Tourism Management. Hoe hij dit verkorte traject heeft ervaren en wat hij daarna is gaan doen? Je leest het in zijn verhaal.  

Jasper achter receptie van Camping Bakkum

Klaar met de havo en op weg naar droombaan 

Jasper was 17 toen hij van de havo af kwam en voelde dat de stap naar hbo nét te groot was. Bovendien had hij zijn zinnen gezet op werken bij de Efteling. “De Rooi Pannen is een vakschool als het gaat om onder andere toerisme- en recreatie-opleidingen. Ik zag een opleiding bij De Rooi Pannen dan ook als een stapje dichter bij mijn droom.” Jasper koos specifiek voor het mhbo-traject Tourism | Leisure | Creative Business: “Ik wilde mij meer en beter voorbereiden op het hbo. Op de havo had ik zowel rekenen als een aantal talen laten vallen, dus ik liep daar eigenlijk een beetje in achter. Bij De Rooi Pannen kon ik die achterstand inhalen, want ik zou les krijgen in talen, rekenen en economie. Ook was dit een kans om me alvast kennis te laten maken met het hospitality-vak. Onderaan de streep zit je dan wel een jaar langer op school dan als je gelijk naar het hbo zou gaan, maar heb je wel een hele bak met ervaring erbij. En twéé diploma’s in plaats van één!”. Jasper behaalde zijn diploma Leidinggevende toerisme & marketing bij De Rooi Pannen in 2018 en zijn bachelor bij BUas in 2021.  

Voorbereiding op de stap van mbo naar hbo 

De vakken die de studenten van het mhbo-traject kregen waren hetzelfde als de reguliere route van deze opleiding. Daarnaast waren er projecten in samenwerking met BUas. Jasper vertelt: “Elke vrijdag gingen wij naar BUas en kregen we daar les van onze eigen De Rooi Pannen-docenten. De rest van de week konden we aan het project werken bij De Rooi Pannen.” Toch was er wel een verschil met de studenten van de reguliere opleiding Leidinggevende toerisme & marketing: “Wij kregen wel echt het stapje voorbereiding hbo. Dat hadden de anderen niet. Het was wel fijn voor ons dat daar een stukje extra uitdaging zat.” 

Bekijk hier het mhbo-traject

Leuke én leerzame periode bij De Rooi Pannen 

Jasper herinnert zich vooral nog de fijne sfeer op De Rooi Pannen: “Op school was er een huiselijke sfeer. Ik kreeg echt het ‘Brabant’-gevoel. Het was gezellig onder elkaar en we hadden een hechte band met docenten. Er werd goed voor ons gezorgd.” Jasper vertelt lachend: “Een beetje het gevoel van, kom maar jongen, wij helpen je wel. Uiteindelijk doe je het wel zelf natuurlijk, maar je wordt gewoon goed begeleid.” 

Veelzijdige functie in stageperiode 

Ook deed Jasper praktijkervaring op tijdens zijn opleiding bij De Rooi Pannen. Via een docent kwam hij bij de vacature voor een ‘veelzijdige front office stage’ bij Camping Bakkum. “Bij een front office denken mensen vaak alleen maar aan het in- en uitchecken en bij animatie & recreatie denken mensen dat ik alleen maar met een eekhoorn aan het dansen ben,” lacht Jasper, “maar bij Camping Bakkum was het veel meer dan dat. Ik werd echt meegenomen in alle werkzaamheden bij de front office en dat was super leerzaam!” 

En toen naar het hbo… 

Jasper startte in 2018 bij de bachelor Tourism Management. “Bij BUas sloeg ik de propedeuse, het eerste jaar van de opleiding, over en stroomde ik in jaar 2 in. De overstap ging goed en omdat we ook al vaak bij BUas waren, voelde het al vertrouwd. Het schoolse ging er wel snel vanaf. Je hebt hoor- en werkcolleges en werkt voornamelijk in projecten”, vertelt Jasper. “Ik heb daar ook echt gave dingen meegemaakt. We hadden bijvoorbeeld een fieldtrip naar Orlando, in de Verenigde Staten. Daar kwamen we overal achter de schermen. We kregen ook insights van bedrijven en leerden hoe deze winstgevend waren. Dat was onwijs gaaf en natuurlijk erg leerzaam.” Jasper vervolgt: “Voor mijn stage op het hbo ging ik naar Landal Winterberg. Ik deed daar een Park Management stage. Helaas werd door Corona mijn stage afgebroken. Gelukkig kon ik bij Camping Bakkum terecht en heb ik daar mijn stage afgemaakt en mijn afstudeeronderzoek kunnen doen.” 

Na mijn stage vroegen ze of ik wilde blijven. Die kans greep ik met beide handen aan. Ik heb het echt leuk gehad tijdens mijn stages en zó veel geleerd!

Jasper Dalessi oud-student Mhbo-traject Tourism

Van front office naar marketing 

Na zijn studie kreeg Jasper een baan aangeboden bij de Kennemer Duincampings. “Die kans greep ik met beide handen aan. Ik heb het echt leuk gehad tijdens mijn stages en zó veel geleerd. Ik ging direct bij de front office van Camping Bakkum aan de slag.” Jasper vervolgt: “Tijdens mijn werk deed ik ook veel voor verschillende afdelingen, zoals voor de marketingafdeling, die zich ook op deze locatie bevindt. Ik was het aanspreekpunt om dingen te regelen of om filmpjes of foto’s te maken voor social media.” Sinds september werkt Jasper zelf op de marketingafdeling en vallen verschillende puzzelstukjes op zijn plek in deze functie: “Mijn ervaring op de front office zorgt ervoor dat ik precies weet hoe we de doelgroep aan kunnen spreken bij openstaande vacatures. Super waardevol en natuurlijk hartstikke leuk!” 

Connectie houden met De Rooi Pannen 

Jasper heeft nog steeds korte lijntjes met De Rooi Pannen: “Als we ergens tegenaanlopen, vind ik het fijn dat ik een oud-docent zou kunnen bellen om even te sparren.” Hij sluit af met een enthousiaste oproep: “Bij de Kennemer Duincampings hebben we regelmatig stagiaires en het liefst van De Rooi Pannen. We zijn groot en hebben vaak ruimte op verschillende plekken: recreatie, frontoffice, horeca en marketing. En we zijn echt niet alleen maar seizoensafhankelijk. Kom eens bij ons kijken, dan laten we het je zien!” 

Medewerker bediening en recepties bij één van de Kennemer Duincampings

Twijfel je of het mhbo-traject wat voor jou is? 

Jasper benadrukt dat het mhbo-traject bij je past als je van havo naar mbo wilt, omdat je denkt dat de stap van de middelbare school naar het hbo te groot is: “Het doel van het traject bij De Rooi Pannen is om uiteindelijk naar het hbo door te stromen. Bij De Rooi pannen leerde ik echt de basis. Ik maakte kennis met hospitality en leerde hoe ik me moest presenteren. Je wordt dus goed voorbereid op het hbo en je leert tegelijk al een hoop. Je vertrekt met een dosis zelfvertrouwen én een bak ervaring naar het hbo. Ik kan het iedereen aanraden!”