Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

  • Niveau 3
  • BOL-BBL, BBL
  • 1 of 3 jaar

Voel jij je in de bediening als een vis in het water? En hou je ervan om niet alleen zelf gasten te verzorgen maar ook leiding te geven aan je collega's? Ga dan voor de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Onder jouw leiding bezorg je je gasten een onvergetelijke culinaire middag of avond in dat exclusieve restaurant. 

Waar wacht je op!

Kom kennismaken

Wat ga je leren?

Bij ons leer je tijdens vaktheorie restaurant en practicum/instructie restaurant bestellingen opnemen, eten en drinken uitserveren en gasten adviseren over wat lekker is. Als gastheer/gastvrouw zorg jij er persoonlijk voor dat de gasten nog eens terugkomen. Daarnaast krijg je de vakken rekenen, Engels, Duits, computertoepassingen, en loopbaan en burgerschap.

BOL of BBL?

Deze mbo-opleiding kun je volgen in twee leerwegen bij De Rooi Pannen: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Welke leerweg past bij jou?

BOL: school en stage

Kies je voor de BOL-opleiding, dan ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. Je doet praktijkervaring op door te werken met echte gasten in onze eigen restaurants en onderwijshotels en tijdens je stages.

BBL: school en werken

Wil je liever leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Je leert de fijne kneepjes van gastvrijheid bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school voor lessen.

Wat moet je nog meer weten?

Benodigde vooropleiding

BOL-BBL

  • Vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte, Gemengde of Theoretische leerweg

BBL

  • Mbo-diploma niveau 2 Gastheer/Gastvrouw

Doorstroommogelijkheden

Met dit diploma kun je doorstromen naar Leidinggevende bediening, Ondernemend horecavakman, Manager party-, event- en businesscatering of Gastronoom/sommelier.

Kosten

BOL

Studenten van BOL-opleidingen, die op 1 augustus 2023 achttien jaar of ouder zijn, moeten lesgeld betalen volgens de les- en cursusgeldwet. Voor het schooljaar 2023-2024 is het lesgeld vastgesteld op € 1.357.

Geen schoolkosten

Als student hoef je behalve het les-/cursusgeld niets te betalen aan onze school. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij boeken, lesmaterialen en excursies voor jou betalen. De enige uitzondering zijn spullen die eigendom worden van jou, zoals vakkleding. Die dien je wel zelf te betalen.

Studentenreisproduct

Je studentenreisproduct is een lening. Volg je een BOL-opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. Doe je een BOL-opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt je studentenreisproduct alleen een gift als je je diploma binnen tien jaar haalt. Daarom kun je er altijd voor kiezen om je reisproduct niet op te halen. Bij de receptie kun je terecht voor informatie over kortingsabonnementen in het openbaar vervoer.  

Minderjarige mbo-studenten

Als minderjarige mbo-student van een BOL-opleiding heb je nog geen recht op studiefinanciering, maar onder bepaalde voorwaarden wél op een studentenreisproduct. Je kunt dan doordeweeks of in het weekend, afhankelijk van het gekozen abonnement, gratis reizen met het ov. Op duo.nl/mboreisproduct staan de voorwaarden voor het studentenreisproduct en hoe je het precies aanvraagt. 

BBL

BBL-studenten krijgen als zij op 1 augustus 2023 achttien jaar of ouder zijn van school een factuur voor het te betalen cursusgeld. Voor niveau 1 en 2 bedraagt het cursusgeld € 270 per cursusjaar, voor niveau 3 en 4 is het cursusgeld € 654. Deze bedragen int de school voor het ministerie van OCW.

Geen schoolkosten

Als student hoef je behalve het lesgeld of cursusgeld niets te betalen aan onze school. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij boeken, lesmaterialen en excursies voor jou betalen. De enige uitzondering zijn spullen die eigendom worden van jou, zoals vakkleding. Die dien je wel zelf te betalen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken