Wat is de Beroepsopleidende Leerweg (BOL)?

Bij De Rooi Pannen hebben we mbo-opleidingen op meerdere niveaus in verschillende varianten: BOL en BBL. BOL staat voor Beroepsopleidende leerweg en is ook wel bekend als de voltijdsopleiding. Wat doe je bij een BOL-opleiding en wanneer kies je hiervoor? Wij vertellen je er meer over.  

Praktijk en stage bij beroepsopleidende leerweg 

Een BOL-opleiding is een voltijdsstudie. Je gaat de hele week naar school en daarnaast leer je in de praktijk. Bij de meeste opleidingen ben je 60% van de opleiding op school en ga je 40% van de opleiding aan de slag in de praktijk. Bij De Rooi Pannen leer je in theorielokalen, oefen je in praktijklokalen en ga je daarna aan de slag. Dat kan bij onze onderwijshotels, -restaurants of -winkelcentrum, of in ons eigen Hospitality Experience Centre. Je gaat ook aan de slag in het bedrijfsleven tijdens je stage. 

Keuze voor BOL-variant 

Vaak ben je nog erg jong als je van de middelbare school afkomt. Dan kies je misschien liever voor de bol-variant van een opleiding. De meesten kiezen hier ook voor. Je hebt veel contact met studiegenoten en je wordt goed begeleidt door je docenten.  

Stagelopen en praktijkervaring opdoen 

Bij De Rooi Pannen zijn wij praktijkgericht. We bieden praktijkmogelijkheden en je loopt stage tijdens je opleiding. Je begint al in het eerste jaar met het opdoen van praktijkervaring. Je oefent je praktische vaardigheden en gaat daarna aan de slag. Zoals Frédérique in Florida bijvoorbeeld, of wat dichterbij, zoals Anton bij de Efteling

Studiefinanciering en reisproduct 

Ben je nog geen 18 en volg je een bol-opleiding, dan heb je recht op een reisproduct voor studenten. Die vraag je aan bij DUO. Daarmee kun je vrij of met korting met het openbaar vervoer naar De Rooi Pannen reizen. Als je al 18 jaar bent geworden, dan heb je ook nog recht op een basisbeurs of een lening.  

Verschil met BBL 

Er zitten wel verschillen tussen een BOL- en BBL-opleiding. In grote lijnen zit het verschil in het feit dat je bij een BOL-variant stageloopt en bij een BBL-variant bij een leerbedrijf werkt. De verhouding tussen school en praktijk is dus ook anders. Bij een BOL-opleiding is de verhouding 60% school en 40% stage. Bij een BBL-opleiding ben je gemiddeld 80% van de tijd aan het werk bij je leerbedrijf en 20% op school. Wanneer je liever werkt dan dat je studeert, dan kan een BBL-opleiding interessant zijn. Alleen voor een voltijdopleiding krijg je studiefinanciering, want een BBL’er ontvangt salaris.   

Lees hier meer over het verschil tussen bol en bbl

Lees hier meer over BBL

Weet je nog niet wat je wil gaan doen?

Een studie kiezen is niet makkelijk. Wij helpen je graag een handje met onze studiekeuzehulp. 

Studiekeuzehulp