Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Bij ons leer je door te doen. Alles wat je in onze theorie- en praktijklokalen leert, pas je direct toe in de praktijk. Dit kan bijvoorbeeld bij een stagebedrijf of leerbedrijf, of in onze eigens restaurants, hotels, winkels of projectbureaus. Hoe jouw leertraject er precies uitziet, hangt af van de leerweg die jij kiest. Onze opleidingen zijn beschikbaar in de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), maar wat is het verschil tussen BOL en BBL? Wij leggen het je uit. 

Theorie en praktijk 

Bij De Rooi Pannen leer je vooral veel in de praktijk. Wij denken dat je het beste leert door te doen, en bij ons is leren ook echt echt. Je leert theorie in de theorielokalen, je oefent in de praktijklokalen, en vervolgens pas je het toe in de praktijk bij je stage- of leerbedrijf. Op onze locaties hebben wij verschillende onderwijshotels en -restaurants. Daarnaast hebben we een Onderwijswinkelcentrum in Tilburg, praktijkruimte Work in Progress in Eindhoven en ons eigen Hospitality Experience Center in Breda.  

Beroepsopleidende leerweg (BOL): school en stage  

BOL staat voor Beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. Bij de meeste opleidingen ben je ongeveer 60% op school en ga je 40% in de praktijk aan de slag, zoals bij opleiding Leidinggevende Toerisme & Marketing en Leidinggevende e-leisure & events. Tijdens je stage pas je toe wat je op school hebt geleerd en leer je mee te werken in een bedrijf.  Op het einde van je opleiding doe je meestal een afstudeerstage en daar zit vaak een opdracht aan vast. Zo liep Kay stage op Lanzarote en Anton bij de Efteling.  

Lees hier meer over BOL

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL): leren en werken 

Als je graag wilt studeren en tegelijk wilt werken, dan kun je kiezen voor een BBL-opleiding. BBL staat voor Beroepsbegeleidende leerweg en betekent dat je op je werkplek wordt begeleid. Je gaat dus aan de slag bij een leerbedrijf. Je moet wel eerst op zoek naar een leerbedrijf, want je bent verplicht om deze te hebben voordat de opleiding start. Daar moet je zelf naar op zoek. Vaak werk je drie of vier dagen bij je leerbedrijf en kom je één of twee dagen naar school. Je werkt bijvoorbeeld in een winkel en je doet een retail-opleiding, of je werkt bij de receptie van een hotel en volgt een leisure-opleiding. Je leert dus niet alleen op school, maar ook in de praktijk. In veel gevallen betaalt je werkgever je opleiding. 

Lees hier meer over BBL

Salaris 

Als je als BBL’er bij een leerbedrijf aan de slag gaat, dan verdien je salaris. Je hebt dus geen recht op studiefinanciering. Je bent aan het werk om dezelfde kennis en ervaring als je collega's op te bouwen. Je verdient gelijk salaris, maar je start wat lager en dat groeit als je je diploma hebt gehaald. Als je stageloopt tijdens je BOL-opleiding ontvang je geen salaris, maar soms wel een stagevergoeding. Je kan wel vrij reizen met een ov-jaarkaart en als je 18 bent heb je ook nog recht op een basisbeurs.  

Het grootste verschil tussen BOL en BBL 

We zullen de grootste verschillen tussen BOL en BBL bij De Rooi Pannen voor je opsommen:  

  • Bij een BOL-opleiding leer je op school en stage, bij een BBL-opleiding leer je op school en bij je leerbedrijf. 
  • Bij een BOL-opleiding ben je de meeste tijd op school en bij een BBL-opleiding ben je vaker bij een leerbedrijf.  
  • Als je een BOL-opleiding doet, heb je heel veel contact met je medestudenten. Bij een BBL-opleiding, werk je vooral veel met je collega’s samen.  
  • Omdat je salaris verdient tijdens je BBL-opleiding, heb je geen recht op studiefinanciering. Bij een BOL-opleiding krijg je dat wel als je ouder dan 18 jaar bent. Daarnaast krijg je ook een ov-jaarkaart om gratis mee te reizen.  

Switchen tussen BOL en BBL 

Wil je blijven werken bij je stagebedrijf, maar tegelijkertijd ook verder studeren, als je van opleiding kok naar zelfstandig werkend kok wil bijvoorbeeld? Dan kun je ervoor kiezen om na het behalen van je BOL-diploma, je vervolgopleiding in BBL te volgen. Het kan ook zijn dat je halverwege je BOL-opleiding ontdekt dat leren tijdens het werken beter bij je past. Afhankelijk van de opleiding zijn zulke switches mogelijk. Neem in dat geval contact op met je mentor of decaan.  

Bekijk onze opleidingen

Ben je er nog niet uit of je een BOL- of BBL-opleiding wilt gaan volgen? Bekijk dan al onze opleidingen

Alle opleidingen