Oud-studenten Rick (27) en Jessie (26) openen horecazaak ZOUT in Rijen
Rick en Jessie ontmoetten elkaar 10 jaar geleden tijdens hun opleiding op De Rooi Pannen in Tilburg. Onlangs openden ze dan eindelijk hun eigen zaak ZOUT. Hoe ze...
Cas Pikaar is een jonge sterrenchef die zijn droom leeft. Hij heeft een koksopleiding gevolgd bij De Rooi Pannen, waar hij zijn vrouw Kelly ontmoette. Samen runnen ze Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, dat in 2022 een Michelinster kreeg. Cas kookt met passie en respect voor de klassieke keuken, maar geeft er zijn eigen draai aan. Lees verder voor Cas' verhaal: over zijn culinaire avontuur, dat begon op De Rooi Pannen en hem naar de top van de gastronomie bracht.
Cas had altijd al een liefde voor koken. Hij begon met de koksopleiding bij De Rooi Pannen en pas daar kreeg hij echt vleugels. Bij De Rooi Pannen ontmoette hij ook zijn vrouw Kelly. Kelly komt uit een horecafamilie en studeerde Horecaondernemer/-manager. Zowel Cas als Kelly kijken terug naar een fijne studietijd. "Op het mbo waren de vrijheid en het vertrouwen van de leerkrachten erg belangrijk," vertelt Cas. "Met name Quinten van Iersel was een inspirerende leerkracht die veel vertrouwen gaf en zijn studenten stimuleerde de culinaire grenzen op te zoeken. "
Bekijk alle horeca-opleidingen
Na zijn opleiding ging Cas aan de slag als chef bij Restaurant Doyy in Eindhoven. Daar viel hij al snel op door zijn talent en creativiteit. Hij won de prestigieuze Michelin Young Chef Award toen hij nog maar 22 jaar was. Dat was een bijzondere gebeurtenis, die hem veel aandacht en waardering opleverde. Cas bleef echter bescheiden en gedreven. Hij wilde zich blijven ontwikkelen en zijn eigen stijl vinden.
Cas en Kelly gaan graag uitdagingen aan. Dat bleek wel toen zij tijdens de eerste lockdown besloten een restaurant te openen: Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek. Ondanks het feit dat ze er zelf niet vandaan komen, hadden ze een succesvolle start. Tussen de twee lockdowns was Pikaar namelijk volgeboekt. Dat gaf veel vertrouwen voor de toekomst.
Bij Cas en Kelly kwam ook het besef dat er meer is tussen hemel en aarde en dat hard werken alléén niet het doel kan zijn. Dat leidde met de geboorte van hun twee kinderen tot uitbreiding van het gezin én aangepaste openingstijden voor het restaurant. In 2022 werd het harde werken van Cas en Kelly ook nog eens beloond met hun eerste Michelinster. Zelf hadden Cas en Kelly dat scenario ook niet bedacht.
Mijn signatuur is complex in haar eenvoud; rijk, fris, prikkelend en gewaagd.
Cas | oud-student en eigenaar Restaurant Pikaar
Cas laat zich inspireren door gewone dingen, gaat er niet naar op zoek maar laat het zich overkomen. Alles wordt zelf gemaakt, met lokale - producten en op traditionele wijze. Dus geen fermentatietechnieken of extreme experimenten bij Pikaar; El Bulli of Noma zijn dan ook niet de voorbeelden waar Cas naar kijkt. Degelijke en gelaagde gerechten met herkenbare producten die de nostalgie naar boven halen, dat is waar Cas voor staat: "Mijn signatuur is complex in haar eenvoud. Rijk, fris, prikkelend en gewaagd."
Cas vervolgt: "Ik moet bekennen dat ik een voorliefde heb voor klassieke gerechten en bereidingswijzen. Sauzen zijn voor mij ook heel belangrijk dus onze sauzen worden in huis gemaakt, daar ben ik dagelijks mee bezig. Je kunt uitgaan van een basisrecept en daar je eigen draai aan geven. Het is proeven, kijken, ruiken en nog eens proeven. Saus dient dan ook niet enkel als toevoeging, maar als leidraad in een gerecht. "
Het onderlinge respect tussen sterrenchefs is groot, maar als sterrenkok kun je niet meer anoniem door het leven, zo heeft Cas wel ervaren. "Je collega-sterrenchefs komen bij je eten en alles wat je culinair doet wordt gevolgd," vertelt Cas. Niet alleen in Nederland, dat bleek wel tijdens een vakantie in Londen. John Williams, chef van The Ritz, kwam Cas daar persoonlijk verwelkomen en verwennen in zijn restaurant.
Lees meer over onze horecascholen. Je kunt in Tilburg, Eindhoven en Breda een horecaopleiding volgen. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Rick en Jessie ontmoetten elkaar 10 jaar geleden tijdens hun opleiding op De Rooi Pannen in Tilburg. Onlangs openden ze dan eindelijk hun eigen zaak ZOUT. Hoe ze...
Twee jeugdvrienden en oud-studenten van De Rooi Pannen, Michel en Rob, hebben hun gezamenlijke droom waargemaakt door de overname van café ’t Pandje in het...
Ricky Spijkers is een geboren en getogen Tilburger. Hij behaalde zijn diploma bij De Rooi Pannen Tilburg Horeca en opende in 2019 Gastrobar RIX. Het is zijn...