Zelfstandig werkend kok

 • Niveau 3
 • BOL, BBL
 • 2 of 3 jaar

Voel jij je in de keuken helemaal in je element? En lijkt het jou wel wat om zelf menu’s te bedenken en deze samen met je team te bereiden? Met de opleiding Zelfstandig werkend kok leer je creatief koken en leiding geven aan je collega’s in de keuken. Zo zorg jij ervoor dat gasten kunnen genieten van de lekkerste gerechten.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat deze opleiding echt iets voor jou is als dit is wie jij bent. 

 • Je hebt een passie voor koken  
 • Je bent creatief  
 • Je hebt niet snel stress  
 • Je bent flexibel  
 • Je kunt goed zelfstandig én in teamverband werken 

Ook belangrijk. Om met deze opleiding bij De Rooi Pannen te starten vragen we dat je een van deze diploma's of overgangsbewijzen op zak hebt: 

 • Vmbo-diploma (kader, gemengd of theoretische leerweg)
 • Mbo-diploma (niveau 2) 
 • Overgangsbewijs van havo of vwo (van 3 naar 4 of van 4 naar 5) 
   

Dit ga je leren

Bij de opleiding Zelfstandig werkend kok ga je aan de slag met het bedenken van nieuwe recepten of geef je een bestaand recept een eigen twist. Je leert verschillende vaktechnieken en gaat in de praktijk aan de slag in de keuken. Daarnaast leer je ook hoe je plannen en organiseren in de keuken moet aanpakken en hoe je dit effectief kunt doen. Tijdens de opleiding krijg je ook les in het werken met keukenapparatuur en het onderhouden van keukenhygiëne. Bovendien leer je hoe je kunt samenwerken met collega's in de keuken en om te gaan met stressvolle situaties. Hierdoor kun jij later zelfstandig aan het werk als kok, maar kun je ook een team aansturen.

Studenten doen praktijkervaring op in de keukens van De Rooi Pannen Tilburg Horeca.

Vakken

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit: 

 • (Vaktheorie en praktijk) koken 
 • Rekenen 
 • Nederlands 
 • Engels 
 • Loopbaan en burgerschap 

Keuzevakken

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding eruitziet. Met onze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

 • Brood en banket
 • Aziatische keuken
 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis

Zo echt kan leren zijn: theorie- en praktijklessen

Bij ons is leren niet net echt, maar écht echt. We hebben onze eigen restaurants. Alles wat je leert, pas je zo direct toe in de praktijk. Bij een stagebedrijf, leerbedrijf of in onze eigen restaurants of onderwijshotel. Hoe dat er voor jou precies uitziet, ligt aan de leerweg waar jij voor gaat: de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 

BOL: school en stage

Kies je voor de BOL-opleiding, dan ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. Je doet praktijkervaring op door te koken voor echte gasten in onze eigen keukens en tijdens je stages. In zowel leerjaar 1 als 2 ga je (maximaal twee dagen in de week) op stage bij een erkend leerbedrijf. Het derde en laatste jaar bestaat uit BBL: je werkt dan maximaal 32 uur per week bij een erkend leerbedrijf en komt voor maximaal 8 lesuren nog naar school. 

BBL: school en werken

Wil je liever leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Je leert de fijne kneepjes van het koksvak bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school voor lessen.

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Zelfstandig werkend kok ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen.  

Aan het werk 

Met jouw diploma kan je aan de slag als zelfstandig werkend kok bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of brasserie. Veel studenten blijven werken bij hun stagebedrijf.   

Verder leren 

Natuurlijk kan je ook doorstuderen na je opleiding. Veel studenten stromen met hun diploma Zelfstandig werkend kok door naar de niveau 4-opleiding Gespecialiseerd kok. Ook gewoon bij De Rooi Pannen! Je kunt bijvoorbeeld ook de horeca-opleiding Leidinggevende keuken, Horecaondernemer/-manager, Ondernemend horecavakman of Manager party-, event en businesscatering volgen. Wil jij een andere richting op? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.  

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptop en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.