Student Jay heeft een eigen bedrijf én loopt stage bij het grootste festival van Europa: Tomorrowland

De 20-jarige Jay Maaijen uit Goirle heeft duidelijke ambities in de evenementenbranche. Hij combineert zijn passie voor de evenementenwereld met zijn studie en zijn werk als zzp’er. Bovendien loopt Jay stage bij Tomorrowland, het grootste en meest prestigieuze festival van Europa. Lees zijn verhaal en laat je inspireren door zijn vastberadenheid. 

Jay (links) werkt in de zomer ook op andere evenementen als zzp'er

De keuze voor De Rooi Pannen was voor Jay zo gemaakt, maar hij was er nog niet direct uit dat hij richting de evenementenbranche wilde. Hij studeerde eerst namelijk Commercieel medewerker en doet nu de opleiding Medewerker evenementen. Jay was al aan het werk in de evenementenbranche nog voor hij met zijn huidige opleiding bezig was. “Ik heb mezelf al veel geleerd, zoals de artiestenbegeleiding”, vertelt Jay. “Maar over het organiseren van een evenement niet, dat leer ik nu op school. Ik heb dus al wel veel gezien en gedaan, maar ik leer nu echt het hele vak.” 

Werken als zzp’er naast studie 

Naast zijn studie, runt Jay namelijk zijn eenmanszaak JAM artist & event support, waarbij hij zich richt op het begeleiden van artiesten bij evenementen. “Ik doe ook stagemanagement, dus dan zorg ik ervoor dat de artiest op komt en op tijd van het podium gaat”, vertelt Jay. “Event support doe ik ook. Ik werk onder andere voor het bedrijf Scoped en richt me dan met name op ondersteunende werkzaamheden, zoals kwaliteitscontroles en ondersteuning bij het entreemanagement. Ik werk ook regelmatig als artist runner voor Just in Case.” Er staan al een flink aantal festival op de planning, zoals Defqon, Freshtival in Enschede, Decibel, Amsterdamse Zomer en Amsterdams Verbond, en nog een aantal kleinere festivals.  

Stage bij Tomorrowland 

Voor zijn studie bij De Rooi Pannen Tilburg Toerisme, Leisure & Marketing moest Jay ook op zoek naar een stage. “Ik kwam bij Tomorrowland terecht omdat ik op LinkedIn zag dat ze op zoek waren naar een stagiaire. Mijn stageperiode zou drie weken daarna beginnen, maar dit was zo’n gave kans dat ik tóch een berichtje stuurde. Normaal gesproken nemen ze alleen hbo- of universitaire studenten aan, dus het was spannend of ik het zou worden of niet. Na drie gesprekken kreeg ik te horen dat ik mocht beginnen”, vertelt Jay. “Ze moesten nog wel een licentie aanvragen voor het kunnen begeleiden van mbo-stagiaires, want dat hadden ze nog niet. Ik ben blij dat ze die moeite voor mij wilden doen. Er wordt wel veel van je verwacht, dus het is hard werken, maar dat is het waard!” 

 

Een stage bij Tomorrowland is één van de beste stages die je kunt hebben.

Jay student Medewerker evenementen

 

Tomorrowland: het grootste festival in Europa 

Tomorrowland is een naam die wereldwijd bekend is en staat voor grootschalige en spectaculaire muziekfestivals. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 2005 in Boom, België, en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste en meest invloedrijke muziekfestivals ter wereld. Jaarlijks trekt het evenement meer dan 400.000 bezoekers uit meer dan 200 landen. Artiesten van over de hele wereld, zoals top-dj's Armin van Buuren, David Guetta en Martin Garrix, treden er op. De diversiteit aan muziekstijlen, variërend van EDM en house tot hardstyle en techno, maakt het festival aantrekkelijk voor een breed publiek. 

“Tomorrowland is heel breed,” legt Jay uit. “Ze hebben zelfs een eigen dj-school, meubelzaak en organiseren evenementen in verschillende landen.” Het festival onderscheidt zich door zijn aandacht voor detail, van unieke polsbandjes tot kunstig ontworpen stages die worden gerecycled voor toekomstig gebruik. “Zelfs de prullenbakken zijn bijzonder,” lacht Jay. “Bij Tomorrowland denken ze echt aan alles.”  

Verantwoordelijkheden en werkzaamheden 

Tijdens zijn stage werkt Jay vijf dagen per week op het hoofdkantoor in Antwerpen. “Ik ben verantwoordelijk voor alles rondom ticketing. Ik houd me bijvoorbeeld veel bezig met company tickets en gepersonaliseerde tickets”, legt Jay uit. Door zijn rol binnen het operations team werkt hij samen met verschillende afdelingen, zoals ticketing, crew support, de festivalcamping en marketing. “We werken echt in een team,” benadrukt Jay. “We lunchen samen en doen alles gezamenlijk.”  

Jay heeft zelf ook een evenement voor buurtbewoners mogen organiseren. Bij het buurtafhaalmoment kwamen ruim 1900 mensen uit de omgeving, onder het genot van een hapje en een drankje, hun tickets voor Tomorrowland afhalen. Dit event was van a tot z door Jay verzorgd, van signing tot de security, en was direct een mooie uitdaging voor hem.  

Tijdens Tomorrowland is Jay verantwoordelijk voor het oplossen van problemen met polsbandjes en andere ticketgerelateerde problemen. “Als er iets misgaat, komen ze bij onze desk terecht en dan lossen wij dat op,” zegt hij.  

Jay liep stage bij Tomorrowland en was aan het werk bij Tomorrowland Winter

Jay was tijdens zijn stage ook aan het werk op Tomorrowland Winter

Leuk én leerzaam 

De stage bij Tomorrowland is niet alleen intensief, maar ook enorm leerzaam. Jay heeft al veel gezien en gedaan in de evenementenwereld, maar Tomorrowland biedt hem nieuwe inzichten. “Je krijgt veel persoonlijke taken en bent verantwoordelijk voor zaken die echt impact hebben,” vertelt hij. Jay raadt een stage bij Tomorrowland zeker aan. “Je leert er heel veel van,” zegt hij. “Een stage bij Tomorrowland is één van de beste stages die je kunt hebben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en werkt in een team aan belangrijke taken.” 

Tomorrowland Winter: een voorproefje van de zomer 

Eén van de hoogtepunten van Jay’s stage was Tomorrowland Winter, een evenement van zeven dagen in de Franse Alpen. “Het was leuk, maar ook zwaar,” zegt Jay. “Je maakt lange dagen en hebt weinig slaap, maar het was een toffe week.” Tomorrowland Winter wordt gezien als een kleinschalige voorproef van het zomerevenement. “Het zomerfestival is drie tot vier keer zo groot en duurt twee weken. Ik heb er heel veel zin in.”  

Toekomst 

Na zijn opleiding heeft Jay grote plannen. “Ik wil doorgaan met mijn werk als zzp'er en me meer verdiepen in winter- en indoorfestivals,” zegt hij. Daarnaast overweegt hij om verder te studeren aan het hbo. Hoewel een volgende stage én werken bij Tomorrowland een optie is, wil Jay ook andere dingen meemaken. “Mijn ultieme doel is om tourmanager of artist manager te worden, of misschien projectmanager van een evenement.”