Wat is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?

Bij De Rooi Pannen bieden we mbo-opleidingen aan in verschillende varianten: BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) en BOL (Beroepsopleidende Leerweg). Het BBL-traject is een combinatie van werken en leren. Wat houdt een BBL-opleiding precies in en wanneer kies je voor dit traject? Wij vertellen je er meer over.

Praktijk en werk bij Beroepsbegeleidende Leerweg

Een BBL-opleiding is een deeltijdstudie. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat één dag naar school. Bij De Rooi Pannen leer je op schooldagen theorie en doe je praktijkervaring op bij je leerbedrijf. Dit zorgt ervoor dat je meteen de geleerde theorie kunt toepassen. Als je dus liever werkt dan studeert en meteen aan de slag wilt in de praktijk, is BBL een goede keuze.

Keuze voor BBL-traject

De keuze voor een BBL-opleiding is vaak aantrekkelijk voor mensen die liever werken en leren combineren. Het is ideaal als je al werkervaring wilt opdoen en meteen geld wilt verdienen terwijl je studeert. BBL is ook geschikt voor mensen die zich willen laten omscholen of een carrière-switch willen maken. Voor een BBL-opleiding ga je éérst op zoek naar een leerbedrijf. Daarna meld je je aan voor de opleiding. Het hebben van een leerwerkplek is namelijk verplicht om met de opleiding te starten.

Werken en leren combineren

Een BBL-opleiding is praktijkgericht. Je bent bijna de hele week aan het werk bij een leerbedrijf en gaat één dag naar school. Dit betekent dat je vanaf dag één al in de praktijk aan de slag gaat. Je werkt bijvoorbeeld in een winkel en je doet een retail-opleiding, of je werkt bij de receptie van een hotel en volgt een leisure-opleiding. Deze combinatie zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de arbeidsmarkt.

Salaris en studiefinanciering

Als BBL-student ontvang je een salaris van je leerbedrijf. Dit maakt BBL aantrekkelijk omdat je meteen inkomen hebt. Je hebt geen recht op studiefinanciering of een reisproduct, zoals bij een BOL-opleiding. Wel kun je aanspraak maken op bepaalde vergoedingen en tegemoetkomingen, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Lees hier meer over BOL

Verschil met BOL

Het grootste verschil tussen BOL en BBL zit in de verhouding tussen school en praktijk. Bij een BOL-opleiding ben je meestal 60% van de tijd op school en 40% aan het stagelopen. Bij een BBL-opleiding ben je 80% van de tijd aan het werk bij je leerbedrijf en 20% op school. En je ontvangt salaris bij een BBL-opleiding. Vind je het toch fijner om wat vaker op school te zijn, dan past misschien een BOL-opleiding wat beter bij je.

Lees hier meer over het verschil tussen BBL en BOL

Weet je nog niet wat je wil gaan doen?

Een studie kiezen is niet makkelijk. Wij helpen je graag een handje met onze studiekeuzehulp. 

Studiekeuzehulp