Student Daphne: ‘De variatie en praktijkervaring maken deze opleiding uniek’

Daphne Wattimena (22) uit Bergen op Zoom is derdejaarsstudent aan de opleiding Manager party-, event- en businesscatering (PEB) bij De Rooi Pannen in Breda. Haar studiekeuze kwam niet vanzelf, maar juist daarom voelt ze zich nu helemaal op haar plek. “Bij De Rooi Pannen voelde ik me meteen thuis. Hier heerst discipline, maar ook een warm teamgevoel. Dat miste ik elders.” 

Van ervaring in de horeca naar de opleiding PEB 

Na de havo liep Daphne vast, onder andere door persoonlijke omstandigheden. Ze ging werken en ontdekte al snel haar liefde voor de horeca. Toen ze besloot weer te gaan studeren, bezocht ze open dagen bij verschillende scholen. “Bij De Rooi Pannen voelde het direct goed. Het was kleinschalig, serieus en je merkt aan alles dat ze je voorbereiden op het echte werk. De docenten zijn betrokken en staan altijd voor je klaar.” 

Specifiek koos Daphne voor de opleiding Manager party-, event- en businesscatering (PEB) vanwege de duur en de sfeer. “Het was drie jaar in plaats van vier en ik had meteen een goed gevoel bij de docenten. Ze vormen echt een team en dat merk je als student. Alles is bespreekbaar en niks is te gek.” 

Leren door echt te doen 

Wat Daphne het meest aanspreekt aan de opleiding? “De praktijkprojecten!” lacht ze enthousiast. “Het is fijn om ergens veertien weken mee bezig te zijn en dat helemaal af te maken. Je leert werken met allerlei mensen – ook met wie je normaal misschien niet direct optrekt. Juist dat maakt het leerzaam.” 

Een voorbeeld is het project voor Villa Pardoes, waarbij studenten werden verdeeld in teams voor keuken, marketing en bediening. “Je bedenkt alles samen: van wensen en budget tot de uiteindelijke uitvoering. Aan het eind van het jaar organiseerden we zelfs een ouderevent. Superleuk dat je ouders dan kunnen zien wat je allemaal doet.” 

Daphne met haar medestudenten bij Villa Pardoes

Je leert werken met allerlei mensen – ook met wie je normaal misschien niet direct optrekt. Juist dat maakt het leerzaam.

Daphne | Student PEB

Stage: van bakwagen tot BHV-certificaat 

Tijdens haar opleiding liep Daphne onder andere stage bij De Kort Catering en Theater de Maagd in Bergen op Zoom. “Bij De Kort Catering mocht ik echt alles doen – van laden en lossen tot gerechten maken en zelfs met de bakwagen rijden. Ik wilde alles leren en dat kon daar.” 

Bij Theater de Maagd werkte ze al, maar haar rol groeide tijdens de stage flink. “Ik mocht personeel inplannen, draaide bardiensten, woonde vergaderingen bij en haalde zelfs mijn BHV-certificaat. Ik werk er nu nog steeds met veel plezier.” 

De praktijkervaring sloot naadloos aan op wat ze op school leerde. “Bijvoorbeeld bestellingen doen bij Sligro of werken met Excel in financieel management – dat had ik al op school gehad, dus ik wist wat ik deed. Ook het leidinggeven heb ik echt op stage geleerd. Dat vond ik spannend, maar inmiddels ben ik er een stuk zekerder in geworden.” 

Toekomstplannen: verder studeren of meteen aan de slag? 

Hoewel Daphne nog twijfelt over haar volgende stap, sluit ze een vervolgopleiding niet uit. “Ik ga deze week naar een open avond bij BUas voor Leisure & Events. Het lijkt me leuk, maar vier jaar is wel lang. Toch wil ik nog niet meteen gaan werken.” Haar droom? “Projectmatig werken op festivals. Meewerken aan de opbouw en dat voor meerdere projecten tegelijkertijd. Dat lijkt me geweldig.” 

Daphne staat samen met medestudent in het gebouw van Villa pardoes en kijken naar beneden vanaf het balkon

Daar staan veel studenten misschien niet altijd bij stil, maar die betrokkenheid is bijzonder.

Daphne | Student PEB

Haal alles uit je studietijd – mét steun van topdocenten 

Daphne heeft één belangrijke tip voor nieuwe studenten: “Leer je klasgenoten echt goed kennen. Doe ook gewoon leuke dingen samen. Wij gaan bijvoorbeeld samen zitten om aan projecten te werken. Dat is niet alleen gezellig, maar helpt ook echt bij het samenwerken. En als iemand het lastig heeft? Dan zorgen de docenten dat je elkaar helpt. Soms zetten ze mij bewust bij iemand in het groepje die een extra duwtje nodig heeft – en dat werkt. Zo groei je samen.” 

Ze kan niet kiezen wie haar favoriete docent is. “Meneer Ligtvoet legt alles heel duidelijk uit – door hem snap ik het. Mevrouw Smolders, mijn mentor, doet echt álles voor je. En mevrouw van Dongen is gewoon een hele leuke vrouw. Ook de mensen in de keuken steken echt tijd in je. Als je laat zien dat je het wilt, willen ze je alles uitleggen. Daar staan veel studenten misschien niet altijd bij stil, maar die betrokkenheid is bijzonder.” Tot slot: “De opleiding is breed, professioneel en gewoon leuk. Ga naar een open dag, stel je vragen, proef de sfeer. Dan voel je vanzelf of dit bij je past.” 

Ontdek de opleiding Manager party-, event- en businesscatering

Lees meer over de opleiding Manager party-, event- en  businesscatering. Je vindt deze opleiding op De Rooi Pannen in Breda. Ontdek of deze opleiding bij jou past!

Lees meer over de opleiding

 

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs!

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk hier de open dagen, meeloopdagen en Experience days