Van havo naar mbo en nu de Hoge Hotelschool: Olivier’s reis in de horeca
De Helmondse Olivier is net afgestudeerd aan De Rooi Pannen in Tilburg, waar hij de opleiding Horecaondernemer/-manager (HOM) heeft afgerond. Inmiddels is hij...
Op vrijdag 20 september vond de eerste wedstrijdronde plaats van de Brabantse Meesterchef. Studenten en leerlingen van verschillende horecascholen uit Brabant nemen het tegen elkaar op. Ook De Rooi Pannen is vertegenwoordigd. De deelnemers staan voor de uitdaging om hun kookkunsten te laten zien, waarbij duurzaamheid en streekproducten centraal staan. De eerste ronde draaide volledig om voedselverspilling: alle ingrediënten moeten worden benut. Wie wordt de chef van de toekomst?
De Brabantse Meesterchef-wedstrijd biedt leerlingen en studenten een bijzondere kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Iedere ronde bevat een ‘mystery box’, vaak vol streekproducten, waaruit de teams complete gerechten moeten maken. De deelnemers weten van te voren niet met welke ingrediënten ze moeten gaan werken. Na een korte inspiratiesessie en werkoverleg tussen de teams, gaan ze aan de slag in de keuken. De teams krijgen de opdracht om elk ingrediënt uit de ‘mystery box’ volledig te gebruiken. Het is een flinke uitdaging, die vraagt om veel creativiteit. Gelukkig één van de kwaliteiten die studenten van De Rooi Pannen volop in huis hebben.
Toen mijn docent me vroeg om mee te doen aan deze wedstrijd, twijfelde ik eerst, maar uiteindelijk leek het me een mooie kans om te laten zien wat ik kan
Guusje | Student Zelfstandig werkend kok
Guusje, een 17-jarige student Zelfstandig werkend kok van De Rooi Pannen Eindhoven Horeca, is één van de deelnemers. “Ik kook al zo lang ik me kan herinneren, het is gewoon wat ik het liefste doe,” vertelt ze. Momenteel loopt ze stage bij restaurant Vane in Eindhoven, waar ze ervaring opdoet in de keuken van de Skybar. “Toen mijn docent me vroeg om mee te doen aan deze wedstrijd, twijfelde ik eerst, maar uiteindelijk leek het me een mooie kans om te laten zien wat ik kan.”
Het team van De Rooi Pannen bereidt zich goed voor. Echter vormen ze in de wedstrijd zelf géén team met elkaar. Van elke deelnemende school zit namelijk één student of leerling in het team. De teams worden pas op de ochtend van de eerste wedstrijddag bekend gemaakt. Op datzelfde moment wordt de inhoud van de 'mystery box' gedeeld. Na de bekendmaking volgt een werkoverleg van een halfuur. Dit is het moment dat de teams kort met elkaar kennismaken en de gerechten gaan samenstellen. Een goede samenwerking is nodig, want de jury kijkt niet alleen naar de technieken en smaken, maar ook naar hoe het team onder druk functioneert.
Voor Guusje en haar teamgenoten gaat het niet alleen om de winst. “Het is een geweldige ervaring, of we nu winnen of niet,” aldus Guusje. “Meedoen is al een enorme ervaring, vooral door de samenwerking met anderen en de druk waaronder je moet presteren. Het is sowieso een ervaring die ik nooit zal vergeten.”
De Rooi Pannen Tilburg Horeca was gastheer van de eerste wedstrijdronde op vrijdag 20 september. De volgende rondes vinden plaats op 4 en 11 oktober. Op 11 oktober is de grote finale. Na iedere ronde is er een dagwinnaar. Het team dat na alle wedstrijdrondes de meeste punten heeft, krijgt de titel Brabantse Meesterchef 2024. Vanuit De Rooi Pannen doen er dit jaar 5 studenten mee aan de wedstrijd. Ook leerlingen en studenten van het Koning Willem I College, Summa, Curio, Fioretti College en de Overlaat strijden om de titel Brabantse Meesterchef 2024.
De Helmondse Olivier is net afgestudeerd aan De Rooi Pannen in Tilburg, waar hij de opleiding Horecaondernemer/-manager (HOM) heeft afgerond. Inmiddels is hij...
Anouk Jansen is net afgestudeerd aan de opleiding Leisure & Events Management op de BUas (Breda University of Applied Sciences). Haar weg naar het hbo begon...
Van slechts negentien naar maar liefst zevenduizend medewerkers: Eric Berkhof (60) zag het automotivebedrijf Van Mossel uitgroeien tot een succesvol imperium. Hij...