Historie

De Rooi Pannen is al ruim vijftig jaar groots in kleinschalig praktijkgericht onderwijs. Elke school heeft een eigen gebouw, eigen docenten en eigen onderwijsondersteuners. Ook is bij ons leren echt echt met onze eigen hotels, winkels, restaurants, bakkerijen, design- en evenementenbureaus. Wat heeft ons gemaakt tot wie wij zijn?

1967 – Een start met een lange aanloop

Halverwege de jaren vijftig liggen er al plannen voor een handelsschool in Tilburg. Die moet inspelen op de vraag naar goed opgeleide jongeren in de detailhandel. Werkgevers staan hier natuurlijk om te springen in de periode van de wederopbouw. In andere Brabantse steden openen als eerste handelsscholen. Pas na een lange aanloop is Tilburg aan de beurt met de voorloper van De Rooi Pannen: op 20 mei 1967 gaat de Lagere Detailhandelsschool na een Koninklijk Besluit officieel van start met 43 leerlingen.

1973 – Een naam en een gebouw

Het blijft niet bij één school. Zo komen er een Middelbare Detailhandelsschool en een Middelbare Hotelschool bij, de laatstgenoemde op initiatief van horecaondernemers. Dit is het begin van wat later uitgroeit tot een belangrijk uitgangspunt: verticaliteit, oftewel doorstroom naar hogere niveaus. Huisvesting is wel een probleem en daarvoor komt in 1974 een oplossing. Alle onderdelen komen dan samen in een voormalig klooster in Tilburg. De school krijgt als naam De Rooi Pannen, naar hoe het karakteristieke gebouw met de rode dakpannen in de volksmond heet.

1987 – Uitbreiding naar toerisme en recreatie

De Rooi Pannen slaat in 1987 haar vleugels uit naar de wereld van toerisme en recreatie. Dan begint vanuit de Middelbare Hotelschool namelijk het Middelbaar Toeristisch Recreatief Onderwijs (MTRO), dat inspeelt op de groeiende vrijetijdssector. Tilburg is de eerste locatie, maar in 2000 breiden ook Eindhoven en Breda zich uit in deze richting. Uit de MTRO ontstaan vervolgens de mbo’s Toerisme & Recreatie en Marketing & Evenementen. Tegenwoordig zijn deze onderdeel van de school Toerisme, Leisure & Marketing.

1991 – Voet aan de grond in Eindhoven en Breda

De Rooi Pannen krijgt in 1991 voet aan de grond in Eindhoven en Breda. De overheid bepaalt dat de opleidingen Kort-MBO ondergebracht moeten zijn bij de lange mbo-opleidingen. In Breda en Eindhoven bestaat wel het Kort-MBO voor Horeca, maar de lange opleidingen ontbreken. Voor het ministerie komt dus De Rooi Pannen in beeld voor de vestiging van de lange opleidingen Horeca en de overname van de korte opleidingen. In Tilburg betekent het dat het Kort-MBO Handel verhuist van de Streekschool naar De Rooi Pannen. Het onderwijs krijgt zoals overal bij De Rooi Pannen een kleinschalige opzet.

1997 – Bewuste keuze voor kleinschaligheid

In de jaren negentig is het schaalvergroting wat de klok slaat. Zo zet de overheid de verplichte ROC-vorming in. Daarbij moet het gehele mbo met al zijn sectoren en in al zijn vormen samengaan met educatie tot Regionale Opleidingscentra (ROC’s). De Rooi Pannen maakt hierin een bewuste keuze voor kleinschaligheid. We geloven namelijk dat leerlingen zich zo snel thuis voelen binnen een veilige omgeving. Die kunnen we blijven bieden dankzij een ‘verstandshuwelijk’ met ROC de Leijgraaf in de vorm van ROC De Brabantgroep. In 2003 is door een wetswijziging defusie mogelijk, scheiden de wegen en is De Rooi Pannen weer officieel zelfstandig.

1999 – Vmbo binnen De Rooi Pannen

In 1999 ontstaat het vmbo in Nederland, een samenvoeging van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), lager beroepsonderwijs (lbo) en de mavo. In 2000 gaat de Eindhovense School voor Konsumptieve Beroepen – een vbo-school voor horeca, bakkerij en slagerij – samen met De Rooi Pannen. De basis is gelegd voor het huidige De Rooi Pannen Eindhoven Vmbo. Eerder al, in 1998, sloot de Tilburgse mavo Jean Baptiste de la Salle zich aan bij De Rooi Pannen, een voorloper van De Rooi Pannen Tilburg Vmbo.

2002 – Een uniek onderwijswinkelcentrum en onderwijshotel

Wat is er mooier dan het geleerde direct toepassen in de praktijk? Vanaf 2002 hebben studenten daarvoor alle ruimte als de deuren openen van het Tilburgse onderwijswinkelcentrum, een initiatief dat uniek is in Nederland. In Brasserie Rood en winkels zoals de PLUS, DA en The Read Shop verwelkomen studenten hier nu echte gasten en klanten. Het winkelcentrum komt niet uit de lucht vallen: eerder opende De Rooi Pannen namelijk de eerste onderwijswinkel in haar dependance aan de Fatimastraat in Tilburg. Die werd geopend door onderwijsminister Loek Hermans.

2003 – Van opleiding naar school

De Rooi Pannen krijgt er een splinternieuwe school bij. De basis daarvoor wordt gelegd als in 2003 Vormgever Ruimtelijke Presentatie en Communicatie van start gaat. Dat gebeurt vanuit de Tilburgse Middelbare Detailhandelsschool. De animo voor deze nieuwe creatieve richting is groot en van een paar klassen komt het tot een volledige school. Die krijgt in 2010 uiteindelijk een prachtig eigen gebouw met een groot atelier in het midden van de school waar studenten aan realistische opdrachten kunnen werken.

2019 – Een waanzinnige locatie in Breda

De Rooi Pannen krijgt in Breda een waanzinnige locatie. In 2019 verhuizen Horeca en Toerisme & Recreatie naar het terrein van de voormalige Seeligkazerne op een steenworp afstand van de oude binnenstad. Met een indrukwekkend bouwproject zijn deze eeuwenoude gebouwen omgetoverd tot fantastische schoolgebouwen met de modernste faciliteiten. Studenten ontvangen echte gasten in het onderwijshotel, het derde hotel van De Rooi Pannen naast die in Tilburg en Eindhoven. Ook ontvangen ze net als op de andere locaties gasten die een hapje komen eten of vergaderen in de vergaderzalen. Bij De Rooi Pannen is leren namelijk echt echt.