Dit zijn onze leerjaren

Start jij in de eerste klas van het vmbo? Dat is vast even wennen, want de middelbare school is anders dan de basisschool. Maar ook als je instroomt in een ander leerjaar is het op een nieuwe school weer net even anders. Het is dan wel zo fijn als je weet wat je kan verwachten. Zo zien de verschillende leerjaren bij De Rooi Pannen eruit.

Leerlingen van De Rooi Pannen Eindhoven Vmbo op het schoolplein

Van de basisschool naar het vmbo

Nog voor de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe klas en je mentor bij De Rooi Pannen. 

Aan het begin van het schooljaar is er een introductieperiode. We maken je wegwijs op school en je leert je klas nog beter kennen. En natuurlijk hoort hier ook een kamp bij! 

Zo zorgen we voor een fijne overstap naar de middelbare school.

De brugperiode

De brugperiode duurt twee jaar. Dit kun je verwachten tijdens je eerste twee jaar bij De Rooi Pannen.

Leerjaar 1

In de eerste laten we je wennen aan de middelbare school. Je komt in een klas die je voorbereidt op een van de drie leerwegen van De Rooi Pannen. Ook hebben we combinatieklassen. Zo krijg je les op jouw niveau. We kijken naar het advies en onderwijskundig rapport van je basisschool om te bepalen waar jij op je plek zit. En wil je graag bij iemand in de klas? Dan houden we daar rekening mee.

Leerjaar 2

In het tweede jaar ga je twee keer op 2 proef- en beleefdag bij een bedrijf dat jou leuk lijkt! Ook is er dit jaar veel aandacht voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Je krijgt voorlichting over beroepsopleidingen en de doorstroom van het vmbo naar het mbo. Dit lijkt misschien vroeg, maar dat doen we omdat we aan het einde van dit jaar de definitieve leerweg bepalen waarin jij verdergaat na de brugperiode. 

De bovenbouw

In de bovenbouw is de juiste leerweg bepaald en word je voorbereid op het examen. Dit ga je in het derde en vierde leerjaar doen.

Leerjaar 3

In leerjaar 3 ga je één week (maandag tot en met vrijdag) op stage. Dit geldt voor alle leerwegen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een stageadres. Tijdens de stage komt altijd een docent op bezoek om te informeren hoe het gaat. Je krijgt een stagewerkboek, waarin je een aantal opdrachten moeten verwerken.

Ook heb je interne stages in de aula en in de winkel van school. 

Leerjaar 4

In de basis- en kaderklassen sluit je in leerjaar 3 de vakken maatschappijleer en HBR af. Na afsluiten van HBR ga je in het 4e leerjaar verder specialiseren. Daarvoor heb je de keuze uit twee ‘menu’s’. Bij het ene menu verdiep je jezelf verder in het koken, serveren en het organiseren van evenementen. In het andere menu ligt de focus juist op bakken, traiteur en patisserie.

In de Gemengde-/Theoretische leerweg sluit je het vak HBR in leerjaar 4 af met een landelijk examen.