De droom van twee oud-studenten: een bruin café in eigen dorp

Twee jeugdvrienden en oud-studenten van De Rooi Pannen, Michel Wilbers (29) en Rob Jacobs (29), hebben hun gezamenlijke droom waargemaakt door de overname van café ’t Pandje in het centrum van Deurne. De heropening van dit feestcafé, en tegenwoordig ook sportsbar, werd gevierd op 17, 18 en 19 mei. Ontdek welke kennis en ervaringen zij meenemen in hun ondernemerschap en hoe ze dit café runnen naast hun fulltimebanen.  

Van samen in de wieg tot samen ondernemen 

Michel en Rob zijn geen vreemden voor elkaar. Geboren en getogen aan de Milhezerweg, vulden hun wiegjes zich slechts een maand na elkaar en groeiden zij samen op. Zij werden vrienden en gingen naar dezelfde basisschool. Daarna gingen ze beiden hun eigen richting op, maar ieder weekend vonden ze elkaar weer in de kroeg. Ze besloten samen op De Rooi Pannen te starten met de opleiding Ondernemend Horecavakman. Hun gezamenlijke droom voor een eigen café bleef en werd afgelopen mei werkelijkheid.  

De weg naar een eigen café 

Michel koos na zijn opleiding voor avontuur en werkte vijf jaar op Mallorca en in Oostenrijk. “Ik kwam terug voor mijn vrienden en familie. Deurnenaren komen meestal wel terug naar Deurne,” aldus Michel. Rob verhuisde naar Breda en ging de hbo-opleiding Commerciële Economie op Avans volgen. In de weekenden was hij nog wel in de horeca in Deurne aan het werk en startte na zijn studie een eigen bedrijf met een studiegenoot. 

Rob en Michel dronken ieder weekend een aantal biertjes samen en waren in verschillende cafés te vinden. Het idee voor de overname van 't Pandje ontstond op een zondagavond. “We waren die avond per toeval daar beland en raakten in gesprek met de oud-eigenaren. Het idee van een overname kwam ter sprake. Toen het zelfs op de maandag nog een goed idee leek, hebben we er werk van gemaakt,” lacht Rob. Het pand, waarvan de vorige eigenaar vanwege ziekte moest stoppen, leek de perfecte plek om hun droom te realiseren. Ze besloten de sprong te wagen, maar om het risico te verkleinen, hielden ze hun huidige fulltimebanen; Michel als teamleider bij een productiebedrijf en Rob runt zijn eigen bedrijf in jobmarketing.  

We belandden per toeval op een zondagavond in dit café. We raakten aan de praat met de oud-eigenaren en het leek een uitgelezen kans. We gingen ervoor!

Michel en Rob oud-studenten en eigenaren van café 't Pandje in Deurne

Verbouwing en openingsweekend 

Na het verkrijgen van de sleutels op 1 mei 2024, ging het café twee weken dicht voor een grondige verbouwing. Ze vernieuwden de verlichting, verfden de muren en voegden extra televisies toe. Zo werd het feestcafé ook meer een sportsbar. “Er was nergens plek om sport te kijken. Wij zagen daarin kansen”, vertelt Michel. “Het café is trouwens niet alleen een plek voor mannen om sport te kijken. We hebben bijvoorbeeld ook rosébier van de tap voor dames.” Ondanks de aanpassingen in het café, bleef de authentieke sfeer van het bruine café behouden. “Als je hier heel veel gaat veranderen, dan verandert echt de sfeer,” aldus Michel. 

De officiële heropening van ’t Pandje tijdens Pinksteren was een groot succes. “Het openingsbal was afgeladen vol, met sport overdag en een feestje 's avonds,” vertelt Rob enthousiast. De positieve reacties van de bezoekers bevestigden dat ze op de juiste weg waren.  

De rol van De Rooi Pannen 

De opleiding aan De Rooi Pannen heeft een grote rol gespeeld in hun ontwikkeling. Michel rondde eerst de koksopleiding af. “Ik vond het leuk om te beginnen in de keuken, maar ik wilde echt meer naar de voorkant. Dit past beter bij me”, vertelt hij. “Je krijgt van alles een beetje, zoals les in de bediening, koken en leidinggeven. Eigenlijk leer je van alles de basis. Ik heb vooral veel geleerd van mijn buitenlandervaring. Zoals ze hier ook zeggen: ik was nog nooit op de verharde weg geweest. Toen ik terugkwam uit het buitenland voelde dat echt wel anders.” 

Rob werkte al in de horeca en liep al vol zelfvertrouwen bij De Rooi Pannen binnen. “Ik werkte in een kroeg en stond als zestienjarige tussen gasten van 35. Dan moet je ook je mannetje staan”, zegt Rob. “Een docent had ooit tegen mij gezegd dat ik al vol zelfvertrouwen en met een grote mond binnenkwam en dat ik eigenlijk hetzelfde, maar met nieuwe kennis én mijn diploma, ben vertrokken. Dat vind ik wel een grappige constatering.” 

Gasten in café in Deurne kijken naar sport en vieren feest onder een tent

Aanraden van horecaopleiding 

Allebei de heren raden een opleiding bij De Rooi Pannen aan. “Je kan met zo’n horecaopleiding alle richtingen op. Er heerste een goede sfeer en het was een goede combinatie van plezier maken en serieus leren,” zegt Michel. Rob herinnert zich vooral zijn tijd in de onderwijsrestaurants waar ze veel leerden. “In het onderwijsrestaurant was iedereen een week manager. Als het niet zo goed ging, kon een ander je helpen door een tandje extra te werken. Ik heb ook een avond leerlingen van het onderwijsrestaurant op het vmbo moeten aansturen. Dat was erg uitdagend, maar daar heb ik veel van geleerd”, zegt Rob. “En nu hebben we een eigen bruin café. Dat is wel wat anders dan wat we op De Rooi Pannen hebben geleerd.” 

Rob vult nog aan: “Ik ben na De Rooi Pannen naar het hbo doorgestroomd en die stap was niet heel groot. Ik heb veel gehad aan de lessen bedrijfseconomie, daardoor had ik een voorsprong op andere studenten van mijn opleiding en ging het me allemaal wat makkelijker af.” 

Toekomstplannen en ambities 

Hoewel het pand naast hun café momenteel leegstaat, zijn Michel en Rob voorlopig gefocust op hun huidige zaak. “Voor nu gaan we eerst met dit café aan de slag,” benadrukt Michel. De komende paar maanden staan in het teken van het verder opbouwen van de vaste klantenkring.