Anton liep als eerste Leisure & Events Management-student stage bij Phantasialand

In het najaar van 2022 liep Anton stage bij Phantasialand in Bruhl, net onder Keulen. Phantasialand benaderde De Rooi Pannen na een studie-uitje. Anton doet nu ervaring op tijdens zijn stage bij De Efteling in Kaatsheuvel. Lees vooral verder om te ontdekken wat Anton de grootste verschillen vindt tussen de pretparken en wat hij precies deed tijdens zijn stages. 

Vogelrok bij De Efteling

Benaderd door Phantasialand 

Toen De Rooi Pannen vijftig jaar bestond, heeft zij met alle studenten Phantasialand bezocht. Na dit uitje werd De Rooi Pannen Toerisme, Leisure & Marketing door Phantasialand benaderd voor het plaatsen van stagiairs. Phantasialand is qua formaat te vergelijken met De Efteling, maar ze hebben een andere doelgroep. De Efteling richt zich op hele families en is dan ook echt een heus familiepark. Phantasialand mikt op een net andere doelgroep; jongeren.  

Zo kwam Anton in ieder geval bij Phantasialand terecht. Hij volgt de opleiding Leisure & Events Management bij De Rooi Pannen. Voor Phantasialand is hij de eerste stagiair uit het buitenland én de eerste stagiair van De Rooi Pannen, maar dit is voor beide partijen erg goed bevallen. Anton hield zich tijdens zijn stageperiode vooral bezig met het hosten van attracties en begeleiden van bezoekers, meestal samen met een (Duitse) collega. De Duitse taal heeft hij zich eigen gemaakt in de praktijk tijdens het werk met collega's en door het contact met bezoekers.  

Hotel Ling Bao met zwembad en bomen bij Phantasialand

Verschillen met Nederland 

Anton zag wel verschillen in de werkwijze in Duitsland in vergelijking met zijn ervaring in Nederland. Hij merkte vooral op dat hiërarchie daar belangrijker is; zo mocht hij een meerdere niet tegenspreken en merkte hij dat deze op een voetstuk werd geplaatst. De regels waren ook wat strenger, maar ondanks dat had Anton het ook gewoon erg gezellig met collega's. Als hij een tip mag geven voor andere studenten die in Duitsland stage gaan lopen, dan is het dat Duitsers erg strikt zijn met op tijd komen en dat te laat komen not done is, ook al heb je een goede reden.  

Ervaring opdoen in eigen land bij de Efteling 

Anton was niet onbekend bij De Efteling; hij werkte er in de zomer al eens en stond dan achter de ijskraam. Hij vond het zó leuk, dat hij er daarom ook graag stage wilde lopen. Hij tovert iedere dag een grote glimlach op zijn gezicht voor de bezoekers en dat gaat hem makkelijk af. "Bezoekers hebben plezier en er hangt een gezellige en ontspannen sfeer," aldus Anton over het pretpark.  

Met zijn huidige stage bij de Efteling heeft Anton prima vergelijkingsmateriaal tussen de twee parken. Anton ziet beide stages als een dream come true.  

Stagelopen bij twee van de grootste pretparken in Nederland en Duitsland, was voor mij een dream come true.

Anton student Leidinggevende Leisure & Events

Brede inzetbaarheid 

Bij de Efteling loopt Anton mee met stagebegeleider Ruud, die tevens verantwoordelijk is voor het functioneren van meerdere attracties. Ruud houdt zich met verschillende zaken rondom een attractie bezig, zoals personele bezetting, planning van onderhoud, veiligheid, etc.  

Door Ruud maakt Anton kennis met alle facetten die bij een pretpark horen. Zo mag Anton meehelpen op bijvoorbeeld de gastenservice, de entree, attractietoegang en horeca. Op die manier doet hij breed ervaring op en krijgt hij een goede kijk op hoe alles met elkaar verbonden is en hoe het hoort te functioneren. Met deze ervaring is Anton er klaar voor om na zijn studie aan de slag te gaan bij een pretpark.