Studenten leren koken met oogst uit eigen moestuin

Wat normaal te vinden is bij hippe restaurants of duurzame horecazaken, ligt gewoon op het terrein van de Seeligkazerne bij De Rooi Pannen in Breda: een eigen moestuin vol kruiden, bloemen, groente en fruit. Terreinbeheerder Hein van den Berg onderhoudt de tuin en vertelt de studenten alles over het bloeien, groeien en plukken van de groenten en kruiden. Intussen leren zij van docenten hoe ze deze verse ingrediënten kunnen verwerken in de keuken. Een unieke combinatie van leren, proeven en doen. 

Theorie direct in de praktijk brengen 

Docent Bas Spekhorst legt uit hoe waardevol de tuin is voor het onderwijs: “Onze studenten krijgen natuurlijk veel praktijkles in de keuken, maar ook theorieles. En die theorie blijft veel beter hangen als je er meteen iets mee kunt doen. Een voorbeeld: we behandelen fermenteren in de klas en daarna gaan we met zelf geoogste witte kool uit de moestuin direct aan de slag om zuurkool te maken. Dan wordt het ineens echt.”   

Ook het simpelweg herkennen van producten maakt verschil. “Je kunt een les geven over slasoorten, maar je kunt ook met studenten naar buiten lopen, laten zien wat er groeit, en ze het zelf laten afsnijden en proeven. Dan blijft die theorie pas écht hangen.” 

Een overzichtsfoto van de moestuin waar docent Bas aan het werk is.

Je kunt een les geven over slasoorten, maar je kunt ook met studenten naar buiten lopen, laten zien wat er groeit, en ze het zelf laten afsnijden en proeven. Dan blijft die theorie pas écht hangen.

Bas Spekhorst | Docent bij De Rooi Pannen Breda Horeca

Voor alle horecaopleidingen 

De moestuin is er voor alle studenten van de horecaopleidingen in Breda en zij zijn regelmatig in de moestuin te vinden. Soms gaan ze samen met een docent, soms zelfstandig: even langs Meneer van den Berg, kruiden of eetbare bloemen plukken, en weer terug de keuken in. 

“Er zit echt een visie achter”, vertelt Bas. “We willen studenten bewust maken van seizoensproducten, lokale ingrediënten en het no waste-principe. Dat past perfect bij de thema’s die in de horeca steeds belangrijker worden. En studenten vinden het ook gewoon leuk: je ziet dat ze trots terugkomen met wat ze hebben geoogst.” 

Duurzaam en seizoensgebonden 

De tuin sluit perfect aan bij actuele thema’s als duurzaamheid, lokaal inkopen en voedselverspilling. Hein vertelt: “We stemmen de teelt af op het seizoen én natuurlijk op het schooljaar. Zo kunnen studenten tijdens hun lesperiodes zoveel mogelijk met verse producten werken.” 

Ook buiten de school wordt de moestuin opgemerkt. Bedrijven reageren enthousiast en binnenkort komt zelfs de hogere hotelschool een kijkje nemen om te zien hoe de moestuin in Breda draait. 

Docent Hein aan het werk in de moestuin van De Rooi Pannen Breda Horeca. Hij hurkt door zijn knieën en heeft geplukte bloemen in zijn hand.

We stemmen de teelt af op het seizoen én natuurlijk op het schooljaar. Zo kunnen studenten tijdens hun lesperiodes zoveel mogelijk met verse producten werken.

Hein | Terreinbeheerder De Rooi Pannen Breda Horeca

Wat groeit er allemaal? 

Wat er uit de tuin komt, is indrukwekkend: munt, salie, tijm, rozemarijn, koriander, peterselie, Oost-Indische kers, korenbloem, goudsbloem, waterkers, maar ook groenten zoals courgettes, aubergines, pepers, aardperen, wortelen, pompoenen, verschillende koolsoorten, tomaten, augurken en zelfs meloenen. “We maken bijvoorbeeld olie van verse pepers of een dressing met eigen kruiden”, vertelt Bas. “Restaurantgasten reageren daar ook altijd enthousiast op.” 

Niet alleen studenten die in de keuken staan weten de tuin te vinden. Ook studenten uit de bediening maken er dankbaar gebruik van, bijvoorbeeld voor verse kruidenthee die ze serveren aan gasten in het restaurant of het hotel. 

Passie voor het vak 

Voor Hein is de tuin meer dan werk: “Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn. Het geeft rust en ik vind het belangrijk om mijn kennis door te geven. Ik wil studenten laten zien dat groenten niet uit een plastic bakje komen, maar uit de grond. Alles hier is puur natuur, niks besproeid. Als eerstejaars hier langskomen en we samen een rondje maken, zie je dat er een wereld voor ze opengaat.” 

Bas vult aan: “Wat we hier doen is écht uniek. Niet veel mbo-horecascholen hebben een eigen moestuin. En juist dat maakt het zo waardevol. Je laat zien dat duurzaam koken niet ingewikkeld is, maar gewoon begint bij wat er om je heen groeit.” 

Ontdek onze horecascholen

Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past! 

Lees meer over de school

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs!

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk hier de open dagen, meeloopdagen en Experience days