Wat groeit er allemaal?
Wat er uit de tuin komt, is indrukwekkend: munt, salie, tijm, rozemarijn, koriander, peterselie, Oost-Indische kers, korenbloem, goudsbloem, waterkers, maar ook groenten zoals courgettes, aubergines, pepers, aardperen, wortelen, pompoenen, verschillende koolsoorten, tomaten, augurken en zelfs meloenen. “We maken bijvoorbeeld olie van verse pepers of een dressing met eigen kruiden”, vertelt Bas. “Restaurantgasten reageren daar ook altijd enthousiast op.”
Niet alleen studenten die in de keuken staan weten de tuin te vinden. Ook studenten uit de bediening maken er dankbaar gebruik van, bijvoorbeeld voor verse kruidenthee die ze serveren aan gasten in het restaurant of het hotel.
Passie voor het vak
Voor Hein is de tuin meer dan werk: “Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn. Het geeft rust en ik vind het belangrijk om mijn kennis door te geven. Ik wil studenten laten zien dat groenten niet uit een plastic bakje komen, maar uit de grond. Alles hier is puur natuur, niks besproeid. Als eerstejaars hier langskomen en we samen een rondje maken, zie je dat er een wereld voor ze opengaat.”
Bas vult aan: “Wat we hier doen is écht uniek. Niet veel mbo-horecascholen hebben een eigen moestuin. En juist dat maakt het zo waardevol. Je laat zien dat duurzaam koken niet ingewikkeld is, maar gewoon begint bij wat er om je heen groeit.”