Fietsenkelder als expositieruimte: eindopdracht Vormgeving & Signmaking

De fietsenkelder van De Rooi Pannen Tilburg transformeerde in een bruisende expositieruimte. Tijdens de open dag in januari kregen bezoekers een unieke kans om de eindexamenwerken van de studenten Vormgeving te bewonderen. De expositie was niet alleen een viering van het einde van een opleidingsfase, maar ook een veelbelovende start van de laatste stageperiode voor de studenten.

Een sfeerimpressie van de fietsenkelder van De Rooi Pannen Tilburg. De fietsenkelder fungeerde als expositieruimte voor de eindexamens van Vormgeving & Signmaking.

Eindexamens van studenten Vormgeving & Signmaking

De vierdejaarsstudenten van de opleidingen Ruimtelijk vormgever en Signspecialist sloten hun tijd op school af met deze expositie. Hierna volgt enkel nog een afstudeerstage bij een erkend leerbedrijf, waarbij ze hun kennis en vaardigheden in de praktijk brengen. Tijdens de eindexpositie kregen studenten de vrijheid om te kiezen hoe ze hun werk wilden presenteren. Uiteraard wel binnen de kaders die de school stelt. Dit zorgde voor een divers en dynamisch aanbod tijdens de expositie. 

Ruimtelijk vormgever

Studenten van de opleiding Ruimtelijk Vormgever hebben een concept en ontwerp gemaakt voor een echte opdrachtgever, namelijk DENIM DAYS. Zij organiseren jaarlijks een festival waar de liefde voor denim wordt gedeeld. Studenten kozen zelf hun focus binnen de richtingen retail, interieur of standbouw en decor en hebben hiervoor verschillende uitingen en producten ontworpen. Met onder andere een pop-up shop, pop-up restaurant, stand, kaartendisplay en een decor voor het openingsfeest. Deze uitingen zijn ook allemaal uitgevoerd. 

Aisla van Dijk, docent Ruimtelijke vormgeving, benadrukt het belang van praktijkervaring: “Net als in de echte wereld, worden onze studenten uitgedaagd om binnen een budget creatieve oplossingen te vinden. Door dit proces leren ze hoe ze grondig onderzoek doen naar de klantvraag en de klant en hoe ze hun eigen visie kunnen integreren en verdedigen.” 

Bekijk de opleiding Ruimtelijk vormgever

Voor de richting retail heb ik mij gefocust op de details van denim. De details zorgen deels voor de uitstraling die zo belangrijk is.

Demi Student Ruimtelijk vormgever

Signspecialist

De opleiding Signspecialist is een broedplaats van innovatie en creativiteit. Hier leren studenten de kunst van visuele communicatie, waarbij ze niet alleen ontwerpen, maar ook de technische uitvoering meester worden. Cindy van Ginneken, docent Vormgeving, legt uit: “Onze studenten ontwikkelen een breed scala aan vaardigheden, van grafisch ontwerp tot het technisch voorbereiden van signproducten voor productie. Ze leren grafisch ontwerpen en digitale vaardigheden zoals bestanden opmaken voor de productie van sign producten. Hiervoor werken ze met machines, printers, computers en programma’s zoals Adobe Photoshop en Illustrator.” 

Voor de eindexpositie konden studenten van de opleiding Signspecialist zelf een specialisme kiezen. Hiervoor moesten ze een eigen "Ultieme Signing" ontwikkelen, met eigen gekozen sign-technieken, materialen en context. Zoals een wall-wrap van een spreekkamer, een autobelettering voor een festival, een etalage voor een textieldrukker, een display voor een tattooshop, een lichtobject en wanddecoratie voor een restaurant. De studenten maakten dit van idee en ontwerp tot aan de uitvoering. Deze uitingen werden tijdens de expositie op panelen met foto’s en uitleg tentoongesteld. 

Bekijk de opleiding Signspecialist 

Ik heb gekozen voor een lichtobject dat in een tattooshop zou kunnen staan, waardoor ik het ontwerp een totaal eigen draai heb kunnen geven.

Puk Student Signspecialist

Een toekomst vol mogelijkheden 

Aisla vertelt over de opleidingen bij Tilburg Vormgeving & Signmaking: “Je ziet de leerlingen groeien, zowel in hun werk als persoonlijk. Ze ontwikkelen een eigen stijl en durven zeker aan het eind van hun studietijd uniek werk te presenteren.” Cindy benadrukt de kansen die studenten krijgen na hun stage: “Er is een enorme vraag naar jonge, goed opgeleide vakkrachten. Onze studenten voldoen aan deze vraag en krijgen na hun stage vaak direct een baanaanbod.”  

Eindexpositie om trots op te zijn 

De expositie was een succes; voor zowel de studenten als bezoekers. Ieder werk werd toegelicht door een persoonlijke uitleg van de studenten. De entree was aangekleed met posters van alle deelnemende studenten. “Het presenteren van een echte opdracht met een echt budget en echte tijdsdruk geeft een geweldig gevoel. Het maakt je trots, vooral als er veel publiek komt kijken,” vertelt een student enthousiast.