Ieder seizoen een andere bestemming: oud-student Sanne reisde de wereld rond

Sanne (36) kijkt met fijne gevoelens terug naar haar tijd bij De Rooi Pannen, waar ze haar toerisme & recreatie-diploma behaalde in 2009. De jaren die volgden voelden als een droom voor haar: ieder seizoen een nieuwe bestemming en dan ook nog vaak familie en vrienden op bezoek. Wat Sanne in haar werk als reisleidster precies deed en hoe ze omging met heimwee? Lees hier haar verhaal.  

Echt meemaken bij De Rooi Pannen 

“Wat heb ik veel meegemaakt bij De Rooi Pannen”, concludeert Sanne. “Mijn studiegenoten moesten soms net als ik 1,5 uur reizen om op school te komen. Daardoor zaten we zelfs een keer vast op school door een sneeuwstorm en moesten we noodgedwongen in het onderwijshotel overnachten. Verder was het contact met docenten fijn en waren ze betrokken. Er werden leuke studiereizen georganiseerd en ik kan me ook herinneren dat het organiseren én uitvoeren van de animatieshow een hoogtepunt in mijn opleiding was.” 

Verantwoordelijkheden als standplaatshostess tijdens buitenlandstage 

Voor ze begon aan haar opleiding bij De Rooi Pannen Breda Toerisme, Leisure & Marketing, dacht Sanne dat ze daarna nog een hbo-opleiding wilde doen. Dat gevoel veranderde al tijdens haar buitenlandstage op Lanzarote, waar ze zo genoot van het ‘doen’: “Ik was standplaatshostess voor Oad Reizen en ik was eigenlijk het eerste aanspreekpunt voor reizigers vanuit de reisorganisatie. Zo ving ik reizigers op bij de luchthaven, zorgde ik ervoor dat de reizigers bij de juiste hotels werden afgezet, ik organiseerde een welkomstbijeenkomst waarbij ik informatie vertelde over de bestemming, tegelijkertijd verkocht ik ook excursies en verhuurde auto’s. Het organiseren maar ook het verkopen van deze excursies en autoverhuur was erg leuk! Maar je kon mij ook bereiken bij calamiteiten, denk aan een bezoek aan het ziekenhuis. Ik vond dat een leuke verantwoordelijkheid, al was ik toen nog maar 19.”  

Na haar stage op Lanzarote, liep Sanne stage bij een evenementenbureau in Nederland, maar wilde het liefst weer aan het werk als reisleidster: “Ik dacht al tijdens mijn stage als hostess, dít is het, ik wil gewoon DOEN. Ik was getroffen door het ‘virus’!” 

Zelfstandig en in het buitenland 

Niet alles liep direct op rolletjes tijdens haar stage in het buitenland. Sanne woonde nog thuis, dus het was wel even wennen om ineens alleen in het buitenland te zitten en zelfstandig te leven. “De eerste drie weken vond ik het echt niet leuk. Ik miste thuis en mijn familie. Ik wilde eigenlijk alleen maar naar huis, maar ineens kwam er een omslag. Ik leerde nieuwe mensen kennen, kreeg wat vrienden en begon een klik met collega’s te krijgen. Ik ging ook naar feestjes en vond het leuk!” Sanne vervolgt: “Dat is ook direct een tip van mij voor studenten met heimwee op een buitenlandstage: zoek afleiding, ga leuke dingen doen en blijf vooral niet op de bank zitten. Ga ontdekken!” 

Het leukste van werken als reisleider 

Na haar opleiding Leidinggevende Leisure & Events (voorheen Toerisme & Recreatie) ging Sanne als reisleidster aan het werk bij Oad Reizen en later voor TUI. Ze werkte dan het hele zomerseizoen, van april tot eind oktober. “Ieder seizoen was ik ergens anders. Ik kreeg meestal een lijst met bestemmingen en dan kon ik een top 3 opgeven. Ik kwam dan met twee koffers aan bij mijn accommodatie en dan kon ik er mijn eigen plekje van maken. En dan begon het leukste deel van mijn werk: 2 á 3 weken lang de bestemming ontdekken! Je moet alles weten, want als de mensen er zijn, moet je overal antwoord op kunnen geven. Hoe zit het met het openbaar vervoer, welke route is het snelste naar het strand, waar zit de dichtstbijzijnde supermarkt. En het leukste gedeelte, alle excursies die je aanbood, moest je zelf een keer uitgeprobeerd hebben, zodat je uit eigen ervaring kon praten. Zo was ik een keer voor TUI een winter in Lapland. Ik mocht toen een Noorderlicht Safari doen. In Jamaica mocht ik raften, quadrijden en ziplinen door de jungle. Zulke dingen maak je maar één keer mee. Genieten!” vertelt Sanne.  

Seizoenswerk en backpacken 

Na deze kennismaking met de bestemming, kwamen de reserveringen binnen, de eerste vlucht kwam en Sanne kon aan de slag. “Er moest natuurlijk ook nog gewerkt worden”, lacht Sanne. De excursies die Sanne zelf heeft ervaren, verkocht ze het beste. Bij het verkopen van excursies verdiende Sanne commissie. Vaak verdiende ze in één seizoen genoeg om de hele winter te gaan backpacken. Zo vertrok Sanne met haar backpack naar onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Azië. 

Ik moest echt investeren op het houden van contact met het thuisfront: kaartjes sturen, appen en veel videobellen. En vaak kwamen ze ook langs!

Sanne de Bruijn oud-student

Investeren in contact houden met het thuisfront 

Hoewel Sanne veel van huis was, verloor ze haar vrienden en familie niet uit het oog. “Ik was 4 weken per jaar in Nederland; 2 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar. Ondanks dat ik weg was, heb ik echt moeite gedaan om het contact warm te houden, met appen, kaartjes sturen en natuurlijk videobellen”, vertelt Sanne. “Mijn ouders kwamen ook altijd langs op de plek waar ik dat seizoen aan het werk was. Soms kwamen er ook vriendinnen langs, ik had in ieder geval vaak bezoek. En dan maakten we herinneringen voor het leven, want normaal gesproken zou je niet samen naar zo’n bestemming toe gaan. Die banden zijn daardoor alleen maar sterker geworden.” 

Terugkijken op 10 jaar in het buitenland wonen 

Op haar laatste werkbestemming Curaçao is Sanne haar huidige partner tegengekomen, die het is gelukt om haar uiteindelijk toch in Nederland te houden. Sanne is daarom niet meer werkzaam in de reisbranche, maar kijkt ze terug op een geweldige tijd: “Ik ben zo blij dat ik zoveel heb kunnen doen. Ik heb gewoon 10 jaar in het buitenland gewoond en gereisd.” Sanne sluit af: “Ik heb echt mijn droom geleefd. Ik had het niet willen missen!”