Veelgestelde vragen

Vragen over mbo

Vind hier het antwoord op al jouw vragen over het mbo van De Rooi Pannen. 

Aanmelden

Vanaf wanneer kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Wil jij een mbo-opleiding volgen bij De Rooi Pannen? Leuk! Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor een opleiding die volgende schooljaar van start gaat.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Ben jij eruit welke mbo-opleiding echt bij jou past? Wacht dan niet te lang met aanmelden. Als je je vóór 1 april voor het nieuwe schooljaar aanmeldt, heb je recht op een plaats bij de opleiding van jouw keuze. Let op: sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Bij deze opleidingen ben je niet verzekerd van een plekje.

Hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Aanmelden voor een mbo-opleiding doe je bij De Rooi Pannen via CAMBO (Centraal aanmelden mbo). Dit werkt zo:

  • Ga naar de opleiding waarvoor jij je wilt aanmelden.
  • Klik op de rode knop ‘Meld je nu aan’ en kies de leerweg.
  • Je wordt nu doorverwezen naar CAMBO. 
  • Log in met je DigiD en volg de stappen op.
  • Aanmelden gelukt? Dan krijg je een bevestigingsmail.
  • Hierna ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijk welkomstgesprek.

Waar kan ik uitleg over CAMBO vinden?

Om je te helpen bij het aanmelden hebben we een handleiding waarin we je stap voor stap meenemen in CAMBO.

Bekijk handleiding

Ik heb nog geen DigiD, wat nu?

Om in te loggen bij CAMBO (Centraal aanmelden mbo) heb je DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Na je aanvraag stuurt DigiD je binnen drie werkdagen een brief met een activeringscode om jouw DigiD te activeren.

DigiD aanvragen

Geldzaken

Wat kost een mbo-opleiding?

De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptops en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past.

Ben je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld als je een voltijd bol-opleiding volgt. Je ontvangt half september een betalingsverzoek. Betalen gaat via Mijn DUO. De hoogte van het bedrag wordt door de overheid bepaald.

Meer over lesgeld

Heb ik recht op studiefinanciering?

Van de overheid kun je geld krijgen voor jouw opleiding. Dit heet studiefinanciering. Je hebt recht op studiefinanciering voor een mbo-opleiding vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Voor mbo 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift. Voor mbo 3 en 4 is er een prestatiebeurs. Dit wordt een gift als je binnen tien jaar je diploma behaalt.

Meer over studiefinanciering

Heb ik recht op een studentenreisproduct?

Met het openbaar vervoer naar school? Met een studentenreisproduct kun je vrij of met korting reizen. Je regelt dit met de aanvraag van je studiefinanciering. Tenzij je nog geen 18 bent, dan moet je het reisproduct apart aanvragen.

Meer over studentenreisproduct