Veelgestelde vragen

Vragen over mbo

Vind hier het antwoord op al jouw vragen over het mbo van De Rooi Pannen. 

Algemeen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Bij ons leer je door te doen. Alles wat je in onze theorie- en praktijklokalen leert, pas je direct toe in de praktijk. Dit kan bijvoorbeeld bij een stagebedrijf of leerbedrijf, of in onze eigens restaurants, hotels, winkels of projectbureaus. Hoe jouw leertraject er precies uitziet, hangt af van de leerweg die jij kiest. Onze opleidingen zijn beschikbaar in de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij een BOL-opleiding leer je op school en stage, bij een BBL-opleiding op school en bij je leerbedrijf. Daarom ben je bij een BOL-opleiding de meeste tijd op school en bij een BBL-opleiding ben je de meeste tijd bij een leerbedrijf, waar je ook leert op de werkvloer. Ook verdien je bij een BBL-opleiding salaris.

Meer over het verschil tussen BOL en BBL

Hoelang duurt een mbo-opleiding?

Bij De Rooi Pannen hebben we opleidingen van 1 jaar, zoals het Oriëntatiejaar en de Entreeopleiding horeca-assistent, maar ook de specialistenopleiding Vakman ondernemer, die je na een niveau 4-opleiding doet, duurt 1 jaar. De meeste opleidingen duren 2 of 3 jaar, zoals Kok, Leidinggevende Leisure & events en International Business. De opleiding Horecaondernemer/-manager duurt 4 jaar.

Wat is het verschil tussen de verschillende niveaus?

Het verschil tussen de verschillende niveaus heeft te maken met het niveau van instromen en de mate van zelfstandigheid en de verantwoordelijkheden bij het uitstromen.

Heb je bijvoorbeeld geen diploma van de middelbare school, dan kun je op niveau 1 instromen. Bij een vmbo basisberoepsgericht-diploma start je op niveau 2 en met een vmbo kaderberoepsgericht-diploma op niveau 3. Heb je een vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg of een havo-of vwo-diploma óf havo- of vwo-overgangsbewijs, dan kun je op niveau 4 beginnen. Je kan ook doorstromen van niveaus, bijvoorbeeld van niveau 1 naar 2, 3 en 4.

Bij welke opleidingen is een stage in het buitenland mogelijk?

Voor stageperiodes waarbij je minimaal 3 maanden een fulltime stage doet, kun je deze in het buitenland doen. Dat kan bij een opleiding zoals Zelfstandig medewerker toerisme & marketing, maar ook de opleiding Medewerker marketing & communicatie bijvoorbeeld, of Horecaondernemer/-manager. Ook bij International Business gaan veel studenten naar het buitenland voor een buitenlandstage.

Lees hier verhalen van studenten die stageliepen in het buitenland

 

Erasmus+ beurs

In veel gevallen kun je voor je buitenlandstage een beurs ontvangen. Wij zijn geaccrediteerd voor de Erasmus+-beurs. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Valerie, die stageliep in Valencia en deze beurs ontving. 

Meer over de Erasmus+ beurs

Kan je mbo 4 in één jaar doen?

Je kunt niet zomaar een mbo-opleiding niveau 4 in één jaar doen. Dit kan alleen met onze kopopleiding Vakman ondernemer. Hiervoor heb je wel een mbo-diploma van een vakopleiding op niveau 3 of 4 nodig.

Wat betekenen de verschillende niveaus? En welke past het beste bij mij?

Bij De Rooi Pannen hebben we mbo-opleidingen op 4 niveaus:

  • Als je geen diploma van een middelbare school hebt, maar wel graag een mbo-opleiding wilt doen, kun je starten met een entreeopleiding. Deze opleiding duurt 1 jaar en leidt op tot een mbo-diploma op niveau 1. Tijdens de entreeopleiding leer je om in een bedrijf te werken. Na de opleiding kan je aan de slag in een winkel of in de horeca. Je kan ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. 
  • Een mbo-opleiding op niveau 2 noem je een basisberoepsopleiding en duurt vaak 1 tot 2 jaar. Je krijgt een mbo-diploma op niveau 2.
  • Een vakopleiding op niveau 3 duurt vaak 2 tot 3 jaar. Je krijgt een niveau 3 diploma en kunt vaak zelfstandig aan het werk binnen een bedrijf.
  • Een niveau 4-opleiding, ook wel middenkaderopleiding genoemd, duurt 3 of 4 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 4. Vaak ga je zelfstandig of als leidinggevende aan de slag.
  • Na een niveau 3 of 4 opleiding kun je soms een specialistenopleiding volgen, zoals onze kopopleiding Vakman ondernemer bijvoorbeeld. Je volgt een verkorte variant die je kan volgen omdat je al een middenkaderopleiding hebt afgerond. Je krijgt met deze opleiding een mbo-diploma op niveau 4. Als je wil doorstromen naar een hbo-opleiding, dan heb je een mbo-diploma op niveau 4 nodig. 

Welke niveau bij je past, is dus voornamelijk afhankelijk van je vooropleiding. Ben je nog benieuwd welke richting of welke opleiding er bij je past, doe dan de studiekeuzetest. 

Studiekeuzetest

Hoeveel uur moet je aanwezig zijn op mbo?

De overheid heeft vastgesteld hoeveel verplichte onderwijsuren er zijn in het mbo. De onderwijstijd verschilt tussen de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol).

Voor zowel de bbl- als de bol-variant geldt een urennorm van 1600 uren. Van deze 1600 uren heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijkvorming (bpv). De overige 600 uren kun je bijvoorbeeld besteden aan huiswerk en zelfstudie.

Wat is het telefoonbeleid bij De Rooi Pannen?

Voor de meeste scholen geldt dat het gebruik van een mobiele telefoon beperkt is toegestaan. Je mag niet bellen in school. Vaak mag je in de aula internetten en muziek luisteren, maar niet in de rest van het gebouw. Tijdens de lessen berg je je telefoon op, in je klusje bijvoorbeeld.

Uitzonderingen op die regel kun je aanvragen bij je mentor, docent of onderwijsassistent.

Bij welke opleidingen kan ik later instromen?

Bij sommige opleidingen kan je ook later in het jaar instromen. Informeer hiernaar bij de decaan van je gekozen opleiding. Die vind je onderaan de opleidingspagina.

Aanmelden

Vanaf wanneer kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Wil jij een mbo-opleiding volgen bij De Rooi Pannen? Leuk! Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor een opleiding die volgende schooljaar van start gaat.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Ben jij eruit welke mbo-opleiding echt bij jou past? Wacht dan niet te lang met aanmelden. Als je je vóór 1 april voor het nieuwe schooljaar aanmeldt, heb je recht op een plaats bij de opleiding van jouw keuze. Let op: sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Bij deze opleidingen ben je niet verzekerd van een plekje.

Hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Aanmelden voor een mbo-opleiding doe je bij De Rooi Pannen via CAMBO (Centraal aanmelden mbo). Dit werkt zo:

  • Ga naar de opleiding waarvoor jij je wilt aanmelden.
  • Klik op de rode knop ‘Meld je nu aan’ en kies de leerweg.
  • Je wordt nu doorverwezen naar CAMBO. 
  • Log in met je DigiD en volg de stappen op.
  • Aanmelden gelukt? Dan krijg je een bevestigingsmail.
  • Hierna ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijk welkomstgesprek.

Waar kan ik uitleg over CAMBO vinden?

Om je te helpen bij het aanmelden hebben we een handleiding waarin we je stap voor stap meenemen in CAMBO.

Bekijk handleiding

Ik heb nog geen DigiD, wat nu?

Om in te loggen bij CAMBO (Centraal aanmelden mbo) heb je DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Na je aanvraag stuurt DigiD je binnen drie werkdagen een brief met een activeringscode om jouw DigiD te activeren.

DigiD aanvragen

Geldzaken

Wat kost een mbo-opleiding?

De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptops en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past.

Meer over ons kosteloze onderwijs

Ben je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld als je een voltijd bol-opleiding volgt. Je ontvangt half september een betalingsverzoek. Betalen gaat via Mijn DUO. De hoogte van het bedrag wordt door de overheid bepaald.

Meer over lesgeld

Heb ik recht op studiefinanciering?

Van de overheid kun je geld krijgen voor jouw opleiding. Dit heet studiefinanciering. Je hebt recht op studiefinanciering voor een mbo-opleiding vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Voor mbo 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift. Voor mbo 3 en 4 is er een prestatiebeurs. Dit wordt een gift als je binnen tien jaar je diploma behaalt.

Meer over studiefinanciering

Heb ik recht op een studentenreisproduct?

Met het openbaar vervoer naar school? Met een studentenreisproduct kun je vrij of met korting reizen. Je regelt dit met de aanvraag van je studiefinanciering. Tenzij je nog geen 18 bent, dan moet je het reisproduct apart aanvragen.

Meer over studentenreisproduct