In één jaar starten met ondernemen

Sinds het schooljaar 2023 – 2024 kunnen studenten de opleiding Vakman ondernemer volgen. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die wil gaan ondernemen of al onderneemt. Met gastcolleges van ondernemers, excursies en uitdagende opdrachten bouw je vanaf de start van de opleiding aan je eigen ondernemingsplan.  

Dé opleiding om een eigen bedrijf te starten 

De éénjarige opleiding Vakman ondernemer in Tilburg biedt kennis, inzicht en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol een eigen bedrijf op te starten en te leiden. Deze mbo-opleiding is ideaal wanneer je een eigen bedrijf wilt starten. Heb je al een eigen onderneming? Ook dan is deze opleiding zeer relevant. Je leert er namelijk hoe je jouw bedrijf kunt verder brengen. 

Docenten van deze opleiding hebben zelf jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en brengen hun kennis over op studenten. Met de opleiding Vakman ondernemer in Tilburg leer je drie dagen op school en heb je twee dagen per week stage bij een bedrijf of werk je voor je eigen onderneming. 

Bekijk de opleiding hier

 

Hoe start je een eigen bedrijf? 

Kun jij wel hulp gebruiken bij het starten van je eigen bedrijf? Dan is de opleiding Vakman ondernemer echt iets voor jou. Je krijgt les in vakken als marketing en communicatie, financieel management en leidinggeven. 

Alle facetten van het ondernemerschap komen aan bod, waaronder de vragen: “Wat maakt jou uniek als ondernemer?” en “Welke toegevoegde waarde lever je en wat wil de klant daarvoor betalen?”. Er wordt ingegaan op inkomende en uitgaande geldstromen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht wat het kost om een onderneming te starten en te onderhouden.  

Daarnaast is er ook aandacht voor het opbouwen van relaties en een netwerk, want deze zijn essentieel voor een succesvolle onderneming. De opleiding Vakman ondernemer is heel praktijkgericht. Met gastcolleges van ondernemers, excursies en uitdagende opdrachten bouw je vanaf de start van de opleiding aan je eigen ondernemingsplan.

Grote ambities 

De Rooi Pannen Tilburg Handel & Ondernemen is dit jaar gestart met het aanbieden van de opleiding Vakman ondernemer. In de klas zitten twaalf jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar. Elk met een andere achtergrond en allemaal met de wens zelfstandig ondernemer te worden. De ene student wil zijn eigen zaak openen in de horeca en de ander een kledingwinkel. Weer een andere student wil voor zichzelf beginnen in de muziek- of evenementenindustrie. De redenen om voor een eigen bedrijf te kiezen varieert van snel rijk worden tot zelfstandig kunnen zijn en geen baas boven je hebben. 

Voor allen geldt natuurlijk dat ze naast hun werk een gedegen basis nodig hebben om een onderneming succesvol te laten zijn. Of je nu bakker, webdesigner, leidinggevende of verwarmingsmonteur bent: deze opleiding is geschikt voor iedereen die wil ondernemen. 

Ik stel studenten de vraag: 'welke problemen ervaren je klanten die ze opgelost willen hebben?'

Peter Lemmens docent bij Handel & Ondernemen

Verdiepen in het ondernemerschap

Neem bijvoorbeeld Remco. Hij is dit jaar gestart met de opleiding Vakman ondernemer en runt een onderneming samen met twee partners. Ze leveren ICT-diensten door serverruimte te verhuren. “Problemen oplossen voor onze klanten en altijd in de lucht zijn is de toegevoegde waarde van ons bedrijf’, zegt Remco. Ook Caspar wil, samen met een partner, een bedrijf beginnen. Hij vertelt: “Het product is een uitgewerkt idee, maar het moet nog tot realisatie worden gebracht.”  

Beide studenten hebben hiervoor al een andere studie gevolgd. Zo heeft Remco een achtergrond in Veiligheid & Vakmanschap en Caspar in Sales & Retail. De opleiding tot zelfstandig ondernemer biedt hun de mogelijkheid zich in het ondernemerschap te verdiepen. De combinatie tussen de theoretische kennis en de feitelijke praktijk in deze opleiding geven snel inzicht in de problemen en mogelijkheden die er zijn.